Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Hoe verjaag ik spinnen uit mijn huis
4

Hoe verjaag ik spinnen uit mijn huis

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verjaag ik spinnen uit mijn huis
Ze zijn erg nuttig, ze doen niemand kwaad en ze houden insecten uit je huis. En toch heb je ze liever niet binnen: spinnen! Als je je bedenkt dat er in een gemiddeld huis maar liefst 1500 spinnen wonen, dan lijkt het misschien onbegonnen werk om hier vanaf te komen, maar er zijn voldoende middeltjes om je overlast van spinnen een beetje te beperken!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Schoonmaakgerei
 • Kit
 • Spinnenvanger
 • Water
 • Azijn
 • Bakjes

Stappen

 1. Houd je huis goed schoon

  Je komt vooral erg veel spinnen tegen in oude, (deels) onbewoonde huizen. En dat is niet toevallig: spinnen houden van een beetje rust, zodat ze de kans krijgen om een web te bouwen. Maak daarom je huis regelmatig goed schoon. Niet alleen de vloer, maar ook het plafond, muren en in, op en onder kastjes. Met een stofzuiger en een plumeau kun je gemakkelijk (oud) spinrag verwijderen, zodat zich daar in ieder geval geen spin meer in kan vestigen!

 2. Controleer je 'hot spots'

  Ieder huis heeft een aantal 'hot spots' voor spinnen. Denk bijvoorbeeld aan een kelder, een zolder, achter het fornuis, in de hoek van een inbouwkast of onder de keukenkastjes. Zorg dat je te weten komt waar spinnen zich in jouw huis graag vestigen en schenk tijdens het schoonmaken extra aandacht aan deze plekjes.

 3. Open een geuroffensief

  Als spinnen ergens niet van houden, dan is het wel van de lucht van azijn. Als je er de mogelijkheid voor hebt, plaats dan op een aantal strategische plaatsen in je huis (denk bijvoorbeeld aan de hot spots) een bakje met water en azijn. De lucht zorgt ervoor dat de spinnen even een ander plekje opzoeken!

 4. Beperk het risico

  Spinnen kunnen via de kleinste kiertjes in je huis binnenkomen. Je doet hier niet altijd wat aan. Er zijn echter ook momenten waarop je zelf wat zorgvuldiger kunt zijn. Door bijvoorbeeld niet het raam open te zetten terwijl je het licht aan hebt en de deur altijd achter je te sluiten voorkom je in ieder geval een aantal ongewenste indringers!

 5. Sluit je huis af

  Veel spinnen zetten graag binnenshuis hun nestjes op. Hiervoor doen ze heel wat moeite en zijn ze bereid om door heel kleine gaatjes, spleetjes of zelfs brievenbussen naar binnen te komen. Neem daarom eens een dag de tijd om de naden van je huis goed dicht te kitten. Door bijvoorbeeld de naden bij je ramen eens aan een grondige inspectie te onderwerpen kun je ervoor zorgen dat spinnen niet zo makkelijk meer binnen komen. Bovendien werkt zo'n maatregel nog isolerend ook!

 6. Laat geen etensresten slingeren

  Ook spinnen moeten regelmatig eten. Zij houden het liefst van een lekker insect. Door ervoor te zorgen dat er maar weinig insecten in je huis zijn, maak je de omgeving voor de spin veel minder aantrekkelijk. Laat daarom geen etensresten slingeren; hier komen insecten - en dus spinnen - op af!

 7. Haal ze weg!

  Voorkomen is beter dan genezen, maar als het voor 'voorkomen' al te laat is, dan is een geneesmiddel ook zo gek nog niet. Kort gezegd zijn er twee manieren om spinnen te verwijderen: een diervriendelijke en een dieronvriendelijke manier. De dieronvriendelijke methode is snel, effectief en dodelijk: pak de stofzuiger en zet deze even een tel op de spin. Door de kracht van de stofzuiger is de spin al dood voordat hij uberhaüpt in de zak belandt. Die komt dus niet meer terug.

  De diervriendelijke methode spaart het leven van de spin, maar kan iets arbeidsintensiever zijn: de spin met behulp van een doekje (niet knijpen!) of een glas met een papiertje oppakken en netjes buiten zetten. Een alternatief is een zogenaamde spinnenvanger; een soort netje dat je tegen de spin kunt zetten. Door vervolgens het netje via een mechanisme te sluiten, valt de spin zo in je netje en kun je hem alsnog netjes buiten zetten!

Do's

 • Spoor vooral nesten met spinnen op en verwijder die grondig
 • Houd je huis goed schoon; een goede hygiëne houdt spinnen buiten de deur

Don'ts

 • Zet spinnen niet naast je deur uit; huisspinnen zullen toch weer een manier vinden om binnen te komen

Bron

Infotalia: allerlei informatie over spinnen en over het verjagen van spinnen

Meer uitleg

Spinnen vangen

door Renate Boogvrouw op 01-09-2009 07:33
Spinnen gaan bij mij graag in een hoek tegen het plafond zitten en als ze onraad ruiken, laten ze zich snel vallen. Ik vang ze daarom met een vierkant plastic bakje, dat ik een halve meter onder de spin tegen de hoek van de muren houd en dan omhoog beweeg. De spin laat zich meestal zo in het bakje vallen.

Spinnen verplaatsen

door Irene Koot op 30-09-2009 15:07
Spinnen op de muur of aan het plafond zijn soms lastig te vangen. Ik gebruik daar een (diervriendelijke) gadget voor, een zogenaamde Bug Away. Super handig, praktisch en nog een Nederlandse ontwerp ook :-)
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!