Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Hoe meld ik dierenmishandeling of verwaarlozing van dieren
4

Hoe meld ik dierenmishandeling of verwaarlozing van dieren

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je getuige bent van dierenmishandeling of verwaarlozing van dieren, dan kun je dat bij verschillende instanties melden.

Hoedoe door: Renate Boogvrouw

Bekijk het profiel van Renate Boogvrouw
Aantal Hoedoes: 15


Stappen

 1. Verzamel de gegevens die de hulpdiensten nodig hebben

  Welke hulpdienst of instantie je ook belt, ze zullen altijd bepaalde informatie van je nodig hebben. Verzamel de volgende gegevens voordat je belt:

  • Om wat voor dier gaat het?
  • Waar is het dier precies?
   In bewoonde gebieden kun je het adres opzoeken, in de natuur en in landelijke gebieden moet je op een andere manier duidelijk kunnen uitleggen waar de hulpverleners naartoe moeten.
  • Wat is er precies aan de hand?
  • Je eigen gegevens: naam, adres, woonplaats, telefoonnummer.
 2. Bel het alarmnummer van de dierenambulance en dierenhulpdiensten

  Als je een ziek of ernstig gewond dier ziet dat snel hulp nodig heeft, dan kun je het alarmnummer voor dierenleed bellen: 144 (144 red een dier). Dit meldnummer is ondergebracht bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en zal zo nodig een dierenambulance of andere dierenhulpdienst sturen.

  Je kunt ook zelf direct het Landelijk nummer Dierenambulances & Dierenhulp Diensten bellen: 0900-0245.

  Als er minder haast bij is, kun je direct contact zoeken met de regionale dierenambulancedienst. Het adres en telefoonnummer kun je opzoeken op de site van de Dierenbescherming.

 3. Meld grof geweld of een dier in acuut levensgevaar bij de politie

  Als je de politie belt over dierenleed, dan zal die je in het algemeen doorverwijzen naar bovengenoemd nummer van de dierenambulance. Maar wanneer je getuige bent van grof geweld tegen dieren, dan kan het toch goed zijn de politie te bellen. Bel in dat geval het nummer voor minder-spoedeisende zaken: 0900-8844. Alleen als een dier in acuut levensgevaar is mag je het alarmnummer 112 bellen.

 4. Meld mishandeling van beschermde diersoorten bij de NVWA

  Als de mishandeling een beschermde diersoort betreft, of het gaat om verwaarlozing van een landbouwhuisdier, dan kun je het melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): 0900-0388. De NVWA heeft toezichthoudende en opsporingsbevoegdheden.

  De NVWA bewaakt de gezondheid en het welzijn van dieren, en handhaaft de natuurwetgeving. Wat precies beschermde diersoorten zijn kun je opzoeken in de Soortendatabase.

 5. Informeer de Sophia-Vereeniging

  Als je denkt dat bepaalde behandeling van dieren wel een beetje publiciteit kan gebruiken, dan kun je contact opnemen met de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren.

  Deze vereeniging heeft tot doel om dierenleed te voorkomen en verminderen. Daartoe lanceert de Sophia-vereeniging mediacampagnes, geeft ze voorlichting en organiseert ze andere activiteiten. Sophia houdt zich van oudsher bezig met gezelschaps- en stadsdieren, maar ook met dieren in de bio-industrie, proefdieren en circusdieren.

Bron

Partij voor de Dieren, websites van de genoemde instanties

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!