Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Voorbereiding » Hoe zoek ik de juiste wandelschoenen
3

Hoe zoek ik de juiste wandelschoenen

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Wat is wandelen eigenlijk? Voor de een is een rondje stadspark of polder al serieus wandelwerk, de ander snuift daarop minachtend de neus en bestempelt een meerdaagse trekking pas als heuse voettocht. Ieder zijn ding, maar stadspark of trekking stelt wel andere eisen aan het schoeisel. De markt voor wandelschoenen is breed. Hoe weet jij welke schoen aansluit op jouw behoeften?

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Tijd

Stappen

  1. Bepaal het gebruik van je nieuwe schoen

    Waarvoor moet je nieuwe schoen dienen, waar wil je hem voor gebruiken? De meeste speciaalzaken hanteren een categorie-indeling. Die kun je prima als basis hanteren:

    • Categorie A: lichte allround wandelschoen, geschikt voor casual gebruik.
    • Categorie B: lichte bergwandel- of trekkingschoen. Dit type is geschikt voor tochten in het middelgebergte over goed bewandelbare paden.
    • Categorie C: stevig en stijf schoeisel voor zwaarder en moeilijker wandelwerk. Denk hierbij aan: pittige huttentochten met zware rugzak over rotsachtig en ruig terrein. 
    • Categorie D: de heavy shit, voor puur klimwerk. De stijgvaste schoen is stevig en zwaar en past het beste bij de doelen en voeten van ware pros. 

    De categorie-indeling hierboven heeft ook tussen-categorieen (AB, BC). Het geeft slechts een eerste indicatie van jouw ideale schoen. Overweeg dus verder.

  2. Welk weer moet je schoen trotseren?

    De categorie-indeling uit stap 1 duidt op de ondergrond, maar er is ook zoiets als het weer. Natte voeten betekent blaren en die moet je kost wat kost vermijden. Staat er regen, drassige grond of zelfs sneeuw op het menu, dan zijn waterdichte schoenen een must. In te warme gebieden kies je het beste voor luchtig en licht. Plus een goede ventilatie. In het algemeen genomen zijn er twee types. En van het tweede type zijn er twee versies:

    Type 1: Lederschoenen: duurzaam, waterbestendig, goede ondersteuning.

    Type 2: Weefselschoenen: licht, ademt lekker, biedt minder steun. Versie A laat water door. Versie B is voorzien van een waterdichte voering en is daarmee aangenaam droog.

  3. Bepaal het model

    Met ondergrond en klimaat ben je er niet. Laag, halfhoog of hoog, andersgezegd: het model van de schoen doet er ook toe. Om de vraag welke voor jou geschikt is te beantwoorden, kijk je nogmaals naar ondergrond en klimaat. Lage schoenen zijn lekker luchtig, maar veel steun aan de enkels bieden ze niet. Om verstuikte enkels op moeilijke paden te voorkomen, heb je toch echt een halfhoge of liever nog hoge schoen nodig.

    Er is nog iets dat van belang is bij het model. Hoe zwaar ben je? Hoe zwaarder de wandelaar, hoe meer druk er op de schoenzool komt. Die mag dus niet te soepel zijn, anders krijg je blessures.

  4. Bepaal de maat

    Je hebt een schoentype gekozen, nu nog de maat. Staar je niet blind op je schoenmaat. De matenindeling van wandelschoenen kan afwijken. Het gaat erom dat de schoen goed zit.

  5. Pas verschillende schoenen

    Hou de volgende aanraders in het achterhoofd bij het passen:

    • Pas je wandelschoenen met sokken aan.
    • Je voeten zwellen tijdens het wandelen. Hou daar rekening mee in de winkel. Als je al de hele middag op pad bent, koop je het best een paar dat strak om je voet past. Ben je nog fris en fruitig? De pasvorm mag best iets ruimer zijn. Maar overdrijf niet: te veel ruimte verhoogt de kans op blaren.
    • Heb je kinderen? Koop voor hen geen wandelschoenen op de groei.
    • Test het pasparcours in de speciaalzaak uit. Daarop test je je schoen op verschillende ondergronden.
    • Ben je niet 100% zeker, roep de verkoper erbij.
  6. Let niet op prijs

    Prijs is de slechtste raadgever bij het kiezen van de juiste wandelschoen. Doorloop dus eerst de bovenstaande stappen, pas als je dat gedaan hebt, kijk je naar prijs. De perfecte wandelschoen bestaat niet. Neem de tijd en kies het beste alternatief.

Do's

  • Kiezen voor draagcomfort, niet voor prijs

Don'ts

  • Wandelen met natte sokken
  • Omwille van prijs voor een goedkopere schoen kiezen

Bron

Body in Motion, dossier wandelschoenen, 2008
Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!