Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Bestemmingen » Frankrijk » Hoe vind ik een goed hotel in Frankrijk

Hoe vind ik een goed hotel in Frankrijk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 8 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Frankrijk is het land van la joie de vivre. Van romige kazen, smaakvolle wijnen en vers stokbrood. Bij uitstek een land om je welverdiende vrije dagen door te brengen. Overnacht je in een hotel, dan proef je de luxe Franse sfeer beter dan ooit. Tenminste, als je een goed hotel hebt. En dat is met alle spectaculaire aanbiedingen en websites met de meest fantastische foto’s tegenwoordig moeilijk op afstand te beoordelen. Ook blind vertrouwen op het aantal sterren is in Frankrijk niet verstandig: de inrichting van hotels met dezelfde sterrenclassificatie kan onderling sterk verschillen. Soms is het in een tweesterrenhotel zelfs prettiger verblijven dan in een viersterrenhotel. Gelukkig vind je met deze tips toch het beste hotel voor jouw vakantie.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Computer met internetverbinding
  • Een goede gids

Stappen

  1. Stel prioriteiten

    Omdat iedereen andere wensen heeft, is het zaak jezelf af te vragen wat voor jou het belangrijkst is. Wil je een goede aanbieding, de perfecte locatie of een hotel dat maximaal €100,- per nacht kost? Ben je op zoek naar een hotel met een zwembad voor de kinderen of heb je liever een kleinschalige chambre d’hôtes? Kies één ding dat voor jou het allerbelangrijkst is, dan kun je gericht gaan zoeken.

  2. Schakel je netwerk in

    Ieder jaar gaan ruim 1,5 miljoen Nederlanders op vakantie in Frankrijk. Grote kans dus dat familie, vrienden, kennissen of collega’s ervaringen hebben met hotels in Frankrijk. Vraag daarom eerst je netwerk om tips voordat je de internetjungle in gaat en de aanbiedingen je tegemoet schreeuwen. Mond-tot-mondreclame van mensen die je kent, is de beste informatie die je kunt krijgen.

  3. Zoek op prijs

    Heeft je netwerk niets opgeleverd? Dan ga je het internet op. Heeft ‘een goede prijs’ jouw prioriteit dan kun je daarmee het beste beginnen. Op bijna alle online boekingssites kun je zoeken op prijs. De goedkoopste hotels komen meestal bovenaan, de duurste onderaan. Beperk je bij het zoeken niet tot de bekende boekingssites zoals Expedia, Hotels.com, E-bookers.nl en Weekendjeweg.nl, maar kijk ook eens bij kleinere aanbieders zoals Kasteelovernachtingen.nl. Tip: gebruik de grote boekingssites om te kijken wat er beschikbaar is en wat de prijs is, en boek vervolgens rechtstreeks via de website van het hotel. Veel hotels geven laagste-prijs-garantie als je via hun eigen site boekt. Wil je echt een goede deal, dan kun je bieden op - soms uitstekende hotels - op Vakantieveilingen.nl. En dan maar hopen dat jouw bod niet wordt overschreden door een andere bieder.

  4. Onderzoek de locatie

    Als je een goede deal hebt gevonden, en zeker als de locatie voor jou het belangrijkst is, is het zaak om goed te checken of de locatie van het hotel naar je zin is. Op sommige boekingssites kun je zoeken naar hotels in de buurt van een bekende plek, zoals de Eiffeltoren of Mont Saint-Michel. Je krijgt dan een kaartje te zien met daarop waar het hotel zich ten opzichte van die plek bevindt. Maar de locatie zelf is niet het enige wat je wilt weten. Belangrijker is wat er naast, achter en eventueel onder of boven het hotel zit. Als je rust wilt, zit je niet te wachten op een discotheek in de buurt van je hotel. Een handig hulpmiddel is Streetview van Google Maps. Daarmee kun je van steeds meer plekken op aarde foto’s zien van straten en gebouwen. Ideaal dus om de locatie van je hotel te bekijken.

  5. Kies een hotel dat bij je past

    Je kunt kiezen uit allerlei verschillende soorten hotels. Een superluxe hotel met alles erop en eraan, een hip hotel, een anders-dan-anders hotel zoals een boomhut of een hooiberg of chambre d’hôtes. Kies in ieder geval een hotel dat bij je past. Ga je voor chambre d’hôtes weet dan dat dit meestal kleine en knusse hotels zijn, vergelijkbaar met de Engelse Bed and Breakfast. De inrichting is sfeervol, maar verwacht geen grote luxe. Het ontbijt is vrijwel altijd bij de prijs inbegrepen en soms krijg je een table d’hôtes aangeboden, een gezamenlijke maaltijd met de eigenaren. Een chambre d’hôte is dan ook een aanrader als je geïnteresseerd bent in de mensen en de streek en de massa wilt vermijden.

  6. Vergelijk de faciliteiten

    Waarschijnlijk heeft het zoeken op prijs, locatie en soort hotel al een aantal voorkeuren opgeleverd. Vervolgens kun je de faciliteiten van de hotels met elkaar gaan vergelijken. De grotere boekingssites bieden je vaak de mogelijkheid om met één druk op de knop faciliteiten van meerdere hotels met elkaar te vergelijken. Zo niet, dan zul je ze zelf even moeten vergelijken. Vergelijk alleen die dingen die voor jou belangrijk zijn. Het heeft weinig zin om te kijken welke hotels een fitnesscentrum hebben als je er geen behoefte aan hebt. Meer faciliteiten betekent niet dat het hotel ook beter is.

  7. Check op kindvriendelijkheid

    Als je de kinderen meeneemt, kijk dan of het hotel aan familiearrangementen doet en of ze een kindvriendelijk beleid hebben. Denk aan mogelijkheden voor een extra bed of een eigen kamer voor de kinderen. Staat het niet op de website, bel of mail dan voordat je boekt!

  8. Ga voor ecofabulous

    Ook tijdens je vakantie een beetje rekening houden met het milieu kan geen kwaad (zie ook de Hoedoe Hoe reis ik ecofabulous). Je kunt bewust kiezen voor een hotel met een groen hart, maar je kunt ook zelf rekening houden met het milieu, bijvoorbeeld door niet iedere dag schone handdoeken te vragen, de lampen uit te doen en de airco zo min mogelijk te gebruiken.

  9. Lees recensies

    Op de websites waar je de hotels kunt boeken staan meestal ook recensies van andere vakantiegangers. Ze kunnen een zeer nuttige informatiebron zijn, maar staar je er niet blind op. Mensen kunnen hun onvrede (over een haar in de douche), slechte humeur of onmogelijke eisenpakket afreageren door negatief over een verblijfplaats te schrijven. Neem de recensies dus ter harte, zeker als meerdere mensen dezelfde klachten hebben, maar blijf zelf nadenken.

  10. Koop een goede hotelgids

    Gidsen zijn handige hulpmiddelen bij het vinden van een goed hotel, zeker als je onderweg een goed adres zoekt. Zeer betrouwbaar is de Michelingids France 2010. In deze klassieke gids, die ieder jaar wordt geüpdatet, staan alle tophotels en -restaurants, maar ook de gewone hotels 'de la Gare' of 'du Ville'. In de gids Escapades en Chambres d’hôtes staan de 330 mooiste gastenkamers van Frankrijk. En in de gids Logis de France vind je een omschrijving van maar liefst 3200 hotels mét restaurant. Tenslotte is ook de Engelstalige Lonely Planet France een goede informatiebron voor hotels, van ‘low budget’ tot ‘top end’.

  11. Pak de telefoon

    Om een gevoel te krijgen bij het hotel is het goed om even te bellen. Fransen kunnen nogal ongeduldig zijn als mensen de taal niet goed spreken. Beantwoorden ze vriendelijk al je vragen (wellicht zelfs in het Engels) dan weet je dat het met de gastvrijheid wel goed zit. Ook is het soms fijn om van iemand persoonlijk te horen welke faciliteiten er zijn, of er voorzieningen zijn voor gehandicapten, hoe ver het hotel van de belangrijkste bezienswaardigheden ligt, hoe en wanneer je eventueel kunt annuleren, of ze een milieubeleid hebben etc. Het voordeel van bellen, is dat je kunt doorvragen.

  12. Vraag of je de kamer mag zien

    Heb je een hotel gekozen, vraag dan bij aankomst altijd of je de kamer eerst mag zien voordat je definitief incheckt. Voldoet het niet aan je verwachtingen (een blinde muur als uitzicht bijvoorbeeld) aarzel dan niet om een andere kamer te vragen.

Do's

  • Prioriteiten stellen
  • Een hotel kiezen dat bij je past
  • Een goede hotelgids kopen

Don'ts

  • Klakkeloos (negatieve) recensies van gasten aannemen
  • Inchecken zonder de kamer te hebben gezien

Bron

O.a. Independent traveler
Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!