Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Hoe koop ik mijn eerste echte kunstwerk
4

Hoe koop ik mijn eerste echte kunstwerk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe koop ik mijn eerste echte kunstwerk
Je interieur is helemaal naar je zin, maar toch mist er nog iets. Een persoonlijke ‘touch’. En opeens heb je het: een kunstwerk. Een uniek werk dat bij je past en waar je nog jaren plezier van zult hebben. Maar waar vind je dat kunstwerk van je dromen? En hoe voorkom je een miskoop? Kunstkenner Tineke van Schijndel van Kunst à la Carte adviseert bedrijven en particulieren bij de aankoop van kunst. “Ga kijken, kijken en nog eens kijken. En: koop werk van levende kunstenaars, want er wordt prachtig werk gemaakt dat heel betaalbaar is. Bovendien weet je dan zeker dat het echt is.”

Hoedoe door: F. Nelissen

Bekijk het profiel van F. Nelissen
Aantal Hoedoes: 23


Benodigdheden

  • Interesse in kunst
  • Een open blik

Stappen

  1. Lees je in

    Kunst is natuurlijk niet nieuw. Al eeuwenlang wordt er kunst gemaakt en elke periode heeft zijn eigen grootmeesters. Als je je met kunst wilt gaan bezighouden is het handig om iets meer van deze stromingen en grote kunstenaars te weten. Hun ‘ontdekkingen’, technieken en ideeën werken namelijk door in de hedendaagse kunst. Probeer daarom een beeld te krijgen van de verschillende stromingen en hun sprekende voorbeelden. Tineke: “Zo kun je elementen herkennen en straks een kunstwerk beter beoordelen op stijl, compositie en ook op kwaliteit. Want is de doorvertaling goed of misschien toch wat minder uitgevoerd? Een heel handig boekje dat je in vogelvlucht laat zien wat de belangrijkste stromingen en hun vertegenwoordigers zijn is ‘Het kunstboek’ van Adam Butler. Je leest hier zowel over de schilder- als over de beeldhouwkunst. ”

  2. Ontdek wat je mooi vindt

    Het allerbelangrijkste van het kunstwerk dat je gaat kopen is dat het je intrigeert en iets bij je oproept waardoor je ernaar blijft kijken. Maar hoe, en vooral waar kun je dat vinden? Tineke: “Als je je tot nog toe weinig met kunst hebt beziggehouden, heb je waarschijnlijk geen goed beeld van wat er allemaal koop is. Ga met je nieuw opgedane kennis op pad en ga kunst kijken. Kijken, kijken en nog eens kijken. Zo ontdek je vanzelf of je graag je fantasie gebruikt (abstract) of liever een werk hebt waarvan je weet wat het voorstelt (figuratief). Of je van expressieve kunst met uitbundig kleurgebruik houdt of juist van meer ingetogen. En ook: welke onderwerpen spreken je aan? Mensen, landschappen, dieren of misschien stillevens?"

  3. Bezoek kunstbeurzen en galerieën

    In heel Nederland worden regelmatig kunstbeurzen georganiseerd, dé manier om in relatief korte tijd heel veel kunst te bekijken. Tineke: "Een toegangskaartje kost ongeveer 15 euro, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Bezoek daarnaast ook regelmatig galerieën. De drempel om er binnen te stappen ligt voor veel mensen hoog, omdat ze het idee hebben, dat ze ook echt iets moeten kopen. Maar dat is onzin, kijken mag! Ga je naar een opening van een expositie dan heb je ook nog eens de kans om de kunstenaar zelf te spreken. In de meeste gevallen zijn die meer dan bereid om hun kunst toe te lichten, zeker als je echt interesse toont in hun werk.”

  4. Volg de kunstenaar(s) die je interessant vindt

    Tijdens je ontdekkingstocht zul je waarschijnlijk tegen een aantal kunstwerken aanlopen die je echt weten te ‘pakken’. Tineke: “Belangrijk aan het kunstwerk is dat het goed is gemaakt, maar vooral ook dat de kunstenaar er zijn eigen ‘handtekening’ aan heeft toegevoegd. Een kunstenaar die Monet naschildert is niet interessant, maar zodra hij er zijn eigen draai aan weet te geven wordt het al een stuk boeiender.” Stel een lijstje van favoriete kunstenaars samen en verdiep je verder in hun achtergrond en werk. Maar hoe voorkom je nu dat je je op werk richt, wat uiteindelijk onbetaalbaar blijkt? Tineke: “Hoe meer naam een kunstenaar heeft gemaakt, hoe hoger het prijskaartje van zijn werk zal zijn. Als hij daarnaast ook nog eens is overleden, schiet de prijs nog verder omhoog. Kijk bijvoorbeeld naar het werk van Herman Brood of van Anton Heijboer. Richt je daarom vooral op beginnende kunstenaars. Velen hebben (inter)nationaal nog niet echt naam gemaakt, maar maken wel heel erg goed en interessant werk. Of het uiteindelijk veel waard zal worden, daar kun je nu nog niet veel van zeggen. Sta daar dus niet te veel bij stil en luister vooral naar het gevoel dat een kunstwerk je geeft als je er naar kijkt.”

  5. Beslis waar het moet staan/hangen

    Voordat je je definitieve keuze maakt, is het belangrijk om na te denken waar het kunstwerk komt te staan of hangen. Tineke: “Een grote kale muur vraagt om een groot schilderij. Een neutrale inrichting stelt op zich weinig eisen aan het kunstwerk. Maar is er in je huis sprake van uitgesproken kleuren, kies dan een kunstwerk in dezelfde trant. Een schilderij dat vooral bestaat uit aardekleuren, zal in een dergelijk interieur anders weinig opvallen. Maar vind je het zo ontzettend mooi, koop het dan en hang het op. Misschien kun je daarop (een deel van) je interieur aanpassen. Zet een beeld bij voorkeur op een lage kast of een sokkel en als het groot genoeg is - op de grond. Ook de tuin is natuurlijk een mogelijkheid.”

  6. Koop het kunstwerk van je dromen

    Nu je weet wat er allemaal te koop is, wat je mooi vindt en waar het kunstwerk moet komen te staan of hangen kun je je definitieve keuze gaan maken. Nu kan het gebeuren dat er tussen jouw droomkunstwerk en de prijs een gapend gat zit. Je droom valt in duigen… Wees gerust, want er zijn verschillende financiële oplossingen waardoor jij je kunstwerk toch kunt kopen!

    De KunstKoop van de Mondriaan Stichting

    Met de KunstKoop betaal je het bedrag niet in een keer, maar via een renteloze lening. Die los je af in maandelijkse termijnen gedurende drie jaar tijd. Aan de KunstKoop doen zo'n 150 galeries mee, verspreid over het hele land. Er is dus altijd wel een galerie in de buurt waar je terecht kunt. De deelnemende galeries zijn door de Mondriaan Stichting geselecteerd op onder meer professionaliteit en hun tentoonstellingsprogramma. Geldig voor alle beeldende kunst van na 1945 gemaakt door nog levende kunstenaars. Aanbetaling van 10% met een minimum van € 450. De lening bedraagt maximaal € 7.000 per kunstwerk. Let op: wel wordt je kredietwaardigheid getoetst!

    Regelingen van galerieën

    Veel galerieën hanteren daarnaast een eigen, vergelijkbare regeling. Zij vragen een bepaald percentage van de aankoopprijs als aanbetaling ineens, gevolgd door betaling van de rest in maandelijkse termijnen (zonder rente of een lage rente). In de meeste gevallen zal het maandelijkse bedrag hoger zijn omdat de aflossingsperiode korter is.

    Kopen via de kunstuitleen

    In bijna elke grote gemeente is wel een kunstuitleen te vinden. De kunstuitleen werkt als volgt: als je kiest voor lenen, betaal je een klein maandbedrag, gerelateerd aan de aankoopwaarde van het kunstwerk: een percentage (bijv. 2%) voor de opbouw van een spaartegoed en een percentage (bijv. 1%) voor de kosten van de uitleen. Wil je het kunstwerk kopen, dan kun je dat doen tegen de oorspronkelijke prijs minus het opgebouwde spaartegoed.

Do's

  • Blader eens door wat kunstbladen zoals Tableau Fine Arts Magazine, Kunstbeeld en de kunstpagina van de diverse dagbladen.
  • Bezoek kunstbeurzen, zoals de Realistenbeurs, de Holland Art Fair, Art Amsterdam en Art Fair Den Bosch.
  • Bezoek galerieën.
  • Bezoek websites van kunstenaars (als ze die hebben).
  • Koop werk van levende kunstenaars, zij verdienen het om gekocht te worden.
  • Koop werk dat je echt mooi vindt, waar je voor ‘valt’
  • Als je er niet uitkomt of geen tijd hebt, kun je een kunstadviseur inschakelen
  • Hang op of zet neer en geniet!

Don'ts

  • Koop geen werk dat niet in je hoofd blijft ‘hangen’.
  • Koop geen werk als je aarzelt.
  • Hang een schilderij niet in de zon of boven een open haard/verwarming. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Zie ook het boek ‘De kunst van het bewaren’ van Barbara Kruijsen.
  • Een beeld in de vensterbank van het raam aan de voorkant van je huis zetten. Het is een uitnodiging aan mensen met slechte bedoelingen om eens binnen te kijken.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!