Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Haar » Hoe föhn ik mooie krullen in mijn haar
4

Hoe föhn ik mooie krullen in mijn haar

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe föhn ik mooie krullen in mijn haar
Niet iedereen is van nature gezegend met een prachtige bos krullen. Volgens Tom Sebastian, expert op het gebied van haar en visagie, hoef je je daar niet bij neer te leggen: ‘In elk haar, zelfs in stijl Aziatisch haar, is een krul te krijgen, zolang je maar de juiste apparatuur gebruikt!’ Zo kun je met behulp van een föhn en een beetje oefening je eigen krullen weer activeren en veerkrachtig maken, of – als je van jezelf geen krullen hebt – een mooie slag in je haar creëren.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Föhn met diffuser
 • Ronde borstel
 • Serum
 • Mousse of een curl activator
 • Milde shampoo
 • Milde conditioner
 • Putty of haarlak
 • Handdoek

Stappen

 1. Was je haar

  De mooiste krullen krijg je in schoongewassen haar. Was je haar daarom eerst met een milde shampoo en een milde conditioner. Tom Sebastian: ‘Als je geen milde producten gebruikt, dan wordt je haar zwaar en zakken je krullen zo weer in.’ Als je van nature krullend haar hebt, dan moet je zeker een conditioner gebruiken. Krullend haar is namelijk breekbaarder en kan daarom wel wat extra bescherming gebruiken. Milde shampoos en conditioners zijn geschikt voor dagelijks gebruik. Gebruik na het wassen een handdoek om het meeste water vast voorzichtig uit je haar te knijpen. Ga niet schrobben met de handdoek; dan krijg je klitten en kun je je haar beschadigen.

 2. Verdeel een serum over je haar

  Om je haar klaar te maken voor het föhnen gebruik je een serum. Een serum prepareert je haar voor het stylen en houdt het haar langer en beter in model. Tom Sebastian: ‘Kies altijd een serum zonder siliconen; een serum mét siliconen is vettig en kan er juist voor zorgen dat je krullen snel uitzakken.’ Gebruik niet teveel, aan een paar druppels heb je genoeg. Verdeel het serum gelijkmatig over je haar.

 3. Föhnen met een diffuser

  Om ervoor te zorgen dat je krullen ook mooi blijven zitten, gebruik je een mousse of een curl activator. Die kneed je, met name aan de haaraanzet, door je haar voordat je gaat föhnen. Föhnen droogt je haar uit. Het serum dat je in de vorige stap in je haar hebt gesmeerd vormt een extra beschermlaagje. Toch wil dit niet zeggen dat je de föhn direct op de hoogste stand kunt zetten. Tom Sebastian: ‘Gebruik altijd een diffuser en zet de föhn op de laagste stand. Föhn je haar nooit te heet en föhn het ook nooit te droog. Als je het laatste restje, ongeveer 10%, aan de lucht laat drogen, dan gaat je haar minder pluizen.’ Als je van jezelf krullen hebt, dan kun je die met de diffuser activeren en mag je de volgende stap overslaan. Als je niet gezegend bent met een mooie krul, lees dan de volgende stap nog even door!

 4. Föhnen met een ronde borstel

  Om een mooie slag in je haar te krijgen, gebruik je bij het föhnen een ronde borstel. Pak een streng haar, plaats de borstel aan de haaraanzet en draai de borstel voorzichtig terwijl je de streng van bovenaf föhnt. Trek niet in één keer door naar onderen, maar verplaats je borstel steeds een stukje.

 5. Fixeren!

  Als je krullen klaar zijn, dan is het tijd om ze te fixeren. Dit kun je doen met haarlak, maar ook met een putty. Een putty is een soort crèmeachtige gel die je haar extra steun en stevigheid geeft. Het voordeel van een putty is dat je haar beweeglijk blijft én dat het vaak verrijkt is met verzorgende bestandsdelen. Je kunt dus gewoon nog met je handen door je krullen woelen, zonder dat ze daardoor uitzakken en je haar droogt er niet van uit. Wrijf een klein beetje putty in je handpalm warm en gebruik het om plukken te accentueren en je haar verder te modelleren. Kneed je krullen goed in vorm, dan blijven ze beter zitten. Als je je haar wilt fixeren met haarlak, houd de bus dan op ongeveer 25 tot 30 centimeter afstand van je haar en verdeel de lak gelijkmatig over je haar. Tom Sebastian: ‘Als je deze tips opvolgt, dan ben je verzekerd van een mooie krul!’

Do's

 • Gebruik altijd een beschermend serum; van föhnen droogt je haar uit, dus het kan wel wat extra bescherming gebruiken!
 • Föhn op de laagste stand
 • Föhn je haar niet helemaal droog, maar laat het laatste beetje vocht aan de lucht drogen
 • Gebruik voor extra strakke krullen een krulset of een krultang. Tom Sebastian: ‘Hoe heter het apparaat, des te strakker de krul!’

Don'ts

 • Verwacht geen wonderen; als je krullend haar hebt, dan kun je je krullen accentueren en activeren met behulp van een föhn. Als je geen krullend haar hebt, dan kun je met een föhn slag in je haar creëren. Wil je toch krullen, gebruik dan een krultang of een krulset.
 • Föhn je haar nooit op de hoogste stand

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!