Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Hoe ga ik om met fans
3

Hoe ga ik om met fans

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe ga ik om met fans
Wie regelmatig op televisie verschijnt of op het podium staat, krijgt te maken met bewonderaars. Mensen die je nooit eerder hebt gezien, herkennen je op straat, vragen om je handtekening of willen met je op de foto. Natuurlijk streelt het je ego, maar tegelijkertijd kan het je ook onzeker of nerveus maken. Speciaal voor iedereen die op het punt staat door te breken als Bekende Nederlander (BN’er) legt (musical)acteur Hein Gerrits uit hoe hij met zijn fans omgaat. (Foto: Roy Beusker)

Hoedoe door: Marieke van Oosterhout

Bekijk het profiel van Marieke van Oosterhout
Aantal Hoedoes: 24


Benodigdheden

 • Fans

Stappen

 1. Koester je fans

  Geen enkele artiest kan zonder aanbidders. Of zoals Frans Bauer dat ooit verwoordde: “Een artiest zonder fans is als een café zonder bier”. Trek dus tijd uit voor een signeersessie, laat regelmatig een berichtje achter op de fansite, ga in op de uitnodiging van een fanclubdag en beantwoord de e-mails die fans je sturen. Dit laatste kun je zelf doen, maar als het teveel wordt, kun je het ook (gedeeltelijk) uitbesteden. Door zijn open en vriendelijke houding heeft Hein een leuke band met zijn fans. “Toen ik klaar was met de musical Mama Mia hebben een aantal fans een boek voor me gemaakt met foto’s en persoonlijke berichtjes van collega’s en fans. Daar hebben ze een hoop tijd in gestoken en dat vond ik echt ontzettend leuk.”

 2. Blijf jezelf

  Een van de gevolgen van je status als BN’er is dat je wordt aangesproken door wildvreemden. Zij doen alsof ze je al jaren kennen of vragen om een handtekening. Dat kan vooral de eerste keer dat dat gebeurt vreemd aanvoelen. Hein moest de eerste keer keihard lachen. “Ik was helemaal verbouwereerd: een handtekening? Van mij? Daar komt bij dat ik op dat moment niet eens een handtekening had! Maar het was wel vleiend en natuurlijk streelt het je ego dat mensen je goed vinden.” Hoe je in een bepaalde situatie moet reageren, leer je volgens Hein met de tijd: “Daar kom je snel genoeg achter. Blijf in ieder geval vooral jezelf, dan wijst de rest zich vanzelf.” Je kunt natuurlijk altijd om raad vragen bij andere BN’ers die al langer in het wereldje meedraaien. Grote kans dat zij je op weg kunnen helpen." 

 3. Stel je grenzen, maar blijf vriendelijk

  Moet je als artiest altijd vriendelijk blijven? Ook als je je dag niet hebt of als een fan een romantisch etentje verstoord? Hein: “Ik blijf altijd aardig, maar geef wel mijn grenzen aan. Als ik met iemand in gesprek ben of ergens met een vriend of vriendin ben, laat ik dat op een vriendelijke manier wel weten. Dat gaat meestal wel goed, zolang je het maar op een normale manier zegt. Al kan het natuurlijk altijd gebeuren dat mensen je dan toch nog arrogant vinden. Dat is dan jammer."

 4. Praat niet te veel over je privé-leven

  Ben je eenmaal bekend, dan zal je ontdekken dat fans niet alleen geïnteresseerd zijn in de musical waar je in speelt of het tv-programma dat je presenteert. Ook de boodschappen die je in je wagentje stopt, de kleding die je draagt en je beslommeringen thuis hebben hun interesse. Hein: "Een fan had het adres van mijn ouders achterhaald en op een middag, terwijl ik bij mijn ouders was, fietste ze wel twintig keer voorbij. Dat was wel raar, ja. Wat ik heb gedaan? Ik ben achter de bank gedoken en heb gewoon gedaan alsof ik er niet was. Ze heeft verder niet aangebeld, dus waarschijnlijk heeft ze me niet gezien." Volgens Hein kun je uit zelfbescherming het best maar niet te veel over je privéleven praten. “Hoe goed ze het ook bedoelen, het blijven fans, het zijn geen vrienden. Het geldt zeker niet voor alle fans, maar soms geef je een vinger en dan pakken ze je hele hand.”

Bron

Interview met (musical)acteur Hein Gerrits. Hein speelt momenteel (juli 2008) de rol van Schlomo Metzenbaum in de Nederlandse Fame, die hij heeft verkregen in het RTL 4-programma ‘De weg naar Fame’.
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!