Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Voeten » Hoe verwijder ik een likdoorn

Hoe verwijder ik een likdoorn

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 7 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Eeltpitten, eksterogen, likdoorns: andere woorden voor hetzelfde, vervelende voetkwaaltje. Bijna iedereen krijgt ooit wel eens last van een likdoorn. Door een verkeerde houding, wrijving of (verkeerde) druk. Het bijzondere aan likdoorns is dat ze pijn kunnen doen, maar dat het ook kan zijn dat je er helemaal geen last van hebt. Om te zorgen dat dat ook zo blijft, is het natuurlijk het beste om de likdoorn te (laten) verwijderen. En dat doe je zo!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Likdoornringetjes
 • Likdoornpleisters
 • Tinctuur of zalf
 • Vaseline
 • Soda
 • Voetenbadje
 • Scherp mesje

Stappen

 1. Ontlast je voeten

  Likdoorns zijn plekjes met ingegroeid eelt, die ontstaan door wrijving of druk. Die wrijving of druk kan weer ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen of bijvoorbeeld een verkeerde houding. Meestal krijg je likdoorns op je voeten - en dan met name op je voetzool - maar je kunt ze ook op je handen krijgen.

  Door je voeten te ontlasten, voorkom je likdoorns. Zorg er dus voor dat je goede schoenen hebt, let op je houding en draag eventueel ontlastende zooltjes in je schoenen. Draag je vaak hakken? Dan kan het verstandig zijn om (tijdelijk) over te stappen op platte schoenen.

 2. Gebruik likdoornringetjes

  Zijn je schoenen niet te krap en heb je ook niets aan ontlastende zooltjes? Probeer dan eens likdoornringetjes. Deze kleine ringetjes zijn verkrijgbaar bij praktisch iedere drogist en plak je op de likdoorn. Het ringetje vangt dan de druk op, terwijl het gat in het midden de likdoorn zelf de ruimte geeft. Heb je likdoorns tussen je tenen? Hier zijn speciale ringetjes voor verkrijgbaar, die beter blijven zitten.

 3. Probeer een likdoornpleister

  Het verminderen van de druk is een goed begin, maar je bestaande likdoorn is daarmee nog niet verdwenen. Daarvoor kun je likdoornpleisters gebruiken. Deze pleisters zijn voorzien van een beetje salicylzuur, dat je precies over de likdoorn plaatst. Door de pleister regelmatig te vervangen, werkt de salicylzuur goed in op je likdoorn en zal deze binnen een paar dagen losgeweekt zijn.

 4. Stip je likdoorn aan

  Likdoornpleisters bieden niet altijd de oplossing; soms schieten ze los en soms is de likdoorn gewoon te diep om met een pleister verwijderd te worden. In dat geval kun je gebruik maken van een speciale tinctuur of zalf waar ook salicylzuur in zit. Om te voorkomen dat je de huid rondom je likdoorn beschadigt, kun je die het beste beschermen met wat vaseline. Volg verder de aanwijzingen op de verpakking, die kunnen per zalf of tinctuur verschillen.

 5. Snijd de likdoorn weg

  Een derde mogelijkheid om je likdoorn te verwijderen is deze weg te snijden. Maak hiervoor eerst je voeten week door een voetenbadje te vullen met warm water en een beetje soda. Dit maakt je voeten lekker zacht en zorgt ervoor dat ook de eeltpit zacht wordt. Hierdoor is deze makkelijker weg te snijden.

  Snijd vervolgens heel voorzichtig met een scherp mesje de eeltpit weg. Doe dit alleen als je voldoende vertrouwen hebt in je eigen vaardigheden én de likdoorn niet te diep zit. In alle andere gevallen kun je beter even een afspraak met een pedicure maken!

Do's

 • Kijk eerst of je eeltpit wel door jou te verwijderen is; als deze te diep zit, dan is het beter om een professional om hulp te vragen
 • Draag eens een week andere schoenen; veel voetproblemen worden veroorzaakt door het dragen van slecht passende, knellende schoenen

Don'ts

 • Ga niet te agressief te werk, maar probeer je likdoorn eerst te verwijderen met behulp van de 'zachte' middeltjes

Bron

Meer uitleg

likdoorn

door Irmgard Van Meirvenne op 21-11-2010 16:42
een eeltpit en een likdoorn zijn 2 verschillende dingen die je elk op een andere manier moet verwijderen. je kan het beter door een schoonheidspecialist laten doen, dat is veiliger en je bent er zeker van dat alles weg is. want als je dat niet doet kan je er nog véél meer last van hebben!

Likdoorn

door Femke vd Made op 15-06-2013 19:52
Ik heb heel wat jaren met twee likdoorns gelopen,op allebei de voeten precies dezelfde plek. Ik probeerde regelmatig het zover mogelijk weg te snijden maar niet frequent genoeg. Bij gewoon zitten deden de plekken zo'n pijn!
Dus likdoornpleisters gekocht met salicylzuur, deze op de plek geplakt en met tape eroverheen om het op zijn plek te houden. de volgende dag schoonmaken, zover mogelijk 'wegsnijden', goed vijlen en serieus waar al na 1 dag was de plek zacht en na drie dagen zo goed als weg. Goed aanpakken en volhouden!
Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!