Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Lenen » Hoe kan ik geld uitlenen

Hoe kan ik geld uitlenen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 1 dag
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Geld uitlenen is riskant. Je weet namelijk nooit zeker of je je geld terug krijgt en in tegenstelling tot bijvoorbeeld banken, heb je vaak weinig middelen tot je beschikking om het geld terug te vorderen. Wil je toch geld uitlenen, dan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Stappen

  1. Vraag waarom iemand geld wil lenen

    Je leent je geld makkelijker uit aan iemand die het nodig heeft om eten te kopen, dan aan iemand die voor de zesde keer dat jaar op vakantie wil, maar er geen geld voor heeft. Als iemand vraagt of hij of zij geld van je mag lenen, is het niet vreemd om te vragen waarvoor. Als het geen doel is waar je achter staat, leen het dan gewoon niet uit. Veel leningen blijven enige tijd uitstaan en als je spijt krijgt van het verstrekken van een lening, kan dit veel frustratie opleveren.

  2. Verwijs de lener naar de bank

    Bijna iedereen kan een lening bij de bank afsluiten. Als dat niet het geval is, dan is er meestal iets aan de hand. Mogelijk heeft diegene al een betalingsachterstand bij de bank. In dat geval is het niet handig om zelf geld uit te lenen. Verwijs iemand daarom altijd eerst naar de bank.

    Het kan echter ook zijn dat de rente bij de bank te hoog is en dat iemand er daarom de voorkeur aan geeft om van een bekende te lenen. In dat geval is de keuze om niet bij een bank te lenen juist weer een verstandige.

  3. Bedenk of je het geld ook zou geven

    Een lening aan bekenden kun je eigenlijk nooit zien als een lening. Je moet jezelf afvragen of je het geld ook aan diegene weg zou geven als je zeker wist dat je het niet terugkreeg. Als dat niet het geval is, dan kun je het beter niet uitlenen. Als je er geen moeite mee hebt het ook weg te geven, dan kun je het natuurlijk wel uitlenen.

  4. Maak duidelijke afspraken

    Besluit je toch om geld uit te lenen? Maak dan duidelijke afspraken. Stel een contract op waarin tenminste vermeld staat hoe groot de lening is en in wat voor termijnen deze terugbetaald moet worden. Leg ook een eventuele rente vast. Regel leningen nooit 'in goed vertrouwen'; je wilt niet het risico lopen dat er misverstanden ontstaan.

    Als je grote bedragen uit wilt lenen, dan kan het handig zijn om de lening vast te leggen bij de notaris. Dit kan in sommige gevallen ook fiscaal aantrekkelijk zijn. Ook het opstellen van een schuldbekentenis is een goed idee. Daarop staan in ieder geval de datum, de persoonsgegevens van de lener en van de uitlener, het bedrag (zowel in cijfers als in letters), de termijnen waarin het bedrag wordt terugbetaald en de handtekening van zowel de lener als de uitlener.

  5. Vraag om een onderpand

    Het voelt misschien een beetje vreemd, maar vraag gerust om een onderpand. Alleen een contract zegt nog niet zo heel veel en voor particulieren is het niet makkelijk om uitgeleend geld alleen op basis van een contract terug te krijgen. Als het moet, kan dit via de rechter, maar daar zijn hoge kosten aan verbonden. Met een onderpand laat de lener zien dat hij of zij serieus van plan is het geld terug te betalen en heeft de uitlener iets van waarde dat in geval van wanbetaling te verkopen is. Zorg ervoor dat het onderpand qua waarde enigszins vergelijkbaar is met het geleende bedrag.

  6. Maak het geld per bank over

    Als alles rond is, kun je het geld aan de lener verstrekken. Doe dit altijd per bank, zodat er bewijs is van de lening. Vraag ook om de terugbetalingen per bank te doen, zodat dat eveneens na te trekken is.

  7. Houd je aan de afspraken

    Als het geld eenmaal uitgeleend is, is het belangrijk je aan de afspraken te houden. Als uitlener betekent dat dat je de terugbetaalde termijnen nauwkeurig bijhoudt en aan de bel trekt als er een termijn gemist wordt. Doe dit tijdig, dan neem je jezelf én de lener serieus en voorkom je eventuele misverstanden.

Do's

  • Stel alles op schrift
  • Vraag gerust om een onderpand

Don'ts

  • Leen geen bedragen uit die je eventueel niet weg zou willen of kunnen geven
  • Leen geen geld uit aan mensen die al veel schulden hebben

Bron

o.a. Nibud

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!