Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Zonne-energie en zonnepanelen » Hoe koop ik zonnepanelen

Hoe koop ik zonnepanelen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe koop ik zonnepanelen
Zonnepanelen zijn de energie van de toekomst. Maar waar moet je op letten als je bereid bent te investeren in deze schone energiebron?

Hoedoe door: John den Haan

Bekijk het profiel van John den Haan
Aantal Hoedoes: 8


Benodigdheden

 • Energierekening
 • Rekenmachine
 • Vrije ruimte op het dak
 • Geld

Stappen

 1. Onderzoek je dak

  Voor een optimale opbrengst moeten de zonnepanelen geplaatst worden op een dak dat aan bepaalde voorwaarden voldoet. Controleer om teleurstelling te voorkomen je dak op een aantal punten:

  • Helling: een dak met een helling van ongeveer 35 graden is ideaal. Een plat dak kan ook, maar hier kun je minder op kwijt.
  • Hellingsrichting: een dak gericht op het noorden is zowel zonloos als zinloos. De beste resultaten behaal je met een dak dat van zuidwest tot zuidoost gericht is. Zuid is ideaal.
  • Schaduw: staat er bij jou in de buurt een kerktoren die een schaduw werpt over je dak? Bomen? Heb je een dakkapel die schaduw werpt?
 2. Onderzoek je energiebehoefte

  Wil je zonnepanelen kopen, pak de energienota's van afgelopen jaren er dan eens bij en onderzoek hoeveel energie je in een gemiddeld jaar gebruikt. Een gemiddeld gezin in Nederland verbruikt zo'n 3500kWh per jaar. Bedenk welk deel van je energiebehoefte je af wilt dekken met zonnepanelen; wil je volledig zelfvoorzienend zijn of ben je budgettair gelimiteerd?

 3. Bereken hoeveel panelen je nodig hebt

  De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dit is de opbrengst van het paneel onder ideale omstandigheden. Aangezien dergelijke omstandigheden in Nederland nauwelijks voorkomen, moet je het vermogen van de panelen afwaarderen tot ongeveer 80% van het piekvermogen. 

  In de praktijk komt het er in Nederland op neer, dat je je energiebehoefte moet delen door 0,8 om te bepalen hoeveel wattpiek aan PV-vermogen je nodig heeft.

 4. Bepaal de nodige omvormer

  De omvormer (ook wel inverter genoemd) is het onderdeel van het systeem dat ervoor zorgt dat de gelijkstroom van de panelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Als je de door jou geproduceerde zonnestroom wilt verkopen aan het stroomnet, heb je een netsynchrone omvormer nodig. Je koopt een omvormer in principe op ingangsvermogen; hoe meer zonnepanelen, hoe hoger het benodigde ingangsvermogen van de omvormer.

  Omdat in Nederland het piekvermogen van de zonnepanelen vrijwel nooit behaald wordt, is het goed mogelijk een omvormer te gebruiken met een ingangsvermogen dat lager ligt dan het piekvermogen van uw zonnepanelen. Je moet hiervoor wel een omvormer kopen die onderdimensioneerbaar is; deze zal ervoor zorgen dat het vermogen van de zonnepanelen nooit hoger wordt dan het ingangsvermogen. Onderdimensioneren kan nuttig zijn voor mensen met een strak budget, maar het is beter een omvormer te kopen die jouw panelen onder alle omstandigheden aankan..

 5. Bepaal de kosten

  Voor een compleet PV-systeem betaal je tegenwoordig ongeveer €4,50 per wattpiek vermogen. Delen we dit door de in Nederland geldende afwaarderingsfactor van 0,8, dan komen we uit op een effectief kostenplaatje van €5,60 per watt vermogen (=1000kWh per jaar). Vermenigvuldig je energiebehoefte dus met 5,6 om een redelijke inschatting van de te maken kosten te verkrijgen.

  Overstijgen de kosten je budget, overweeg dan de gewenste dekking van je energiebehoefte (stap 2) te verlagen.

Do's

 • Neem de tijd
 • Laat je goed informeren; vraag meerdere offertes aan
 • Controleer of de subsidie nog beschikbaar is
 • Zorg voor een stroommeter die kan terugdraaien

Don'ts

 • Doe geen impulsaankoop
 • Onderdimensioneer je omvormer niet
 • Installeer bij voorkeur niet zelf

Bron

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!