Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Onderweg » Hoe leg ik onderweg contact
4

Hoe leg ik onderweg contact

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe leg ik onderweg contact
Als je je op reis openstelt voor anderen, zul je nooit vereenzamen. Maar de een is wat spontaner dan de ander. Een hoedoe vol tips en trucs om anderen te ontmoeten. Zo ga je naar huis met een dagboek vol nieuwe adressen.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

 • Zin in contact
 • Open houding

Stappen

 1. Reis naar afgelegen plekken

  In de afgelegen dorpjes, waar je moeilijker terechtkomt, ontmoet je een ander type reiziger. Klikken is daar gemakkelijker dan met de grote massa.

 2. Haak in

  Hoor je anderen aan een tafeltje over een bestemming praten? Haak daarop in.

 3. Focus niet alleen op reizigers

  Onder de lokale bevolking bevinden zich ook gelijkgestemden met gouden tips en verhalen over reizen.

 4. Slaap op een dorm

  Slaapzalen (dorms) lenen zich perfect voor nieuwe ontmoetingen. Zodra je je rugzak op een van de bedden installeert, heb je vaak al beet.

 5. Mijd echte backpackersmekka's

  Met een beetje durf is contact maken niet moeilijk. Maar als je verlegen bent, doe je er – hoe vreemd het ook klinkt – verstandig aan om echte backpackersmekka’s te mijden. Juist op Koh San Road in Bangkok of Kings Cross in Sydney is het moeilijker om aansluiting te vinden bij anderen. Hang-outs als deze zitten vol samenplakkers, ofwel groepjes. In veel gevallen zitten zij niet op jou te wachten.

 6. Praat met vreemden

  Stel vragen als je iets bijzonders ziet, vraag de weg, begin een lukraak praatje. Dit kan leiden tot de leukste en spontaanste invitaties.

 7. Ga niet zitten mokken

  Je krijgt wat je verdient. Ga niet sip zitten mokken, maar lach de wereld tegemoet, toon interesse en wees nieuwsgierig. Blijf niet onnodig aan anderen plakken, volg ontspannen je eigen koers.

 8. Vraag of je mag aanschuiven

  Alleen eten? Kijk uit naar andere solo’s en vraag of het oké is dat je aanschuift. Alleenreizigers kun je herkennen aan het (dag)boek op tafel of aan het vele rondkijken. Schroom niet. Het ergste wat je kan overkomen, is een ‘Nee, dank je’.

 9. Boek een excursie

  Groepsactiviteiten zijn ideaal als je het alleen even niet trekt. Overal ter wereld wordt van alles georganiseerd voor groepen. Boek een dagtrip, een duikexcursie, een uitstapje naar de jungle of de Chinese Muur.

 10. Koop of huur een auto

  Reis rond met een auto vol lifters.

Do's

 • Wees aangenaam brutaal
 • Schroom niet

Don'ts

 • Opdringerig zijn
 • Geforceerd doen

Bron

Hoe reis ik solo? Irene Herbers, Uitgeverij Lannoo, 2008

Meer mensen ontmoeten?

door Irene Herbers op 23-07-2008 11:22
Het boek 'Hoe reis ik solo?' staat vol tips om mensen te ontmoeten. Bovendien lees je ook op welke plekken het wel of juist niet gemakkelijk is om anderen te ontmoeten. Maar de tegenhanger is er ook, want soms is een contact juist stomvervelend. Over hoe je zo'n menselijke vergissing dumpt, lees je alles in het hoofdstuk: Fout gekozen medereizigers: diep ademhalen of droppen?