Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Kleding » Hoe draag ik een hoofddoek om mijn haaruitval te verhullen

Hoe draag ik een hoofddoek om mijn haaruitval te verhullen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe draag ik een hoofddoek om mijn haaruitval te verhullen
Steeds meer mensen krijgen te maken met kanker. Ze zijn zelf ziek, of hebben familie of vrienden die de ziekte krijgen. Kanker is inmiddels in Nederland, na hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak. Door verschillende behandelingen blijven kankerpatiënten tegenwoordig langer leven of genezen ze zelfs. Een voorbeeld is chemotherapie. Door chemotherapie worden echter niet alleen kankercellen gedood, ook andere cellen die zich blijven delen worden vernietigd. Dit zijn bijvoorbeeld de cellen in het beenmerg en die in haarzakjes. Veel kankerpatiënten krijgen daarom te maken met haaruitval. Vooral voor vrouwen is dit erg vervelend, omdat hun kaalheid meer opvalt. Synthetische pruiken kunnen de haaruitval verbergen, maar zijn duur en zitten in veel gevallen erg vervelend. Fatima Bourri en Manon Moussa van Speesjaal leggen uit hoe je op een eenvoudige en snelle manier een ‘niet-religieuze’ hoofddoek kan omdoen.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Katoenen hoofddoek
 • Spiegel
 • Eventuele accessoires om je hoofdbedekking te versieren

Stappen

 1. Gebruik een katoenen doek

  Vanzelfsprekend kun je elke doek gebruiken die je wilt. Toch raden Fatima en Manon aan om katoenen doeken te gebruiken. Manon: ‘Synthetisch materiaal gaat eerder kriebelen en zweten op je hoofd. Het gebruik van ademend materiaal is daarbij ook beter voor je hoofdhuid.’
  Voor je eigen zekerheid kan je eerst een katoenen onderdoekje op doen. Dit is een soort hoofdkapje dat je achter in je nek vastbindt. Het onderdoekje voorkomt dat je hoofddoek afglijdt.

 2. Leg een lange doek symmetrisch over je hoofd

  Gebruik een lange doek. Dit kan een shawl zijn, maar ook een vierkante doek die je tot een brede strook vouwt (eerst tot een driehoek vouwen en deze vervolgens tot een strook vouwen).
  Fatima: ‘Leg de doek symmetrisch over je hoofd zodat je gehele hoofd bedekt wordt en aan beide zijden van je gezicht een even lang stuk stof hangt.’

 3. Kruis de doekuiteinden achter je nek langs

  Fatima: ‘Pak nu de twee uiteinden van de doek vast. Kruis deze achterin je nek, maak een knoop en leg de uiteinden over je schouder. De linkerkant van de doek hangt nu over je rechterschouder en de rechterkant over de linkerschouder.

 4. Draai een zijde van de doek in

  Pak één zijde van de doek, je kunt zelf kiezen of dit rechts of links is. In deze stap nemen we de linkerkant. Draai de linkerkant van de doek naar binnen zodat je uiteindelijk een ingedraaid gedeelte hebt dat de vorm heeft van een slang. Vervolgens kun je de doek op twee manieren vouwen.

 5. Vouw het gedraaide gedeelte over je hoofd (manier 1)

  Vouw de ingedraaide stof over je hoofd heen en knoop deze vast aan de kant die je nog over je schouder hebt hangen. Manon: ‘Zorg ervoor dat de knoop ongeveer ter hoogte van je oor zit.’

  Als het goed is heb je nu aan één zijde van je gezicht (in deze hoedoe de rechterzijde) stof hangen. ‘Draai de overgebleven stof om de knoop heen zodat er een soort van bloem ontstaat’, aldus Fatima. ‘Je kunt naar eigen wens de uiteinde van de stof ook langs je gezicht laten hangen.’

 6. Vouw het gedraaide gedeelte achter je hoofd (manier 2)

  De stof die rechts hangt, heb je ingedraaid en is een soort van lange slang. Draai deze net zolang door totdat de stof in elkaar gaat krullen. Neem vervolgens de lap stof die links hangt en vouw deze over je hoofd (deze stof kan, maar hoeft niet gedraaid te worden). Knoop de linker- en rechterzijde aan de rechterkant van je hoofd aan elkaar vast in een knoop onder of boven de oor.

  ! Op de foto bij deze stap heeft de doek aan de uiteinden vlechtjes. Deze kun je gemakkelijk zelf maken door aan de uiteinde van de doek smalle stroken te knippen en deze in te vlechten.


 7. Draag een Speesjaal-ontwerp

  Eén van de ontwerpen van Speesjaal is een mutsje van spijkerstof waar je zelf nog een gekleurde sjaal doorheen kunt rijgen. Zo heb je een goede basis, die je gemakkelijk en snel kunt aanpassen op elke outfit. Eenvoudiger kan bijna niet!

Do's

 • Een hoofddoek dragen als je last hebt van haaruitval. Veel vrouwen associëren een hoofddoek met de islam. Deze twee manieren van het dragen van een hoofddoek laat zien hoe je ook op een moderne manier er prachtig uit kunt zien met een hoofddoek.

Don'ts

 • Synthetische stoffen gebruiken. Je hoofdhuid zal sneller gaan zweten en jeuken van synthetische stof omdat deze minder goed ademt.

Bron

Interview met Fatima Bourri en Manon Moussa.
Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!