Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Levensbeschouwing » Christendom » Hoe doe ik aan bijbelstudie
3

Hoe doe ik aan bijbelstudie

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe doe ik aan bijbelstudie
De Bijbel goed lezen is een hele kunst. Door middel van bijbelstudie kun je de bijbel beter begrijpen en beter toepassen in je leven. Maar hoe doe je aan bijbelstudie? Deze eenvoudige stappen helpen je verder!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Bijbel
 • Pen en papier
 • Computer
 • Tijd

Stappen

 1. Zorg voor een studierooster

  Om op een constructieve manier aan de slag te gaan met bijbelstudie, kun je het beste werken met een studierooster. Dit is een rooster waarin voor iedere dag wordt aangegeven wat je uit de Bijbel leest en welke overdenking daarbij hoort. Zo lees je stukken uit de verschillende boeken, maar ben je tijdens bepaalde perioden wel bezig met hetzelfde thema. Een studierooster kun je zelf maken, maar je kunt ook een bijbelstudieboekje kopen of op internet een rooster downloaden.

 2. Kies een goed tijdstip uit

  Bijbelstudie is niet iets dat je even snel tussendoor doet. Het is daarom belangrijk dat je altijd een goed - en het liefst steeds hetzelfde - tijdstip kiest. Zorg dat je niet te moe bent en let er ook op dat je de tijd kunt nemen voor je studie.

 3. Bid

  Voor je aan je bijbelstudie begint, bid je eerst tot God. Vraag Hem om je te helpen met het onderwerp en ervoor te zorgen dat je begrijpt wat je leest.

 4. Lees uit de Bijbel

  Lees nu het aangegeven stukje uit de Bijbel. Het zijn vaak maar een paar verzen, dus neem de tijd om de inhoud helemaal tot je door te laten dringen. Denk er zelf ondertussen vast over na. Houd de Bijbel open bij het stukje, zodat je straks gemakkelijk terug kunt kijken. Als je nu al dingen opvallen, kun je die vast noteren.

 5. Lees de overdenking

  Deze stap is optioneel en afhankelijk van je studierooster; als je werkt met een bijbelstudieboekje, vind je hier vaak ook een overdenking in. Dit is echter niet altijd het geval. Mocht jouw rooster voorzien zijn van een dagelijkse overdenking, lees die dan nadat je het stukje uit de Bijbel gelezen hebt. De overdenking helpt je vaak om het Bijbelstukje in de juiste context te plaatsen, of het meer naar het 'nu' te halen.

 6. Laat je eigen gedachten stromen

  Denk nu zelf na over wat je net gelezen hebt. Wat zegt het volgens jou? Wat is de kern? Wat kun je van de verzen leren en hoe kun je ze toepassen in jouw leven? Schrijf al deze gedachten op in een apart schrift, zodat je hier later nog eens naar terug kunt kijken. Schrijf niet alleen antwoorden op, maar noteer ook vragen. Je zult zien dat je zo zelf in een creatieve brainstorm raakt, waardoor je nog meer uit je studie haalt, dan je zou doen wanneer je alleen passief met de materie aan de slag ging.

 7. Bid, dank en doe!

  Als afsluiter van je bijbelstudie bid én dank je tegelijk. Je dankt voor alles wat je hebt mogen leren en bid om de kracht en mogelijkheden om het geleerde ook in jouw leven in de praktijk te brengen. Bijbelstudie houdt namelijk niet op bij het boekje, het lezen en het overdenken, maar vraagt ook om actie: doe wat je geleerd hebt!

Do's

 • Houd vaste tijden aan voor je bijbelstudie, zodat het een echt onderdeel van je dag wordt
 • Kijk ook eens of je met vrienden of mensen uit de kerk een eigen bijbelstudiegroepje op kunt richten

Don'ts

 • Haast je niet
 • Begin niet aan bijbelstudie als je erg moe bent

Bron

Leidraad, hulpmiddel bij Bijbelstudie van de Internationale Bijbelbond
Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!