Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Kleding » Hoe reinig ik sieraden

Hoe reinig ik sieraden

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe reinig ik sieraden
Sommige sieraden verkleuren na verloop van tijd en worden zelfs zwart. Dit kan komen door het dragen, maar ook wanneer je sieraden niet draagt kunnen ze verkleuren. Zonde natuurlijk, want sieraden zijn vooral mooi als ze kunnen schitteren. Gelukkig kun je zelf je sieraden met minimale middelen schoonmaken. Doe dit regelmatig en je zult nooit meer last hebben van zwarte of doffe glimmers!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Vieze of verkleurde sieraden
 • Zachte doek
 • Oude tandenborstel
 • Alcohol
 • Water
 • Ammonia (optioneel)
 • Zeepsop (optioneel)

Stappen

 1. Bekijk het sieraad

  Niet ieder sieraad kan en mag op dezelfde manier gereinigd worden. Kijk daarom eerst om wat voor sieraad het gaat: kan het tegen water, is het volledig gemaakt van goud of platina, zit er een doorzichtige of een ondoorzichtige steen op? Wanneer een sieraad wat ouder of niet waterdicht is, begin dan bij stap 4. Je kunt dan namelijk beter geen water gebruiken. De kans op onherstelbare beschadigingen is dan te groot.

 2. Reinig het sieraad met ammonia

  Sieraden die gemaakt zijn van goud of platina kunnen met ammonia worden gereinigd. Vul een bakje met kokend heet water, doe hier wat zeepsop en een scheutje ammonia bij. Ammonia ruikt erg sterk, dus probeer er niet teveel van in te ademen. Gebruik een oude tandenborstel om de sieraden in dit mengsel schoon te maken, of laat ze een paar minuten weken. Ga vervolgens verder met stap 5.

 3. Sieraden reinigen met lauw zeepsop

  Niet alle sieraden kunnen goed tegen heet water of ammonia. Gebruik daarom bij ondoorzichtige stenen óf in geval van twijfel altijd alleen een bakje lauw water met een beetje zeepsop erin. Gebruik de tandenborstel om het sieraad schoon te maken, of laat het een paar minuten weken. Ga vervolgens verder met stap 5. Het is overigens wel verstandig om altijd even na te vragen of jouw sieraad speciaal onderhoud vergt: je wilt natuurlijk niet dat al het vet oplost, inclusief de lijm die je steentjes zo mooi op hun plaats houdt!

 4. Verwijder vuil

  Wanneer bovenstaande methoden niet geschikt zijn voor het sieraad dat jij moet reinigen, verwijder dan het vuil handmatig. Dit doe je met een oude tandenborstel. Hiermee kun je namelijk goed in kleine kiertjes komen en is het een eitje om vuil dat zich in verschillende hoeken heeft opgehoopt weg te borstelen. Borstel steeds een beetje vuil los en blaas het vervolgens weg. Als je dit niet doet, dan kun je het vuil over het sieraad wrijven, waardoor je krassen krijgt.

 5. Wrijf de sieraden op met een zachte doek

  Tot slot wrijf je de sieraden op met een zachte doek. Zorg ervoor dat ze mooi droog zijn en probeer tijdens het opwrijven ronde bewegingen te maken. Raak het sieraad zo min mogelijk aan met je blote hand, maar probeer steeds de doek ertussen te houden. Zo voorkom je dat er later alsnog vlekken op komen.

 6. Blijf je sieraden onderhouden

  Vooral sieraden waarin diamanten zijn verwerkt vragen om regelmatig onderhoud. Maar, ieder sieraad blijft langer mooi met goede verzorging. Het beste is het daarom om sieraden 's avonds na het dragen in een potje met alcohol leggen. De volgende ochtend is al het vuil weer als sneeuw voor de zon verdwenen. Weer even opwrijven met een zachte doek en je sieraad is weer als nieuw!

Do's

 • Kijk eerst goed met wat voor sieraden je te maken hebt
 • Onderhoud je sieraden regelmatig
 • Bewaar oude tandenborstels; die komen altijd van pas!
 • Vraag bij aankoop van een sieraad altijd naar de beste verzorgingsmethode

Don'ts

 • Gebruik geen cola om sieraden te reinigen; cola is erg agressief en kan meer kwaad doen dan goed
 • Gebruik niet teveel ammonia
 • Houd je hoofd niet boven het bakje met kokend water en ammonia; dit is slecht voor je gezondheid

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!