Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Dieren » Paarden » Hoe leer ik mijn paard trailerladen

Hoe leer ik mijn paard trailerladen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe leer ik mijn paard trailerladen
Een trailer is vanuit een paard gezien het meest onnatuurlijke dat er is. Hij zit erin opgesloten en als hij het niet veilig vindt kan hij zijn vluchtinstinct niet volgen. Maar wij eigenaren willen graag ergens naartoe met ons paard. Op concours, naar het strand of een mooie bosrit maken. En vaak hebben we nog haast ook omdat we op tijd willen zijn. Al gauw sta je op van de zenuwen met een stuiterend paard naast een trailer. Een legertje goedbedoelende stuurlui aan wal komen helpen met lijnen, zwepen, bezems of een harde stem. Iedereen in de stress, je paard des te meer. Die heeft na zo'n sessie geleerd dat een trailer inderdaad wel iets heel ergs moet zijn als iedereen er zo'n drukte over maakt. Bovendien krijgt hij nog straf ook met die zwepen en lijnen. Mooi dat hij daar nooit meer bij in de buurt komt. Al deze ellende kun je voorkomen door je paard rustig te leren trailerladen.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • Trailer
 • Paard
 • Halster en touw
 • Voer en snoepjes
 • Tijd en geduld

Stappen

 1. Controleer je trailer

  Wil je je paard veilig kunnen laden en vervoeren met de trailer dan zorg je eerst dat je materiaal in orde is. Laat de trailer controleren door een Bovag-gecertificeerd bedrijf zodat je weet dat onder andere de bodem en de remmen in orde zijn. Vervolgens zorg je dat de bodem van de trailer stroef is. Het beste is een rubber mat, liefst anti-slip want gewoon rubber wordt glad wanneer er mest of urine op ligt. De klep, deuren en wanden moeten solide zijn. Als het paard er een trap tegen geeft of stampt op de klep mag er niks breken. Zorg dat de stangen voor en achter op de juiste hoogte zitten en niet losgaan als het paard ertegen duwt.

 2. Leer je paard gehoorzaamheid

  We gaan ervan uit dat je paard je gehoorzaamt als hij aan een halstertouw meeloopt. Maar dat is voor probleemloos trailerladen niet voldoende. Je paard moet jou als leider van de kudde zien. Is die rangorde onvoldoende duidelijk dan kan dat twee problemen opleveren.

  Je paard zal zich niet op de trailer concentreren want hij moet als leider van de kudde de omgeving in de gaten houden. Leer je paard dat jij op de omgeving let en dat hij dus op jou kan letten. 

  Het andere probleem dat kan ontstaan is dat je paard je niet vertrouwt en niet naar je luistert en dus alles zal doen wat in zijn macht ligt om niet de trailer in te gaan als jij dat vraagt. Vertrouwt je paard je, dan zal hij zonder meer de trailer in lopen op jouw teken. Beschaam dat vertrouwen dus nooit!

 3. Wen je paard aan de trailer

  Zet de trailer zo mogelijk een paar dagen in de wei of paddock zodat hij eraan kan wennen. De dag dat hij voor het eerst de trailer in gaat zorg je dat die op een ondergrond staat waar hij niet kan uitglijden. Loop met je paard mee de trailer in, geef hem wat lekkers, wacht een paar tellen en laat hem er rustig achteruit weer uit lopen. Doe de stang en klep nog niet dicht. Loopt hij er snel weer uit, trek dan NOOIT aan zijn hoofd en geef hem ook geen straf. Loop rustig weer de trailer in.

  Herhaal dit een paar keer totdat hij zelf blijft staan en wat lekkers eet. Zet hem dan weer in de wei. De dagen erna herhaal je dit patroon, en je laat hem wat langer staan. Je kunt hem bijvoorbeeld zijn voer geven in de trailer. Ook kun je de stang en de klep een keer dicht doen. Herhaal alles totdat je paard het de gewoonste zaak van de wereld vindt. Zo leert hij dat de trailer geen levensbedreigende situatie is.

 4. Ga een stukje rijden

  Gaat je paard zonder problemen de trailer in, blijft hij zelf staan totdat je hem vraagt weer eruit te lopen en eet hij rustig zijn bak leeg, dan kun je een keer de motor starten, even laten draaien en weer uitzetten. Is hij ook daaraan gewend dan kun je een keer een rondje over het parkeerterrein rijden en weer uitladen. Maak de rondjes steeds wat langer. Blijf ook eens ergens een paar minuten stilstaan met de motor uit. Geef je paard wat lekkers door het deurtje en rijd weer verder. Zo leert hij dat stilstaan niet altijd betekent dat hij eruit mag. Handig als je eens pauze wilt houden tijdens een lange rit, of wanneer je op concours even moet wachten.

 5. Laad je paard rustig weer uit

  Een veel voorkomend probleem is dat een paard de trailer wel in gaat maar er gelijk weer achterwaarts uit schiet. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Is hij een keer gevallen door een gladde klep, laat hem dan heel langzaam opnieuw wennen aan de klep door hem te laten kijken, snuffelen en met een voetje te proberen.

  Houd in geen geval het halstertouw of zijn hoofd vast als hij achteruit schiet. Het paard zal zijn hoofd omhoog gooien, zich stoten of in het ergste geval gaan steigeren en achterover vallen. Laat alles onmiddelijk vieren en probeer het opnieuw. Geef hem geen straf, al helemaal niet met de zweep. Dit bevestigt voor hem alleen maar dat achteruit gaan eng is. Een veel gebruikte methode is het spannen van een longeerlijn achter het paard om druk uit te oefenen. Doe dit alleen onder professionele begeleiding. De kans bestaat dat het paard doorduwt en over de longe heen valt met alle gevolgen van dien.

  Leer je paard buiten de trailer op jouw stemcommando één stap naar voren en één stap naar achteren te doen, en om halt te houden, zonder dat je aan het halstertouw trekt. Kent hij die commando's goed en kun je je paard met je stem stapje voor stapje begeleiden, dan kun je die commando's ook in de trailer gebruiken. Laat je paard eens halverwege de trailer in lopen en dan op jouw commando eerst halthouden en dan rustig achteruit.

 6. Los problemen op

  Zoveel paarden, zoveel eigenaren, zoveel trailerproblemen. De meeste voorkomende een traumatische ervaring van een paard waardoor hij de trailer met pijn associeert. Hij wil er niet meer in, niet meer uit of raakt in paniek tijdens het rijden. Zoek professionele hulp als je problemen aanhouden.

  Ten slotte: sommige paarden zijn gebaat bij een van deze tips:

  • Wil je paard de trailer niet in, zet het tussenschot dan eerst schuin of haal het weg.
  • Het is erg vermoeiend voor een paard om in de trailer evenwicht te bewaren. Rijd daarom extreem rustig. Ga zelf eens achterin staan tijdens het rijden, of zet een bak water in de trailer. Het water mag niet uit de bak klotsen.
  • Vervoer je paard samen met een vriendje, paarden zijn kuddedieren en hebben veel steun aan elkaar.
  • Staat je paard alleen in een tweepaardstrailer, verwijder dan eens het tussenschot. Zo kan hij zich beter schrap zetten.
  • Vervoer je paard in een vrachtwagen in plaats van een trailer. Vooral een zijlader kan veel oplossen. Veel paarden staan bovendien tijdens het vervoer graag achterwaarts of in een hoek van 45 graden.
  • Bij een vrachtwagen of voorlader hoeft je paard niet achterwaarts de trailer uit. Dat kan helpen bij paarden die juist bij het uitladen problemen hebben.

Do's

 • Zorgen dat je paard jou gehoorzaamt en als leider ziet
 • Veel oefenen met je paard in onbekende situaties

Don'ts

 • Geweld of veel druk gebruiken
 • Aan het halstertouw trekken

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!