Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Paarden » Hoe koop ik een paard

Hoe koop ik een paard

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 100 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe koop ik een paard
Op een goed moment wil je niet alleen maar paardrijden, maar ook een eigen paard bezitten. Niet meer rijden op het paard van een ander, of tijdelijk een manegepaard leasen maar eentje helemaal voor jezelf. Waarmee je een band kunt opbouwen en na verloop van tijd kunt zeggen: dat heb ik hem allemaal geleerd. Dat is het risico van besmetting met het paardenvirus. Het virus dat tijd en geld kost, maar heel veel plezier oplevert als je deze stappen volgt.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

  • Stalling
  • Geld
  • Tijd
  • Internet en telefoon
  • Geduld

Stappen

  1. Regel een goed onderkomen

    Uiteraard heb je al bedacht waar je paard gaat wonen als hij bij jou komt. Je hebt een voldoende grote box (twee keer zijn stokmaat is het minimum, dus 3x3 meter voor een paard van 1.50 hoog) met mogelijkheden om buiten te staan, of een weiland met schuilstal. Een paard is een sociaal dier. Hij moet met andere paarden om kunnen gaan dus je doet hem het meeste plezier door hem in een wei met anderen te zetten. Ook zul je hem meerdere keren per week beweging moeten geven. Voordat je een paard gaat kopen moeten al deze zaken in orde zijn.

  2. Bedenk wat je zoekt

    Het belangrijkste is dat je het paard koopt dat bij je past. Al is een imposante hengst nog zo mooi, voor een onervaren ruiter is het een verkeerde aankoop. Hij zal al snel dag en nacht opgesloten in zijn stal staan. Ook een jong paard is dan geen optie. Een fanatieke dressuur- of springruiter kiest meestal geen fjord, tinker of haflinger. Bedenk wat je met je paard wilt doen en op welk niveau. Bedenk hoe groot hij ongeveer moet zijn wil hij passen bij je wensen. Zet alles op papier en neem je lijstje steeds mee op je zoektocht. Laat je daarbij niet teveel leiden door welke rassen je mooi vindt. Kies je ras aan de hand van je wensenlijstje en bedenk dat niet alle paarden alle rastypische eigenschappen bezitten.

    Bedenk hoeveel tijd je aan je paard kunt besteden. Een robuuste pony kun je wat vaker een dag in de wei laten dan een sportpaard dat in een box staat. Bedenk of je een ruin, merrie of eventueel een hengst wilt. Ruinen hebben meestal een gelijkmatiger karakter dan merries, maar van de laatsten zegt men vaak dat je er een diepere band mee opbouwt.

  3. Bepaal je budget

    Hoeveel geld kun je uitgeven aan je paard? Stel jezelf een maximum voor de aankoopprijs om te voorkomen dat je uiteindelijk te veel uitgeeft. Maar laat geen eisen vallen omdat je het niet kunt betalen. Spaar dan liever even door om teleurstellingen te voorkomen.

    De aankoop is een ding, daar kun je voor sparen. Maar je paard moet ook eten en slapen. Je wilt ermee rijden dus je hebt spullen nodig. Hij moet in ieder geval jaarlijks geënt en ontwormd worden. Als hij ziek wordt of een ongeluk krijgt lopen de kosten al gauw uit de klauw.

    Als je een goedkope stalling hebt en geen gekke dingen doet kom je al gauw aan 2000-3000 euro per jaar. Met een dure stalling, wat pech qua gezondheid of als je fanatiek wedstrijden gaat rijden geef je jaarlijks een veelvoud daarvan uit. Kun je dat opbrengen, de komende pakweg twintig jaar of meer? Zo niet: koop geen paard maar zoek een verzorgpaard of een manege.

  4. Zoek naar kandidaten

    Tijd, geld en onderkomen zijn geregeld. Je weet wat je wilt dus nu kun je gaan zoeken. Laat iedereen in je omgeving die met paarden te maken heeft weten wat je precies zoekt. Vraag bij je manege of rijschool wat betrouwbare handelaren zijn en ga daar eens kijken. In paardenbladen zoals Bit, Hoefslag en Ros staan vaak paarden te koop. Via de diverse fora zoals Bokt of de fora voor verschillende rassen worden ook vaak paarden te koop aangeboden.

  5. Ga kijken bij geschikte paarden en hun eigenaren

    Je hebt een potentiëel droompaard gevonden. De foto's op internet of de verhalen van de vorige eigenaar klinken geweldig. Niet meteen kopen, maar eerst eens gaan kijken! De klik tussen jou en je paard is het belangrijkst, maar houd je eisenlijstje wel bij de hand om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Neem het liefst iemand mee die verstand heeft van paarden en neem een (video)camera mee. Spreek ook af met de eigenaar om te vragen waarom het paard te koop staat en om te zien hoe hij met het paard omgaat. Vertel wat je van plan bent met het paard en vraag de eigenaar of hij denkt dat zijn paard geschikt en gezond is voor dat werk.

    Let goed op het uiterlijk en gedrag van het paard en op zijn omgeving. Is het schoon? Ziet het paard er gezond en alert uit? Bekijk het paard als hij losloopt in een paddock en als hij gereden wordt door de eigenaar. Misschien kun je hem meteen al zelf rijden. Maak daar anders een tweede afspraak voor. Poets en zadel hem dan zelf zodat je een indruk krijgt of zijn gedrag bij je past.

    Ga bij meerdere paarden kijken om een goede vergelijking te kunnen maken.

  6. Laat je toekomstige paard keuren

    Zodra je een kandidaat hebt gekozen is het tijd voor een proefperiode. Daarin kun je kijken hoe het paard zich gedraagt als je hem langere tijd verzorgt. Belangrijk is dat je het paard klinisch laat keuren voordat je het op proef neemt.

    Je hebt als koper een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat je verplicht bent te onderzoeken of je toekomstige paard wel aan jouw eisen voldoet. Dus ook als de verkoper een recent keuringsrapport kan overleggen moet je dat zelf (laten) controleren. Meestal moet je de kosten daarvan zelf opbrengen tenzij je dat anders afspreekt met de eigenaar. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat jij betaalt als je het paard koopt, en dat de verkoper betaalt als de arts een negatief koopadvies geeft.

    Een door jou gekozen dierenarts beoordeelt tijdens het onderzoek of het paard gebreken heeft aan zijn benen of spieren. Tijdens het extra röntgenologisch onderzoek worden foto's gemaakt van de benen om afwijkingen op te sporen. Zorg dat je een officieel keuringsrapport krijgt volgens het model van de KNMvD via een gecertificeerde dierenarts.

  7. Neem een paard op proef

    Voor de verkoper is de proeftijd een lastige periode want hij weet niet hoe jij zijn paard zal behandelen. Maar zonder proefperiode is het erg riskant een paard te kopen. Past het paard wel echt bij je? Of is er een reden dat de verkoper het paard niet op proef wil geven?

    Er zijn diverse oplossingen mogelijk, van een proefperiode op de oude stal tot een leasecontract van enkele weken. Je kunt ook afspreken dat je een aantal keer mag komen rijden. Kom dan zonder afspraak of bel kort van te voren. Je weet dan zeker dat de eigenaar geen voorbereidingen kan treffen om zaken zonniger voor te stellen.

    Je kunt ook een proefperiode in het koopcontract regelen. Zet in ieder geval de afspraken over de proefperiode op papier. Wie betaalt de dierenartskosten als het paard in de proefperiode kreupel wordt? Wie is dan verantwoordelijk?

  8. Regel het papierwerk

    Je toekomstige paard is gezond, hij past perfect bij je en je bent het met de verkoper eens over de prijs en de voorwaarden voor de koop. Dan kun je de koop gaan sluiten.

    Controleer eerst al het papierwerk. Het paardenpaspoort moet in orde zijn. Dat wil zeggen dat de beschrijving overeenkomt met het paard, dat het chipnummer overeenkomt met de chip in het paard (vraag je dierenarts), dat de uitgever van het paspoort een erkend stamboek of KNHS is en dat de naam van de eigenaar klopt. Juridisch gezien is degene die in het paspoort genoemd staat niet persé de rechtmatige eigenaar. Daarvoor moet je naar een eerder koopcontract vragen.

    Controleer de stamboekpapieren als je een raspaard koopt. Kijk of de stamboom klopt. Controleer verder de sportresultaten van je paard bij de KNHS als dat voor jou van belang is.

    Stel een koopcontract op waar beide partijen het mee eens zijn. Een aanbetaling wordt afgeraden. Een ondertekend koopcontract is namelijk al een bindende overeenkomst dus als garantie voor de verkoper is het onnodig. Maar als er iets misgaat kan het voor jou als koper lastig zijn je geld terug te krijgen.

    Punten die in ieder geval in het koopcontract moeten worden vermeld zijn:

    • De juiste tenaamstelling van de koper en verkoper
    • De koopsom
    • Een goede beschrijving van het doel waarmee je het paard koopt en de eisen die daarbij horen. Een omschrijving als 'recreatief rijden of mennen' is onvoldoende. 
    • Het chipnummer en paspoortnummer en eventueel de behaalde sportresultaten 
    • De ontbindende voorwaarden van de keuring
    • Welke partij de keuring betaalt (koper of verkoper)
    • Wanneer en onder welke voorwaarden het paard wordt geleverd
    • Foto’s van het paard vóór de aflevering
    • Mogelijke proeftijd en voorwaarden van de proeftijd
    • Mogelijke garanties die de verkoper geeft of opmerkingen die de verkoper over het paard doet.
  9. Geniet van je paard

    Je nieuwe paard kan met je mee naar huis! Vergeet niet het paardenpaspoort meteen mee te nemen. Zonder zijn paspoort mag je paard niet vervoerd worden. Laat hem thuis ruimschoots wennen aan zijn nieuwe omgeving en eventuele nieuwe maatjes. Ga lekker wandelen en poetsen maar train niet te hard de eerste tijd.

    Als je nieuwe paard onverhoopt ziek of kreupel wordt of niet kan voldoen aan jouw verwachtingen kunnen er problemen rijzen met de verkoper, bijvoorbeeld omdat je denkt dat het paard het gebrek al langer onder de leden had. Waarschuw direct een dierenarts en stel de verkoper op de hoogte.

    De dierenarts moet vaststellen hoe lang het gebrek al aanwezig was. Was het gebrek voor de koop al aanwezig dan kan dat reden zijn voor ontbinding van het contract. Voldoet het paard niet aan je verwachtingen - je wilt bijvoorbeeld endurance gaan rijden maar je nieuwe paard blijkt kortademig - en had je die duidelijk kenbaar gemaakt dan geldt hetzelfde. Er is wel een verschil tussen een koopovereenkomst tussen twee particulieren en eentje tussen een particulier (jij als koper) en een handelaar. Het is daarom verstandig een juridisch adviseur in te schakelen.

Do's

  • Een lijst maken met je wensen en mogelijkheden
  • Meerdere paarden bezichtingen en proefrijden

Don'ts

  • Een paard kopen op zijn uiterlijk of ras
  • Een paard kopen zonder koopovereenkomst

Bron

Meer uitleg