Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Hoe sluit ik een huisdierenverzekering af

Hoe sluit ik een huisdierenverzekering af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe sluit ik een huisdierenverzekering af
Net als een mens heeft ook een huisdier af en toe zorg nodig van een arts of instelling. Voor dieren bestaat er echter geen verplichte basisverzekering, en zul je de kosten dus zelf moeten betalen. Nu is een dierenartsenbezoek meestal niet zo duur, maar een onverhoopte operatie kan flink wat kosten. Een huisdierenverzekering kan ervoor zorgen dat je deze kosten echter niet zelf hoeft te betalen.

Hoedoe door: Jan Lammers

Bekijk het profiel van Jan Lammers
Aantal Hoedoes: 3


Benodigdheden

 • Een huisdier (meer mag natuurlijk ook)
 • Een internetverbinding

Stappen

 1. Heb je een huisdierenverzekering nodig?

  Bedenk je eerst goed of je een huisdierenverzekering nodig hebt. Voor een kat van 15 jaar oud zijn immers minder kosten te verwachten dan voor een 9 weken oude hondenpup.

  Daarnaast zijn sommige honden- en kattenrassen nu eenmaal gevoeliger voor ziekten dan anderen. Laat dit meewegen in je beslissing of je je huisdier wilt verzekeren of juist niet.

 2. Zet de verzekeraars op een rijtje

  In Nederland zijn er maar een beperkt aantal verzekeraars die een huisdierenverzekering aanbieden. De grootste (en meest bekende) zijn Petplan, Proteq en De Nationale Huisdierenverzekering.

  Deze verzekeraars verzekeren overigens niet alle huisdieren. Honden en poezen kun je bij alle verzekeraars onderbrengen, maar knaagdieren of reptielen weer niet. Voor paarden heb je zelfs speciale verzekeraars, dit zijn immers ook geen huisdieren.

 3. Lees de regeltjes door

  Deze stap wordt door veel mensen overgeslagen, maar is wel belangrijk. Het doorlezen van de voorwaarden, dekking en andere kleine lettertjes vertelt immers veel over een verzekeraar of verzekering.

  Stel: je hebt een hondenpup die je wilt laten steriliseren. Dan is het wel zo makkelijk dat je een verzekering afsluit waarbij dit (grotendeels) vergoed wordt, maar niet elke verzekering dekt deze ingreep. Zo verdien je immers de eerste kosten alweer terug. 

  Daarnaast is ook de opzegtermijn een belangrijk punt om te weten. Mocht je onverhoopt ontevreden zijn, dan weet je in ieder geval hoe en wanneer je de verzekering weer op kunt zeggen.

 4. Maak je keuze

  Nu je alle aspecten op een rijtje hebt kunnen zetten, kun je alle voors en tegens tegen elkaar wegstrepen. Neem hierbij ook de meningen van anderen mee.

  Op diverse fora kun je lezen wat de ervaringen van andere huisdiereneigenaren zijn met de diverse verzekeraars.

 5. Sluit je verzekering af

  Alle huisdierenverzekeraars hebben de mogelijkheid om online een verzekering af te sluiten. Dit is wel zo snel en gemakkelijk.

  Je kunt uiteraard ook bellen, of eerst een offerte ontvangen per post of email, indien je dit op prijs stelt. Jij bent immers klant (en dus koning) en kunt je verzekering afsluiten zoals jij dat wilt.

Do's

 • Lees altijd de algemene voorwaarden door. Zo voorkom je verrassingen achteraf, en weet je hoe je verzekering en verzekeraar in elkaar zitten.

Don'ts

 • Kies niet zomaar voor de goedkoopste, maar kijk ook naar de beloofde dekking.

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!