Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Kleding » Hoe zet ik een knoop aan
3

Hoe zet ik een knoop aan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe zet ik een knoop aan
Het aanzetten van een knoop is heel eenvoudig, maar toch zijn we veelal geneigd om een kledingstuk maar in de kast te laten hangen als er een knoop vanaf gesprongen is. Zonde, want de meeste knopen zijn in vijf minuten al aan te naaien! Bovendien heb je er maar weinig voor nodig.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Kledingstuk waar de knoop van mist
 • Passende knoop
 • Naald die past bij de stof (dikke naald voor dikke stof)
 • Draad
 • Schaar
 • Tornmesje (optioneel)
 • Spelden (optioneel)

Stappen

 1. Zoek een passende draad uit

  Het is het mooiste als je de knoop vast kunt zetten met een zelfde soort draad als waarmee de rest van de knopen vast zitten. Bij sommige kledingstukken krijg je zelfs een extra stukje garen mee. Als je niet precies dezelfde kleur kunt vinden, dan kies je de kleur die het beste past. Ga liever voor een iets lichtere tint dan een donkerdere tint, zodat het verschil niet zo erg opvalt.

 2. Verwijder oude draadjes

  Als er nog draadjes steken uit de plaats waar de knoop eerst vastzat, dan verwijder je die voorzichtig met een tornmesje. Trek niet aan de draadjes, het is het beste als je ze er op zo’n manier uit kunt krijgen dat de gaatjes nog goed zichtbaar blijven. Dit helpt je om de knoop weer op precies dezelfde plaats aan te zetten. Als je geen tornmesje hebt, dan kun je het voorzichtig met je vingers doen.

 3. Zet de stof vast

  Op sommige kledingstukken kun je de knoop heel eenvoudig vastzetten. Soms kan het echter ook nodig zijn dat je de stof vastzet. Hiervoor gebruik je spelden. Steek de speld in de stof en laat hem ongeveer een centimeter verderop weer naar boven komen. Gebruik voldoende spelden, maar let op dat je de stof niet kapot maakt.

 4. Naai het beginnetje van de draad vast

  Vervolgens pak je een lange draad en steek je die door het oog van de naald. Trek de beide kanten van de draad op gelijke lengte en leg onderin een knoop. Draai de stof nu om en zet hem met drie steken vast op de plaats waar de knoop moet komen. Aan de bovenkant (de kant waar de knoop komt) mogen deze steken niet zichtbaar zijn. Steek vervolgens je naald door één van de aanwezige gaatjes naar boven.

 5. Zet de knoop aan

  Steek je naald door het gat van de knoop dat precies op dezelfde plek zit als het gaatje op de stof. Als je het linkergaatje in de stof hebt, dan zorg je dat het linkergaatje van de knoop ook op die plaats komt te zitten. Steek de naald nu door naar de achterkant. Als je een knoop hebt met twee gaten, dan kun je de naald weer in het andere gat naar boven laten komen en de knoop zo vastzetten. Als je een knoop gebruikt met vier gaten moet je eerst even kijken of er een speciaal patroon gebruikt wordt. Je kunt dan op de knoop een kruisje spannen, of juist twee losse streepjes. Steek minimaal vier keer door elk gat.

 6. Werk de klus af

  Als je vier keer door ieder gat bent gegaan, dan zit de knoop stevig vast en kun je de draad afhechten. Dit doe je door twee steken aan de achterkant te maken op dezelfde plaats en de draad strak aan te trekken. Knip de naald vervolgens los en zorg ervoor dat er geen lange draad meer aan het kledingstuk hangt. De spelden kun je nu ook verwijderen. Je kledingstuk is nu weer klaar voor gebruik!

Do's

 • Als je de afgevallen knoop niet meer terug kunt vinden, kijk dan of je er op een niet-zichtbaar plekje van het kledingstuk eentje weg kunt halen, bijvoorbeeld van het stuk van je blouse dat altijd in je broek zit
 • Gebruik bijpassende garen
 • Zorg dat je de knoop op de juiste plaats neerzet
 • Maak je draad een beetje nat voor je hem door het oog van de naald steekt, dan gaat het namelijk makkelijker

Don'ts

 • Overdrijf niet: de knoop met teveel draad aanzetten valt op en ziet er niet professioneel uit
 • Gebruik geen enkele draad, die trek je zo stuk
 • Gooi gevonden knopen niet zomaar weg, je weet nooit wanneer ze nog van pas kunnen komen

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!