Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Gezondheid » Hoe voorkom ik malaria
3

Hoe voorkom ik malaria

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Niemand wil het hebben en de Tropica-versie is de volksvijand van iedere tropenreiziger. Zonder tijdige behandeling kun je er binnen een week aan dood gaan. Malaria Tropica is de ergste, daarnaast zijn er nog twee niet levensbedreigende soorten. Weet je wie de boosdoener is? De malariamug. Hij brengt de parasieten van mens tot mens over en het is dus zaak om je tegen deze creep te beschermen. Hoe kun je malaria voorkomen?

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Gebied waar geen malaria heerst. En anders:
  • bedekkende kleding
  • muggenspul
  • anti-malariamiddel
  • muggenvrije slaapkamer (dankzij hor of insecticide)
  • airco of ventilator

Stappen

  1. Bescherm jezelf tegen muggenbeten

    Muggenbeten kun je op drie manieren voorkomen:

    1. De malariamug is vanaf zonsondergang tot zonsopgang actief. Al die tijd draag je beschermende kleding (lange broek, lange mouwen, schoenen en sokken).
    2. De onbedekte huid (gelaat, handen en enkels) smeer je in met muggenmelk of een muggenstift met DEET (30% diethyltoluamide). DEET is wel rotspul: voorzichtigheidshalve wordt geadviseerd om concentraties boven de 30% te mijden. Smeer niet te enthousiast (overdadig) in en mijd gevoelige plekken (lippen, ogen, geïrriteerde of door de zon verbrande huid).
    3. Slaap in een muggenvrije ruimte. Dat kan een afgesloten kamer zijn met airco of een kamer die is afgesloten met horren. Maak de ruimte voor je gaat slapen muggenvrij met een spuitbus met insecticide (spuit en vertrek). Slaap onder een klamboe (liefst een geïmpregneerde) en is er een ventilator of airco, dan zet je die aan. 
  2. Gebruik een anti-malariamiddel

    Bezoek voor vertrek de GGD, Travel Clinic, Tropencentrum of een andere specialist in de Tropische geneeskunde. Samen met een Tropendokter doorloop je je reisroute en wat volgt is een advies op maat (wat moet je slikken en voor hoelang). Je kunt ook op de website Gezond op reis opzoeken of er malaria heerst in het land waar je heengaat.

    Elk anti-malariamiddel is een paardenmiddel. Niemand wil het slikken, maar het moet. Dat je met het gebruik ervan nog steeds niet voor honderd procent beschermd bent (de malariaparasiet is nogal resistent) maakt het geleur, geslik en gevecht tegen de bijwerkingen behoorlijk frustrerend. Toch schrijft vrijwel iedere arts het voor en er wordt braaf door reizigers geslikt.  

    Over twee populaire middelen:
    Lariam: afdoende middel. Maar sommige (lees: behoorlijk wat) mensen krijgen - bij langdurig gebruik - in meer of mindere mate last van bijwerkingen.

    Malarone: nieuwkomertje. Geeft geen enkele bijwerking, maar je moet het elke dag slikken en de tabletten zijn duur.

    Kritische noot van de auteur: wees sceptisch en laat je goed informeren. Een arts bij de GGD adviseerde mij ooit om voor zeven maanden Lariam te slikken. Ik weigerde dat vanwege de vele slechte verhalen. Daarop werd mij de combinatie Nivaquine + Paludrine voorgeschreven. Na drie maanden trouw gebruik trok ik de haren uit mijn hoofd... Daarop heb ik alles in de prullenbank gegooid en besloten om de ergste malariagebieden te vermijden. Kwam ik er onverhoopt toch, dan zou ik ter plekke wel een middel kopen. Is dat slim of stom? Met anti-malariamiddelen blijft het wikken en wegen. Niet slikken doe je geheel op eigen risico en de kans dat je je haren verliest is in beide gevallen groot. Als ze er door het gebruik al niet spontaan uitvallen, dan trek je ze wel uit je kop mocht je malaria krijgen en niks gebruikt hebben. Spijt!

  3. Raadpleeg direct een arts

    Je kunt malaria krijgen, ook als je trouw je anti-malariatabletten hebt geslikt. Heb je last van heftige aanvallen met koude rillingen en hoge koorts? Of van een grieperig gevoel met hoofdpijn, maar eigenlijk geen koorts? Malaria doet zich in beide vormen voor. Zoek bij deze symptomen dus meteen een arts. Is er geen in de buurt, neem dan de noodbehandeling volgens voorschrift (bijsluiter tabletten) en zoek alsnog die dokter. Koorts of griep, die langer dan 2 dagen aanhoudt, beschouw je als malaria totdat het tegendeel is bewezen. Tot slot meer slecht nieuws: elke griep thuis, tot vier maanden na je terugkeer, kan een beginnende Malaria Tropica zijn...

Do's

  • Wees sceptisch. Laat je goed informeren.

Don'ts

  • Een anti-malariatablet nemen op je nuchtere maag. Het maakt je o zo misselijk, in het ergste geval moet je overgeven.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!