Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Voeten » Hoe kom ik van stinkvoeten af

Hoe kom ik van stinkvoeten af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 14 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kom ik van stinkvoeten af
Stinkvoeten zijn vervelend en soms zelfs beschamend. De meest voor de hand liggende reden voor stinkvoeten is het feit dat je voeten zweten terwijl je schoenen draagt. De bacteriën in je schoenen en sokken warmen op, vermenigvuldigen en geven een vieze lucht af. Met alleen je voeten wassen kom je dus niet van stinkvoeten af, daar is net even iets meer voor nodig!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • (Voldoende) katoenen sokken
 • Minimaal twee paar schoenen
 • Inlegzooltjes
 • Talkpoeder
 • Lauw water
 • Handdoek
 • Pedicure (optioneel)

Stappen

 1. Zorg voor een schone omgeving

  Zweet stinkt van nature niet; de stank van stinkvoeten komt met name voort uit bacteriën. Je voeten zullen misschien brandschoon zijn, maar je schoenen zijn dat zeker niet. Zorg dus voor een schone omgeving van je voeten: gooi je gympen eens in de was of kijk in hoeverre je je schoenen schoon kunt krijgen. Als je schoenen blijven stinken, dan kun je ze beter weggooien. Jammer, maar helaas. De kans dat je schoenen blijven stinken is het grootst bij vaak gebruikte sportschoenen of niet-lederen schoenen. Houd hier rekening mee in je keuze voor nieuwe schoenen. Draag daarnaast het liefst katoenen sokken; die absorberen zweet goed. Badstof sokken zijn geen goede keuze als je last hebt van stinkvoeten!

 2. Verwissel regelmatig je sokken en schoenen

  Schone sokken en schoenen zijn minstens zo belangrijk als schone voeten. Trek daarom minimaal eens per dag schone sokken en schoenen aan. Je kunt er ook voor kiezen je schoenen bijvoorbeeld in huis niet aan te houden, dan krijgen je voeten ook meer zuurstof. Laat sportschoenen minimaal 24 uur luchten na het dragen, zodat ze even goed kunnen drogen.

 3. Draag altijd sokken in dichte schoenen

  Ga niet met je blote voeten in dichte schoenen, maar draag altijd sokken. Wanneer je dit niet doet zorgt de warmte in de schoen ervoor dat de bacteriën zich nog harder gaan vermenigvuldigen. De bacteriën komen dan, in plaats van deels op je sok, allemaal in je schoen terecht waardoor deze nog harder gaan stinken.

 4. Gebruik inlegzooltjes

  Een manier om je schoenen enigszins schoon te houden is het gebruik van inlegzooltjes. Inlegzooltjes absorberen het zweet, waardoor bacteriën minder de kans hebben te gaan broeien. Bovendien absorberen ze vieze geurtjes ook. Denk er wel aan dat inlegzooltjes ervoor kunnen zorgen dat je minder goed in je schoenen past. Houd hier rekening mee bij de aanschaf van de zooltjes én bij de aanschaf van je schoenen!

 5. Verzorg je voeten goed

  Natuurlijk is ook een goede dagelijkse verzorging nodig om stinkvoeten te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van zweetvoeten kun je ze regelmatig inwrijven met talkpoeder. Dit witte poeder gaat ook jeuk tegen en is verkrijgbaar bij de drogist. Je kunt talkpoeder meestal vinden in het schap met babyverzorgingsproducten. Was je voeten daarnaast dagelijks met lauwwarm water en droog ze grondig af. Vergeet de ruimte tussen je tenen niet!

 6. Bezoek regelmatig de pedicure

  Er kunnen ook andere oorzaken zijn van stinkvoeten. Denk aan een slechte hygiëne of een probleem met je stofwisseling. Een goede voetverzorging is dus nooit weg. Zorg zelf goed voor je voeten, maar bezoek ook regelmatig de pedicure. Mocht je last blijven houden van stinkvoeten, dan kun je je pedicure altijd om advies vragen.

Do's

 • Houd je voeten én schoenen schoon
 • Bezoek regelmatig een pedicure
 • Draag katoenen sokken; die absorberen zweet het beste

Don'ts

 • Denk niet dat er niets aan je stinkvoeten te doen is
 • Geef niet te snel op: de oorzaak van je stinkvoeten hoeft niet voor de hand te liggen
 • Spuit je schoenen niet vol met deodorant, maar ga voor een echte oplossing. Blijven je schoenen stinken, gooi ze dan weg

Bron