Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Fotografie » Hoe maak ik een camera obscura
4

Hoe maak ik een camera obscura

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe maak ik een camera obscura
Camera obscura betekent eenvoudig donkere kamer. Maar met een camera obscura bedoelen we iets heel anders dan de doka waar hobbyisten vroeger zelf foto´s afdrukten. Het was het eerste simpele fototoestel, bestaand uit een doos of zelfs een verduisterde kamer met een klein gaatje erin. Het licht dat door het gaatje valt wordt op de wand ertegenover afgebeeld. Op zijn kop. In de negentiende eeuw vond men de lichtgevoelige plaat uit. Toen kon het beeld wat op de wand werd geprojecteerd vastgelegd worden op zo’n plaat. Het eerste echte fototoestel, ofwel de ‘camera’ was geboren. Het ‘camera obscura’-effect van licht door kleine gaatjes zie je ook als zonlicht door het bladerdak van een boom valt. Op de foto hiernaast zie je op die manier tientallen malen de afbeelding van het sikkeltje van de zon tijdens een verduistering.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • Keukenrol of Pringles-bus
 • Toiletrol
 • Overtrekpapier
 • Potlood
 • Schaar
 • Aluminiumfolie
 • Lijm
 • Plakband
 • Speld of dunne spijker

Stappen

 1. Maak het ‘scherm’

  Neem een lege keukenrol. Zet het uiteinde van de keukenrol op een stuk overtrekpapier en trek er een cirkel omheen. Knip de cirkel ruim eromheen uit, zo’n twee centimer groter. Plak het stuk over het uiteinde van de keukenrol met plakband.

  Het kan ook met een Pringles-bus. Knip deze netjes recht door midden zo’n vijf centimeter van de onderkant. Knip vast een stuk overtrekpapier uit groter dan de omtrek van de bus. Nog niet aan de bus plakken!

 2. Maak de ‘lens’

  Vouw het aluminiumfolie over het uiteinde van de toiletrol en zet vast met een elastiekje of met lijm. Prik met een naald voorzichtig een mooi rond gaatje precies in het midden van het aluminiumfolie.

  Prik als je een Pringles-bus gebruikt het gaatje voorzichtig in de bodem van het korte stuk. Dat gaat het best met een spijker. Maak het gaatje zo klein en netjes mogelijk. Plak dan pas het stuk overtrekpapier over het open einde van het korte stuk (dat met de bodem erin).

 3. Zet de camera in elkaar

  Schuif de keukenrol met het uiteinde waar het overtrekpapier in zit een stukje in de toiletrol. Kijk door het open einde, liefst buiten, want daar werkt deze camera obscura het best. Wat zie je? Als het beeld niet scherp is kun je de rollen iets over elkaar schuiven.

  Als je de Pringlesbus gebruikt: plak de delen weer tegen elkaar aan door er plakband omheen te wikkelen zodat je weer een hele bus krijgt. Pak die goed in in aluminiumfolie. Rol eventueel een stuk zwart karton van zo’n tien centimeter op en schuifdat een stukje in de opening als een oog-stukje. Kijk erdoorheen. Wat zie je? Deze camera obscura kun je niet scherpstellen.

 4. Maak een camera obscura waar je echte foto’s mee kan nemen

  Een camera obscura kan echte foto’s nemen. Het enige wat je extra nodig hebt is fotografisch papier en een sluiter. Op deze website staat beschreven hoe dat moet. Je moet hem dan wel zo netjes maken dat er ín de bus of rol geen licht kan komen wat je fotografisch papier verpest. Dat doe je door de bus van binnen zwart te verven en goed dicht te tapen. Verder is het nog belangrijker om een klein gaatje te maken waar het licht door valt. Hoe kleiner en scherper het gaatje, hoe scherper je foto’s. Ten slotte maak je een echte sluiter. Dat is een stuk papier dat je tussen het gaatje en het fotografisch papier kan schuiven. En uiteraard moet je een doka hebben om het fotografisch papier in en uit de camera obscura te halen en te ontwikkelen.

Do's

 • Zo klein en netjes mogelijk het gaatje prikken

Don'ts

 • Recht in de zon kijken met de camera obscura

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!