Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Haar » Hoe knip ik zelf mijn haar

Hoe knip ik zelf mijn haar

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Zelf je haar knippen is niet alleen handig, maar ook heel voordelig. Bovendien kan iedereen het leren en als je vaak oefent, word je er steeds beter in.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Scherpe schaar (een kappersschaar is o.a. verkrijgbaar bij de drogist)
 • Kam met grove tanden
 • Haarelastiekjes en klemmetjes
 • Twee spiegels
 • Plantenspuit met water
 • Bezem
 • Grote handdoek

Stappen

 1. Maak ruimte

  Als je haren gaat knippen, of het nu die van jezelf zijn of van iemand anders, dan is het handig om hier ruimte voor te maken. Kies een plek op waar je de haren makkelijk op kunt vegen. In de zomer kun je zelfs overwegen om buiten te gaan zitten.

  Houd een bezem bij de hand en sla een handdoek over je schouders. Houd al je gereedschappen bij de hand, zodat je in één keer door kunt.

 2. Verdeel het haar in twee delen

  Maak een middenscheiding en verdeel het haar in twee delen. Dit kan heel makkelijk door de kam bij de haaraanzet te plaatsen en deze vervolgens over de scheiding naar achteren te trekken. Trek onderaan het haar naar één kant en je hebt een rechte scheiding.

  Zet de delen allebei vast op je hoofd. Gebruik hiervoor een clip.

 3. Punt het haar bij

  Pak vervolgens aan één kant een streng en trek deze strak naar beneden. Maak de streng een beetje vochtig met de spuitfles en knip de dode puntjes er vanaf.

  Herhaal dit vervolgens net zo vaak, tot al het haar aan één kant bijgepunt is. Zet vervolgens het haar aan die kant weer vast op het hoofd en herhaal hetzelfde proces aan de andere kant.

 4. Knip het haar in laagjes

  Wil je je haar niet alleen bijpunten, maar ook in laagjes knippen? Haal dan de clips een voor een los en verdeel het haar in lagen. Hiervoor begin je bovenaan. Pak met de kam een laag van ongeveer twee centimeter vanuit de middenscheiding. Zet die vast met een clip. Pak vervolgens weer een laag van ongeveer twee centimeter en zet die ook weer vast. Herhaal dit tot je onderaan aangekomen bent.

  Pak de eerste, onderste, laag vast en draai dit haar om je vinger tot het één pluk is. Knip de punt van de pluk vervolgens recht af. Herhaal dit met alle lagen.

 5. Knip je pony bij

  Aan pony's is het snelst te zien dat het haar eigenlijk wat uit model is. Regelmatig zelf je pony bijwerken zorgt ervoor dat je haar er altijd verzorgd uitziet. Omdat je pony nogal in het zicht zit, is het zaak dit zo voorzichtig mogelijk te doen. Knip nooit te rigoureus: afknippen kan wel, bijknippen niet.

  Kam je pony in een driehoek vanuit een punt in de middenscheiding. Zorg ervoor dat de driehoek volledig symmetrisch is. Zet dit deel vast op je hoofd. Laat een klein beetje haar over je voorhoofd vallen, een dunne pony als het ware. Knip die voorzichtig op de juiste lengte. Houd hem liever wat langer dan te kort.

  Laat vervolgens weer een beetje haar over deze pony vallen en knip dat haar op dezelfde lengte. Herhaal dit tot je de hele pony hebt gehad.

 6. Bekijk het van alle kanten

  Ben je klaar? Pak dan twee spiegels en bekijk je haar van alle kanten. Eventuele uitschieters of scheve stukjes kun je nu nog wegwerken. Kun je er niet helemaal bij? Vraag dan iemand anders om de laatste puntjes weg te werken.

Do's

 • Oefen eerst in het klein, bijvoorbeeld door alleen bij te punten
 • Oefen ook eens op anderen, bijvoorbeeld op je kinderen. Let de lat ook hier niet te hoog

Don'ts

 • Probeer niet zomaar zelf een kapsel te knippen; dat is moeilijker dan je denkt en voor je het weet, ziet het er niet meer uit. Werk echt in heel kleine stapjes

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!