Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Levensbeschouwing » Christendom » Hoe doe ik belijdenis

Hoe doe ik belijdenis

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Op een bepaald punt in je leven vind je het zover: je wilt graag openlijk uitkomen voor je geloof, in de kerk. Kortom, je wilt belijdenis doen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld dopen, is belijdenis doen niet iets wat je ondergaat, maar doet.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Bijbel
 • Tijd
 • Mensen die met je mee willen denken en praten

Stappen

 1. Bepaal je eigen motivatie

  Op een gegeven moment heb je het gevoel dat je meer wilt doen met je geloof. Je bent vroeger wel gedoopt, maar dat was een keuze die je ouders voor je maakten. Nu wil je zelf die keuze ook maken. Dat kan door belijdenis te doen. Als je belijdenis doet, geef je aan dat je openlijk uit komt voor je geloof, in de kerk.

  Belijdenis doen is best een grote stap, daarom is het helemaal niet verkeerd om hier goed over na te denken en voor jezelf je motivatie te bepalen. Waarom wil je belijdenis doen? Hoe sta je tegenover belijdenis doen? Maak voor jezelf een lijstje met dit soort vragen en probeer er - vanuit je eigen standpunt - antwoorden op te vinden.

 2. Meld je bij een predikant

  Als je voor jezelf goed weet dat én waarom je belijdenis wilt doen, kun je je melden bij een predikant. Het meest logische is dat je kiest voor de predikant van de kerk waarbij je aangesloten bent, maar dit is niet verplicht. Je doet belijdenis in de kerk die je kiest; meld je daarom aan bij een predikant van die kerk.

 3. Volg belijdeniscatechisatie

  De predikant zal je vervolgens aanmelden voor belijdeniscatechisatie. In de meeste gevallen wordt die catechisatie door de predikant zelf gegeven. Tijdens belijdeniscatechisatie leer je wat belijdenis doen inhoudt en welke vragen je gesteld zullen worden. Ook leer je meer over die vragen en kun je al je eigen vragen kwijt. Zo zul je voor jezelf steeds beter het idee krijgen of dit echt is wat je wilt.

  Je volgt belijdeniscatechisatie met een groep mensen; wekelijks kom je bij elkaar om over het geloof te praten, maar ook over belijdenis. In de meeste gevallen beginnen de groepen voor belijdeniscatechisatie rond oktober en lopen ze door tot mei.

 4. Bespreek je keuze

  Als je na belijdeniscatechisatie het gevoel hebt dat je écht belijdenis wilt doen, kun je dit aangeven bij de predikant. Hierna volgt een gesprek tussen jou, de predikant en meestal ook een ouderling. Zij proberen te onderzoeken of het echt een keuze is die jij hebt gemaakt en of je er zelf volledig achter staat. Als dit het geval is, dan krijg je toestemming om belijdenis te doen.

 5. Doe belijdenis

  Eventueel in overleg met andere belijdeniskandidaten wordt een tijdstip vastgesteld waarop je belijdenis gaan doen. Dit gebeurt in de kerk. Als het zo ver is, roept de predikant jou - en eventueel de andere leden die belijdenis willen doen - tijdens de dienst naar voren.

  De predikant stelt je nu ook in het openbaar de geloofsvragen die jullie tijdens je belijdeniscatechisatie besproken hebben. Nadat alle vragen gesteld zijn, krijg jij de kans hier 'ja' op te zeggen. Als je dat gedaan hebt, heb je belijdenis gedaan en ben je voortaan belijdend lid van je kerk!

Do's

 • Belijdenis doe je niet omdat je het idee hebt dat het moet, maar omdat je het graag wilt. Voel je dus niet verplicht om bijvoorbeeld op je 18e belijdenis te doen, maar doe het als jij eraan toe bent
 • Praat over je geloof en het belijdenis doen en wees niet bang om kritische vragen te stellen

Don'ts

 • Doe geen belijdenis omdat het 'moet'

Bron

Boek 'Wij geloven en belijden', deel 3, door ds. H. Veldhuizen en drs. W. Verboom, Uitgeversmaatschappij J. H. Kok, Kampen, ISBN 90 242 1852 7

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!