Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Trouwen » Hoe kies ik leuke bedankjes voor na de trouwdag

Hoe kies ik leuke bedankjes voor na de trouwdag

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kies ik leuke bedankjes voor na de trouwdag
Huwelijks- of trouwbedankjes zijn kleine cadeautjes die je aan het einde van je trouwdag aan de gasten meegeeft. Ze zijn ontstaan uit de traditionele bruidssuikers, die vroeger op bruiloften vooral aan kinderen werden uitgedeeld en waarmee een kinderrijk huwelijk zou worden afgesmeekt. Tegenwoordig is het trouwbedankje vooral bedoeld om de gasten te bedanken voor hun aanwezigheid en ze een herinnering mee te geven aan deze bijzondere dag.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Een bepaald budget
 • Een beetje creativiteit

Stappen

 1. Geef niet teveel geld uit

  Huwelijksbedankjes zijn leuk, maar er zijn maar weinig van deze cadeautjes die echt bewaard zullen worden door je gasten. Zeker als je een eetbaar trouwbedankje kiest is het waarschijnlijk al op voor de week voorbij is. Ook meer blijvende cadeautjes zullen al snel in de prullenbak verdwijnen. Niet leuk, maar wel de werkelijkheid. Bedenk dat het gaat om om de boodschap die je af wilt geven met het bedankje en geef er vooral niet teveel geld aan uit.

 2. Geef iets wat het bewaren waard is

  Wil je toch graag dat je gasten je trouwbedankje bewaren, geef dan iets waar ze echt iets aan hebben. Je kunt kiezen voor een gebruiksvoorwerp als een sleutelhanger, een pen of een flesopener, maar ook een lief klein plantje of een decoratief sfeerlichthoudertje zullen mensen langer bewaren.

 3. Steun een goed doel

  Wil je niet alleen je gasten bedanken maar ook nog iets goed voor de wereld doen? In de (web)winkels van veel goede doelen zijn vaak allerlei kleine cadeautjes te vinden die je prima als trouwbedankje kunt gebruiken. De opbrengsten komen dan uiteraard ten goede aan het goede doel in kwestie.

 4. Maak het persoonlijk

  Je kunt zo ongeveer alles gebruiken als trouwbedankje, maar je gasten zullen hun presentje meer waarderen als je er iets persoonlijks van maakt. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door trouwbedankjes te geven die precies uitstralen wie jullie zijn. Je kunt er ook voor kiezen de huwelijksbedankjes (deels) zelf te maken of er een handgeschreven kaartje aan te hangen.

 5. Geef speciale gasten een speciaal bedankje

  De ceremoniemeester, jullie ouders, de bruidsmeisjes, de getuigen, het zijn allemaal mensen die een bijzondere rol vervullen tijdens jullie bruiloft en die vaak ook al veel werk verzetten tijdens de voorbereidingsperiode. Hun trouwbedankje mag dus ook iets bijzonders zijn. Kies voor deze mensen iets waarmee je uitdrukt dat je niet alleen hun aanwezigheid, maar ook alle hulp die ze gegeven hebben waardeert.

 6. Bestel je trouwbedankjes op tijd

  Dat de huwelijksbedankjes meestal pas aan het einde van de trouwdag worden uitgedeeld, betekent niet dat je ze pas vlak voor de bruiloft kunt bestellen. Houd rekening met levertijden, zeker als je een persoonlijke boodschap op de presentjes wilt laten aanbrengen. Ook als je ze zelf maakt of zelf inpakt heb je daar tijd voor nodig. En dat wil je niet in de laatste week voor je huwelijk doen, dan heb je namelijk al genoeg andere dingen aan je hoofd.

  Bij eetbare trouwbedankjes is het natuurlijk wel zaak om ze ook weer niet te vroeg in huis te hebben, vanwege de houdbaarheidsdatum. Een goed moment om de trouwbedankjes te regelen is zo’n 2 tot 4 maanden voor de trouwdag.

Do's

 • Je bedankjes mooi uitstallen op een speciale tafel waar de gasten op weg naar buiten langs komen. Om het extra persoonlijk te maken kun je ze ook laten uitdelen, bijvoorbeeld door een bruidsmeisje.

Don'ts

 • Je persoonlijke boodschap er te groot op zetten. Je wilt liever niet dat je trouwbedankje eruitziet als zo’n gratis weggevertje van een bedrijf, toch?
 • Overdrijven. Een huwelijksbedankje is leuk, maar bedenk dat je je gasten ook al verwent met een fantastisch feest waar ze op jullie kosten lekker kunnen eten en drinken.

Bron