Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Haar » Hoe behandel ik droog haar
3

Hoe behandel ik droog haar

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Droog haar is poreus en breekt snel af. Teveel permanentjes in het verleden of de droge aircolucht op je werk kunnen de boosdoener zijn. Zaken waar je achteraf, als je haar al beschadigd is, helaas weinig meer tegen kunt doen. Het enige wat je dan rest is je droge haar zo goed mogelijk te verzorgen en te voorkomen dat het nieuwe schade oploopt.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Goede borstel
 • Shampoo
 • Conditioner
 • Satijnen sjaaltje of elastiekje zonder metaal
 • Handdoek
 • Serum (optioneel)
 • Voor het haarmasker:
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 ei
 • ¼ geschilde komkommer

Stappen

 1. Ga na of je haar droog is

  Hoe weet je of je haar droog is? Droog haar heeft een laag vet- en vochtgehalte. Droog haar wordt dus niet snel vet en is niet zo flexibel. Hierdoor breekt het snel af. Verder is droog haar vaak futloos, raakt het snel in de klit, is het vaak statisch en zit het vol met gespleten haarpunten. Ook is het lastig in model te brengen en glanst het niet. Als je zelf niet goed kunt bepalen of je droog haar hebt, vraag het dan aan de kapper. De kapper kan je haar het beste beoordelen 2 tot 3 dagen na de laatste wasbeurt. Als je lang haar hebt, heb je een grotere kans op droog haar. Lang haar is wat ouder en heeft dus meer last gehad van schadelijke invloeden.

 2. Vind de oorzaak van jouw droge haar

  Droog haar wordt veroorzaakt door een te lage talgproductie, een beschadigde haarstructuur of door invloeden van temperatuur. Ook je leeftijd kan een belangrijke rol spelen. Veel van de oorzaken van droog haar zijn te beïnvloeden; denk aan de invloed van zwem- en zeewater, het hard wrijven met een handdoek, haarbehandelingen of het gebruik van de verkeerde borstel. Kijk of je kunt bepalen wat de oorzaak is van jouw droge haar en probeer te voorkomen dat je haar hier nog langer last van hebt.

 3. Verzorg je haar goed

  Gezond haar begint bij een goede dagelijkse verzorging. Je hoeft droog haar niet iedere dag te wassen, maar het mag wel. Gebruik sowieso alleen milde shampoos en conditioners. Milde producten zijn te herkennen aan het opschrift ‘Geschikt voor dagelijks gebruik’. Maak je haar niet droog door hard met een handdoek te wrijven, maar wikkel je haar in de handdoek en knijp het voorzichtig droog. Voor je dit doet kun je nog een verzorgend serum aanbrengen in je haar. Slaap als je lang haar hebt niet met je haar los, maar houd het bij elkaar gebonden met een elastiekje zonder metaal erin. Je kunt ook ’s nachts een satijnen sjaaltje om je haar knopen, hierdoor blijft je haar mooi glad.

 4. Gebruik de juiste borstel

  Je haar beschadigt extra snel als je een haarborstel gebruikt waarvan de haren te dicht op elkaar staan. Dit geldt ook voor de kam; ga dus voor een borstel of kam waarvan de haren of kammetjes ver van elkaar af staan. Een borstel met natuurlijke haren, bijvoorbeeld varkenshaar, is het beste. Je kunt ook vragen of je via je kapper een borstel kunt kopen. Investeer in een goede borstel; het is het waard! Begin onderaan met borstelen of kammen en werk zo langzaam naar boven. Zo voorkom je dat haar tijdens het borstelen of kammen afbreekt, omdat je er te hard aan trekt. Gooi je borstel overigens direct weg als hij beschadigd is; hier kan je haar namelijk ook weer van beschadigen.

 5. Wees voorzichtig met föhnen

  Föhnen is niet goed voor je haar; het haar droogt er sterk van uit. Föhn daarom dus het liefst je haar niet, zeker niet als het droog is. Als je je haar echt moet föhnen, spuit dan eerst wat beschermende spray op je haar. Föhn daarnaast altijd op de laagste stand.

 6. Verwen je haar met een masker

  Omdat je haar op de natuurlijke manier niet genoeg gevoed wordt, help je de natuur een handje door regelmatig een haarmasker aan te brengen. Je kunt haarmaskers bij de drogist kopen, of gewoon zelf maken. Zelf je haarmasker maken doe je zo: snijd een kwart komkommer klein en doe de stukjes samen met 1 ei en 1 eetlepel olijfolie in de blender. Zorg dat je een soort papje krijgt. Dit papje verspreid je over je haar en spoel je na tien minuten weer uit en je haar heeft een goede oppepper gehad! Was je haar daarna nog wel even een klein beetje na met shampoo, want dit homemade haarmasker ruikt niet zo lekker als in de winkel!

  Als je alleen de olijfolie in huis hebt, dan kun je je haar mooi een hete oliepakking geven: masseer opgewarmde olijfolie (voel met je vingers of de olie niet te heet is) over je haar en hoofdhuid en wikkel een warme handdoek om je hoofd. Laat dit vochtinbrengende masker tien tot twintig minuten zitten en was je haar daarna met een milde shampoo en conditioner.

 7. Ga regelmatig naar de kapper

  Een andere goede remedie tegen droog haar is regelmatig naar de kapper gaan, al is het alleen maar om de dode puntjes af te knippen. Dit kun je eventueel zelf doen. Draai een kleine streng haar rond net zolang tot de beschadigde en gespleten uiteinden zichtbaar worden. Knip de uiteinden vervolgens met een schaar voorzichtig af. Zorg ervoor dat je haarpunten iedere zes weken bijgepunt worden. Als je haar echt dusdanig beschadigd is dat er weinig meer mee te beginnen is, dan is er maar één advies: laat het zover afknippen als mogelijk en voor wat er overblijft geldt: verzorgen, verzorgen, verzorgen!

Do's

 • Slik vitamine B; dat is goed voor je haar. Hoge doseringen vitamine A daarentegen maken je haar juist droger
 • Gebruik shampoos die geschikt zijn voor droog haar
 • Gebruik regelmatig een haarmasker
 • Beperk de schade door föhnen, permanenten, hete tangen en chemische steilmakers
 • Verzorg je haar extra goed als je één van de bovenstaande stylingproducten wél gebruikt hebt!

Don'ts

 • Onderwerp je haar voorlopig niet aan behandelingen als bleken, permanenten of dreadlocks
 • Verwen je haar niet dagelijks met een haarmasker, daar wordt je haar eerder vet van

Bron

Boek Stralend mooi van top tot teen door Esme Floyd, Carlton Books Limited, 2004.

Meer uitleg

pluizig, droog haar

door Jose Krabe op 27-01-2011 11:30
Ik zou je willen aanraden eens een keratine behandeling te proberen. Ik heb het geprobeerd en wil niet anders meer.
Mijn haar glanst en is veel makkelijker te verzorgen en dat maandenlang.
Ik heb in de salon een keratine shampoo en conditioner erbij gekregen om mijn haar thuis ook goed te verzorgen. Ik gebruik nu dagelijks alleen een klein beetje keratine serum en mijn haar zit goed.

droog klitterig haar

door cindy de haas op 09-07-2013 10:39
Wat voor mij erg geholpen heeft is t volgende. Kruidvat hair repair olie (keratine en arganolie in verwerkt en een goedkope oplossing) voor t slapen gaan mijn haar heeeeeeel goed ermee ingevet echt goed ingevet. Daarna voorzichtig met borstel (grof) uit geborsteld en nogmaals met viingers plukjes haar gladgestreken. Kost ff tijd maar voor n filnpje geen moeite. Haar vervolgens in twee vlechten verdeeld. Uiteinden met losse touwtjes vast gebonden. De volgende dag haar uitgewassen ik heb nu syos shampoo en conditioner. Haar uitknijpen niet droog wrijven rustig uitkammen. En nog klein beetje vd zelfde olie in haar gedaan. Lucht drogen. Resultaat droge haar is weg en super zacht. Echt. Ps. Tip s nachts niet slapen met los haar luchtig vast in vlecht of gedraaide knot. Helpt mee. Succes
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!