Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Handen en nagels » Hoe geef ik mezelf een French manicure
4

Hoe geef ik mezelf een French manicure

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 45 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe geef ik mezelf een French manicure
Je handen gelden als je visitekaartje, het is dus zaak dat die er mooi en verzorgd uit zien. Ditzelfde geldt voor je nagels: afgekloven nagels met een gele gloed zijn natuurlijk alles behalve representatief. Voor perfect verzorgde nagels met een natuurlijke uitstraling geef je jezelf daarom regelmatig een French manicure!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Nagellakremover
 • Nagelvijl
 • Nagellak: basislak, lichtroze, wit, transparant, topcoat
 • Nagelriemolie of olijfolie
 • Bokkenpootje
 • Nagelstickers of een speciale stift voor de nageltip
 • Wattenschijfjes en wattenstaafjes
 • Bakje met warm water
 • Hand- en nagelcrème
 • Nagelborstel

Stappen

 1. Maak tijd vrij

  Het lakken van nagels is een secuur werkje: één haal over de lak en je kunt weer helemaal overnieuw beginnen. Neem daarom de tijd en maak minimaal drie kwartier vrij voor het aanbrengen van de French manicure. Zorg dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt, zodat je je handen tijdens het lakken zo min mogelijk hoeft te gebruiken.

 2. Reinig je nagels

  Gebruik een wattenschijfje met wat nagellakremover om oude lagen nagellak te verwijderen en je nagels te ontvetten. Door een goede reiniging blijft je nagellak beter zitten en voorkom je een gele gloed op je nagels. Wrijf hierna vast je nagelriemen in met wat nagelriemolie en laat dit intrekken terwijl je je nagels in vorm brengt. Als je geen nagelriemolie hebt kun je ook olijfolie gebruiken.

 3. Breng je nagels in vorm

  Je brengt je nagels in vorm door ze met de nagelvijl netjes af te vijlen. Zet de nagelvijl schuin op je nagels en beweeg de vijl rustig in één richting. Verwijder tijdens het vijlen ook eventuele haakjes aan je nagel. Vijl nooit hard heen en weer: de nagellagen laten dan los en je nagels gaan afbladeren. Knip je nagels liever niet. Je perst dan de nagellagen op elkaar, waardoor je nagels beschadigen.

 4. Verzorg je nagelriemen

  Tijdens de tweede stap heb je je nagelriemen ingesmeerd met olie. Maak ze extra zacht door je nagels ongeveer een kwartier in een bakje met warm water te weken. Nu zijn ze zacht genoeg om ze voorzichtig op hun plaats te duwen met een bokkenpootje. Verwijder kapotte stukjes nagelriem door het bokkenpootje zachtjes in ronde bewegingen heen en weer te draaien en de stukjes eraf te wrijven. Was hierna goed je handen en nagels. Gebruik nagellakremover om alle olie goed te verwijderen, zodat de lak straks goed hecht.

 5. Breng de basis aan

  Nu is het tijd voor de basislak. Breng de lak in kleine hoeveelheden aan op de nagel en werk van binnen naar buiten. Een dun laagje is voldoende om je nagels te beschermen. Als deze lak goed droog is breng je de eerste échte laklaag aan. Gebruik hiervoor een neutrale, bijvoorbeeld lichtroze. Laat ook deze laag goed drogen.

 6. Trek de lijntjes

  Een French manicure is te herkennen aan het witte lijntje aan de bovenkant van iedere nagel. Dit lijntje kun je uit de losse pols trekken, maar het is makkelijker om hiervoor gebruik te maken van nagelstickers of een speciale stift voor de nageltip. Speciale nagelstickers werken als sjabloon: je plakt het deel van de nagel af dat niet wit gelakt hoeft te worden en trekt vervolgens het streepje. Als de lak goed droog is haal je de sticker weer weg en heb je een mooie rand. De nageltip is een stift waarmee het makkelijker is om het lijntje te trekken: je kunt hier namelijk beter druk mee uitoefenen dan met een kwastje. Zorg ervoor dat het lijntje over de natuurlijke nagelrand valt.

  Tip: als je geen nagelstickers bij de hand hebt kun je ook een beetje plakband gebruiken.

 7. Breng kleur aan

  Als het witte randje goed droog is, breng je de kleurlaag aan. Voor een traditionele French manicure gebruik je een transparant roze of crèmekleurige lak. Door meerdere lagen aan te brengen kun je de kleur zo diep maken als je zelf wilt.

 8. Sluit af met een topcoat

  Sluit het lakken van nagels altijd af met een beschermende topcoat. Een goede topcoat beschermt de lak en de nagels en houdt je French manicure langer mooi. Laat je nagels nu minimaal vijf minuten drogen voor je controleert of ze droog zijn. Als je je nagels aanraakt terwijl ze niet droog zijn, krijg je vegen en kun je eigenlijk helemaal opnieuw beginnen.

 9. Verzorg je nagels en handen

  Als alle lagen goed droog zijn kun je met behulp van een wattenstaafje met nagellakremover de resten nagellak van je vingers verwijderen. Je handen en nagels zien er nu tot in de puntjes verzorgd uit. Om dit zo te houden smeer je je handen en je nagels regelmatig in met crème. Vijl ze op tijd bij en breng regelmatig een nieuwe French manicure aan. De techniek heb je met een paar keer oefenen zó onder de knie!

Do's

 • Test met je tong of de lak al droog is: als je de lak proeft moet je nog even wachten.

Don'ts

 • Probeer je nagels niet droog te wapperen, hiervan loopt de lak juist uit.
Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!