Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Make-up » Hoe breng ik make-up aan op een donkere huid

Hoe breng ik make-up aan op een donkere huid

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe breng ik make-up aan op een donkere huid
Als je een donkere huid hebt, dan kun je niet zomaar dezelfde kleuren en soorten make-up gebruiken als iemand met een lichte huid. Je huid heeft namelijk niet alleen een andere kleur, maar ook andere eigenschappen. Voor make-up aanbrengen op een donkere huid gelden dan ook heel andere regels. Lia Rozenblad, autoriteit op het gebied van vakkundige schoonheidsverzorging, is gespecialiseerd in het verzorgen en opmaken van de donkere huid en vertelt in haar boek ‘Leerboek voor de donkere huid’ precies waar je op moet letten!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Foundation
 • Oogschaduw
 • Gezichtspoeder
 • Poederkwast
 • Blusher
 • Hydraterende lotion of gel
 • Wattenstaafjes
 • Sponsje
 • Lippenstift
 • Spiegel
 • Mascara

Stappen

 1. Kies je kleuren

  Op een donkere huid kunnen sommige kleuren anders uitpakken dan je zou verwachten. Test daarom altijd eerst een kleur die je wilt gebruiken op de binnenkant van je pols. Kleuren die erg mooi staan bij een donkere huid zijn helderrood, parelmoer en groen. Heel lichte of donkere kleuren kunnen erg opvallen, waardoor ze de aandacht van het gezicht afleiden.

 2. Bereid je gezicht voor met lotion

  Gebruik als basis altijd een hydraterende lotion of gel. Lia Rozenblad: ‘Het is niet aan te bevelen vooraf een dagcrème met een witte basis te gebruiken, omdat deze als ze in de poriën gaat zitten, door de make-up heen zichtbaar wordt als witte spikkeltjes. Bovendien kan de kleur van de foundation grauw of grijs uitslaan.’ Een lotion is dus een beter alternatief; die trekt namelijk direct in de huid en maakt de huid niet vet, maar soepel.

 3. Breng voorzichtig je foundation aan

  Om je huid mooi glad te krijgen breng je een dun laagje foundation aan. Test de foundation eerst voorzichtig uit op de binnenkant van je pols. Pak een wattenstaafje en breng daar een beetje foundation op aan. Smeer dit vervolgens op je pols en kijk hoe de kleur eruit komt te zien. Als de kleur vloeiend overloopt in je eigen huidskleur, dan heb je de juiste kleur gevonden. Breng de foundation met een sponsje aan en wrijf het vanaf je neus naar buiten. Let goed op dat je de foundation ook goed uitsmeert naar de zijkant, zodat je geen rand aan de zijkant van je gezicht krijgt. Lia Rozenblad: ‘De foundationkleur mag [...] echt niet opvallen of ‘er bovenop liggen’.’ De foundation is juist bedoeld om je gezicht egaal te maken en onregelmatigheden te verwijderen!

 4. Matteer je huid met poeder en blusher

  Van foundation kan je huid een klein beetje gaan glimmen. Dit kun je afmatten door poeder aan te brengen in een tint die net iets lichter is dan de foundation. Breng lekker veel poeder aan en verwijder vervolgens het overtollige poeder met een poederkwast. Accentueer vervolgens je jukbeenderen met een mooie blusher. Blusher kun je aanbrengen met een penseel of met je vingers.

 5. Kleur je lippen

  Welke soort lippenstift je het beste kunt gebruiken hangt af van je huidskleur en de rest van je gezicht. Lia Rozenblad: ‘Bij sprekende/heldere ogen kan men kiezen voor een lipgloss of een sprekende kleur lippenstift. Bij weinig contrast tussen ogen, haar- en huidskleur, kan men een matte of lichte crèmelippenstift aanbrengen.’ Kies wel een lippenstift die bij je past: jij moet er mee over straat.

 6. Maak je ogen op

  Veel mensen met een donkere huid hebben ook erg donkere ogen. Om donkere ogen nog beter uit de verf te laten komen, kun je kiezen voor een opvallende oogschaduw. Neem bijvoorbeeld een parelmoeroogschaduw in een groen- of blauwtint, of ga voor mooie smokey eyes. Je kunt in principe alle kanten op. Breng na de oogschaduw mascara aan. Wanneer je drie laagjes mascara aanbrengt, krijg je een schitterende opslag.

 7. Maak het af met een mooie outfit

  Als je gezicht helemaal tip top in orde is, dan mag de rest natuurlijk niet achter blijven. Stem daarom je kleding af op je make-up. Denk bijvoorbeeld aan een mooie rode jurk, of een warme, chique zwarte trui. Als donkere diva staat bijna alles je, omdat je het met flair draagt!

Do's

 • Experimenteer met kleuren, je kunt het hebben!
 • Vraag een schoonheidsspecialiste eens om een kleuranalyse uit te voeren, dan weet je precies welke kleuren precies bij jouw huidskleur passen
 • Gebruik voor ieder product een aparte kwast

Don'ts

 • Gebruik geen dagcreme als basis, hier krijg je witte stipjes van
 • Gebruik niet teveel vette producten
 • Kies geen kleuren die te fel afsteken tegen je huidskleur

Bron

Boek ‘Leerboek voor de donkere huid’ door Lia Rozenblad, Uitgeverij The Container.