Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Bestemmingen » Frankrijk » Hoe vind ik een goede camping in Frankrijk

Hoe vind ik een goede camping in Frankrijk

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 8 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Waar kun je nu beter van een welverdiende vakantie genieten dan in het land van kaas, wijn en stokbrood? Ieder jaar gaan ruim 1,5 miljoen Nederlanders op vakantie in Frankrijk, van wie de meesten gaan kamperen. Met al die toeristen zijn er campings genoeg in Frankrijk, maar hoe vind je nu een goede camping? Je leest het hier.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • Computer met internetverbinding

Stappen

 1. Bepaal wat je wilt

  Omdat iedereen andere wensen heeft bij het zoeken naar een camping is het zaak jezelf af te vragen wat voor jou het belangrijkst is. Behalve bepalen in welke regio je wilt gaan kamperen, is het handig om voor jezelf na te gaan…

  • op welk soort camping je wilt staan: familiecamping, jongerencamping, natuurkampeerterrein, camping municipal (kleine, goedkope gemeentecampings met weinig faciliteiten), naturistenterrein of -gedeelte, wintersportcamping, etc.
  • waar je wilt kamperen: aan zee, aan het strand, aan een meer, aan een rivier, in het bos, rustig gelegen, bij een doorgaande route, etc.
  • welke voorzieningen er moeten zijn: campingwinkel, eetgelegenheid/ afhaalmaaltijden, wasmachine/ wasdroger, sanitair voor gehandicapten, speeltuin voor kinderen, zwembad, tennisbanen, overdekte speelhal, een animatieteam om de kinderen te vermaken (en jou wat rust te geven), etc.
 2. Schakel je netwerk in

  Met ruim 1,5 miljoen Nederlanders die hun zomervakantie in Frankrijk doorbrengen, is de kans groot dat familie, vrienden, kennissen of collega’s ervaringen hebben met campings in Frankrijk. Vraag daarom voordat je op internet gaat zoeken eerst je netwerk of ze een goede camping weten. Mond-tot-mondreclame van mensen die je kent, is de beste informatie die je kunt krijgen.

 3. Let op het keurmerk Camping Qualité

  Heeft je netwerk niets opgeleverd? Dan kan internet uitkomst bieden. Wil je zeker weten dat je met een kwaliteitscamping te maken hebt, neem dan camping met het Camping Qualité keurmerk. Iedere camping die het keurmerk heeft, is door een onafhankelijke commissie beoordeeld. Daarbij wordt gelet op ruim 500 punten, waaronder klantvriendelijkheid, het geven van goede en juiste informatie, hygiëne en netheid, staanplaatsen die privacy bieden en goed onderhouden zijn en milieuvriendelijkheid. Er zijn inmiddels ruim 1000 campings verspreid over Frankrijk die aan de eisen van het keurmerk voldoen. Je vindt de campings via de website van Camping Qualité.

 4. Kijk naar de prijs

  Hoewel kamperen in principe low budget is, kan drie weken Frankrijk toch nog best prijzig worden als je een dure camping boekt. Stel daarom voordat je gaat zoeken vast wat je maximaal wilt betalen. Heb je een camping gevonden, kijk dan eerst hoe je betaalt. Soms lijkt een camping heel goedkoop, maar blijkt achteraf dat je het bedrag per dag moet betalen in plaats van per week. Ook kun je letten op prijsverschillen tussen de staanplaatsen en eventuele extra kosten bovenop de plaatsprijs. Laat je altijd goed informeren om verrassingen achteraf te voorkomen.

 5. Controleer de staanplaatsen

  Heb je een camping met het keurmerk Camping Qualité dan kun je er wel vanuit gaan dat de plekken voor de tent en/of de caravan in orde zijn. Heeft de camping geen keurmerk dan doe je er goed aan de plaatsen van tevoren te checken. Vraag hoe groot de plekken zijn, of het is  toegestaan om de auto bij de tent of caravan te zetten en of de plaatsen zijn afgescheiden door groenvoorzieningen. Aanloop op de camping is erg leuk, maar af en toe wat privacy is ook wel prettig. Bij twijfel, niet doen. Of neem eens een kijkje op Streetview van Google Maps. Daarmee kun je van steeds meer plekken op aarde foto’s zien. Wie weet is ook de camping waar jij je oog op hebt laten vallen gefotografeerd. 

 6. Check de recreatiemogelijkheden

  Ben je tevreden over de prijs en de plekken voor de tent en/of de caravan dan kun je uitzoeken welke faciliteiten er op de camping aanwezig zijn. Kijk daarbij naar de faciliteiten die voor jou (en je gezin) belangrijk zijn. Een groot aantal voorzieningen is geen garantie dat het ook een goede camping is. Een goede brochure geeft een overzicht van al dit soort zaken. Dus: is er een brochure, vraag ‘m op!

 7. Tel het aantal sterren

  Campings worden beoordeeld door middel van sterren. Een camping kan beschikken over een, twee, drie of vier sterren. Een veel voorkomend misverstand is dat het aantal sterren van een camping iets zegt over de kwaliteit van de camping. Het aantal sterren geeft  alleen aan hoeveel voorzieningen er zijn, maar zegt niets over de kwaliteit ervan. Zo moet een camping met 4 sterren beschikken over een vergaderzaal, nachtverlichting en 16 wastafels in een hokje met warm water voor 80 staanplaatsen. Maar in welke staat deze voorzieningen zijn, wordt buiten beschouwing gelaten.

 8. Maak een inschatting

  Wil je een betrouwbaarder waardeoordeel dan zul je zelf op onderzoek moeten gaan. De informatie van de website en brochures vormen een goed begin. Daarna zou je eens kunnen checken wat de bevindingen zijn van inspecteurs van campingorganisaties en -gidsen die de campings regelmatig bezoeken. Vaak wordt daarbij ook de mening van kampeerders ter plaatse gevraagd. Zo krijg je een aardige indruk, al blijft het natuurlijk een momentopname.
  Ook forums kunnen een nuttige bron van informatie zijn. Je kunt er zelf vragen stellen (posten) of meningen van andere vakantiegangers lezen. Bedenk wel dat mensen hun onvrede maar wat graag afreageren door negatief over een verblijfplaats te schrijven. Die onvrede kan echter ook zijn veroorzaakt door een slecht humeur of een onredelijk eisenpakket. Neem de recensies dus ter harte, maar staar je er niet blind op. Als meerdere mensen dezelfde klachten hebben, is het wel verstandig die serieus te nemen.

 9. Pak de telefoon

  Om een gevoel te krijgen bij de camping is het goed om even te bellen. Fransen kunnen nogal ongeduldig zijn als mensen de taal niet goed spreken. Beantwoorden ze vriendelijk al je vragen (wellicht zelfs in het Engels) dan weet je dat het met de gastvrijheid wel goed zit. Ook is het soms fijn om van iemand persoonlijk te horen welke faciliteiten er zijn, of er voorzieningen zijn voor gehandicapten, hoe ver de camping van belangrijke bezienswaardigheden ligt, hoe en wanneer je eventueel kunt annuleren, of ze een milieubeleid hebben etc. Het voordeel van bellen, is dat je kunt doorvragen.

 10. Vraag of je de plek mag zien

  Heb je een camping gekozen, vraag dan bij aankomst of je de plek eerst mag zien voordat je definitief incheckt. Voldoet het niet aan je verwachtingen aarzel dan niet om een andere plek te vragen.

Do's

 • Je netwerk raadplegen
 • Een camping met Camping Qualité keurmerk boeken
 • Zelf een waardeoordeel vellen

Don'ts

 • Inchecken zonder de plek te hebben gezien
 • Afgaan op het aantal sterren; dat zegt niets over de kwaliteit van de camping

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!