Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Hoe vang ik diervriendelijk muizen

Hoe vang ik diervriendelijk muizen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 20 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe vang ik diervriendelijk muizen
Muizen: het zijn leuke beestjes, maar liever niet in huis. Wie het vermoorden van een muisje ook wat te ver gaat, maar het huis liever niet deelt met een nestje van dit soort viervoeters, heeft een aantal opties om op een diervriendelijke manier van ze af te komen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Diervriendelijke muizenval
 • Lokmiddel, bijvoorbeeld brood met pindakaas
 • Emmertje
 • Doosje
 • Stokjes

Stappen

 1. Optie 1: het emmertje

  Muizen zijn eigenwijze dieren en er is niet één methode waarmee je alle muizen veilig uit je huis krijgt. Je zult echt in de praktijk uit moeten vinden welke methode bij jou werkt. De eerste: het emmertje.

  Hiervoor pak je een emmertje, bijvoorbeeld van de mayonaise, en zet je hier een plankje tegenaan. Doe in het emmertje iets lekkers. Ga niet voor kaas, daar zijn muizen helemaal niet zo dol op als je misschien zou denken. Een stukje brood met een flinke lik pindakaas scoort meestal beter. Zet het emmertje in de ruimte waar de muis volgens jou zit en wacht: als de muis 's nachts een keer besluit in het emmertje te kijken, dan vind je 'm daar de volgende ochtend en kun je 'm mooi buiten zetten!

 2. Optie 2: het doosje

  Voor de muis iets aantrekkelijker, maar wel iets lastiger om te laten slagen: de truc met het doosje. Hiervoor pak je een stevig doosje, mag best wat groter zijn. Zet het half omhoog met een stokje. Het stokje moet niet té stevig staan, want dan klapt de val niet dicht. Let onder het doosje, het liefst een beetje bij het stokje in de buurt, een lekker muizenhapje. Als een muis dit hapje probeert te stelen, is de kans groot dat hij het stokje raakt en zo de val dicht laat klappen.

 3. Optie 3: muisvriendelijke muizenval

  Als je geen zin hebt om te rommelen met doosjes of emmertjes, dan kun je bij de wat betere dierenzaken een muisvriendelijke muizenval vinden. Het systeem werkt hetzelfde - lokken en opsluiten - maar het is net wat minder provisorisch uitgevoerd. Controleer dit soort vallen wel dagelijks, want als een muis te lang in een dergelijke val zit, dan sterft hij alsnog.

 4. Maak je huis muis-onvriendelijk

  Je huis helemaal muis-onvriendelijk maken, lukt niet zo snel: muizen kunnen altijd wel ergens een lekker plekje vinden. Toch zijn er dingen die je kunt doen om te voorkomen dat muizen zich in jouw huis nestelen.

  Houd je keuken goed schoon en zorg ervoor dat er geen losse etenswaren rondslingeren. Probeer uit te vinden waar de muizen bij jou naar binnen komen en maak die opening goed dicht. Probeer dan vervolgens op één van de bovenstaande manieren de achterblijvers in je huis te vangen. Tot slot: neem een kat. Dat klinkt niet erg diervriendelijk, maar zeker oudere katten nemen vaak niet eens de moeite om achter een muis aan te gaan. Er gaat echter wel een mooie preventieve werking vanuit, die ervoor kan zorgen dat de muizen het toch liever een deurtje verderop zoeken!

Do's

 • Wees geduldig. Muizen zijn niet gek; ze weten ook best dat jij je best doet om ze weg te krijgen.
 • Heb je een muis gevangen? Zet 'm dan tenminste een kilometer verderop uit. Anders vind je 'm zo weer in huis!

Don'ts

 • Ga niet continu bij je val kijken. Kijk elke paar dagen of zorg dat je de val van een afstandje kunt zien

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!