Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Trouwen » Hoe maak ik zelf trouwkaarten
4

Hoe maak ik zelf trouwkaarten

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zelf trouwkaarten
Een bruiloft is een heel persoonlijke gelegenheid, die je zoveel mogelijk wilt laten verlopen volgens jullie eigen wensen. Daar past natuurlijk geen standaard uitnodiging bij. Om jullie trouwkaarten zo persoonlijk mogelijk te maken, kun je ze zelf ontwerpen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Leuk idee
 • Computer
 • Praktische informatie over de trouwdag (adres, locatie, tijden)

Stappen

 1. Bedenk wat je wilt

  Trouwkaarten zijn er in allerlei vormen, soorten en maten. Het is dus wel handig om, voordat je aan de slag gaat met het ontwerp, al een beetje in je hoofd te hebben wat je wilt. Niet alleen als het gaat om stijl en uitstraling, maar ook op een meer praktisch niveau. Je zult de uitnodigingen namelijk per post gaan versturen, dus een al te grote kaart of een afwijkend formaat kan problemen opleveren. Bijvoorbeeld omdat er geen passende envelop voor te vinden is, of de kosten voor het drukken of verzenden hoger uit vallen door je speciale wensen.

 2. Bespreek de mogelijkheden met de drukker

  Jij kunt allerlei mooie ideeën in je hoofd hebben, maar de drukker moet jouw wensen ook nog maar kunnen uitvoeren. Overleg dus al in een vroeg stadium met de drukkerij en vraag of wat jij wilt wel mogelijk is. Het loont hierbij de moeite om met verschillende drukkers te gaan praten, aangezien niet elke drukker dezelfde mogelijkheden en ideeën heeft. Wat jij wilt, kan misschien bij drukkerij A niet, maar is bij drukkerij B een fluitje van een cent.

 3. Maak een ontwerp

  Als je weet wat voor kaart je wilt, kun je aan de slag met het ontwerpen van je kaart. Het snelst en gemakkelijkst gaat dat op de computer. Je kunt daar een speciaal opmaakprogramma voor gebruiken, maar die zijn over het algemeen behoorlijk prijzig. Zonde als je er, na het ontwerpen van je trouwkaart, verder niets mee doet. Een andere mogelijkheid is om een online tool te gebruiken. Dan hoef je geen software te kopen en te installeren. Voorwaarde bij dit soort tools is meestal wel dat je de kaarten ook via de site in kwestie bestelt.

 4. Laat de kaarten drukken

  Als je helemaal tevreden bent met hoe je kaart geworden is, stuur het ontwerp dan naar je drukker. Die zal je dan eerst een proefdruk toesturen, zodat je kunt zien hoe het eindresultaat wordt. Controleer die proefdruk goed, en geef vervolgens aan de drukker door of er nog iets veranderd moet worden. Is dat niet het geval, dan gaat de drukker aan de slag. Een paar dagen later zijn je kaarten dan klaar en kun je ze gaan versturen.

Do's

 • De trouwkaarten drie maanden voor je huwelijksdatum versturen.
 • Je trouwkaarten digitaal laten printen in plaats van drukken. Er is (vaak) nauwelijks verschil te zien tussen geprinte en gedrukte kaarten, maar voor gedrukte kaarten betaal je soms wel het drie dubelle.

Don'ts

 • Te laat beginnen met het maken van de trouwkaarten. Zorg dat je de drukker en jezelf genoeg tijd geeft om het goed te doen.
 • Te veel tijd aan je trouwkaarten besteden. De meeste kaarten zullen immers niet lang na de bruiloft bij het oud papier belanden.

Bron

“Zelf trouwkaarten maken en trouwkaarten laten drukken” op Alles over Trouwen.

Meer uitleg