Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Alleen op reis / solo reizen » Hoe trotseer ik de eenzaamheid tijdens een soloreis
4

Hoe trotseer ik de eenzaamheid tijdens een soloreis

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe trotseer ik de eenzaamheid tijdens een soloreis
Je snakt naar een westerling, maar komt geen sterveling tegen. Je ligt op bed, doodziek. Je eenzame soloprakje pruttelt naast volle branders... Eenzaamheid op reis komt voor en slaat meestal toe wanneer het tegenzit of zodra het niet loopt zoals je zou wensen. Iedere solo voelt zich weleens alleen. Maar is dat nou zo erg? Deze hoedoe geeft trucs om de eenzaamheid te vermijden. Maar er middenin gaan zitten mag ook, dat is zelfs nog beter.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

 • Een fijne plek
 • Onbevreesdheid
 • Eigenwaarde

Stappen

 1. Overschat het niet

  De angst voor eenzaamheid is een van de grootste bezwaren tegen alleen op reis gaan. Onnodig om het daarvoor te laten, want de zogevreesde eenzaamheid is zwaar overschat. Als je alleen bent is het simpel om contact te maken. Je kunt je niet achter anderen verschuilen en de noodzaak om anderen te leren kennen is groter. Daardoor stel je je meer open en dat is iets dat anderen zullen oppikken. Alleen leg je contacten die je met z'n tweetjes nooit zou maken. Solo's ontmoeten veel mensen. Een dagboek vol nieuwe adressen is het betere argument om alleen te vertrekken.

 2. Wees niet bang om alleen te zijn

  Dat is namelijk nergens voor nodig. Solo op reis ontmoet je veel mensen. Menig reiziger rolt van het ene contact in het andere. Afhankelijk van hoe leuk je bent, zul je zelfs je best moeten doen om op jezelf te zijn. "Eigenlijk was ik nauwelijks alleen", zo verzucht menig soloreiziger bij thuiskomst. Iemand die daarvoor open staat, kan de hele dag vullen met sociale praatjes. Dat doorlopende contact met reizigers en de lokale bevolking geeft energie, maar slokt ook op. Wees niet bang om alleen te zijn, want tijd voor jezelf is hard nodig. Alleen reizen is een extreem intense ervaring en het kost tijd om de vele nieuwe indrukken te verwerken. Zoek de afzondering zo nu en dan op om bij te tanken.

 3. Vermijd confronterende oorden

  Er zijn plaatsen waar je - als je bang bent voor de eenzaamheid - beter niet kunt komen. Honeymooneilanden, the far out, grote steden (individualistisch), bejaardenoorden, familiecampings, het rustieke achterafhotelletje: vermijd ze. Als de pest.

 4. Verdrink in je plannen

  Nog een tactiek om eenzaamheid te vermijden is jezelf te verdrinken in al je plannen. Boek je reisschema zo vol dat je nauwelijks tijd hebt om na te denken. Ren van hot naar her en raak je een tikkeltje verveeld of uitgegeken, reis dan meteen door.

 5. Ontspan, verleg je focus

  Ligt de oorzaak dat je je eenzaam voelt misschien ook een beetje bij jezelf? Wil je zo graag en kom je daardoor wat geforceerd op anderen over? Ben je onzeker en kost het je veel moeite om op anderen af te stappen? Verleg je focus en geloof in jezelf. Hoe meer ontspannen jij bent, hoe gemakkelijker je contact legt. Als je al te krampachtig bent, jaag je iedereen weg. Oefen ook in kleine praatjes. Wees nieuwsgierig, vraag de bevolking of andere reizigers uit over alles dat je ziet en wat je verbaast. De tientallen contactmomenten en kleine oppervlakkige praatjes stillen de hunkering naar het maken van nieuwe vrienden.

 6. Ga er eens lekker voor zitten

  Durf jij niet alleen weg uit angst voor de eenzaamheid? Maar waar ben je eigenlijk bang voor? Voor jezelf? Bekijk het eens van de andere kant, want je eenzaam voelen biedt ook kansen. Bijvoorbeeld tot zelfreflectie. Alleen zijn is de ultieme gelegenheid om jezelf wat beter te leren kennen. Zoek een fijne plek en neem een duik in je onrustige zelf. Wat precies maakt dat je je eenzaam voelt? Jij wilde alleen op reis toch? Onderzoek je gevoel, maar vel er geen oordeel over. Sta jezelf toe dat je je - zelfs in een paradijselijke omgeving - ook rottig kunt voelen en voel hoe dat voelt. Denk niet na, maar onderga. Zodra je je verzet opgeeft, verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf. 

 7. Lees mijn boek 'Hoe reis ik solo?'

  In 'Hoe reis ik solo?' komt het thema eenzaamheid uitgebreid aan de orde. Je leest er onder andere hoe andere soloreizigers de gruwel trotseerden, maar ook dat zij het op voorhand behoorlijk hebben overschat. Laat je er dus niet door weerhouden.

Do's

 • Torpedeer je soloreisplannen niet uit angst voor de eenzaamheid. Eenzaamheid komt voor, maar gaat ook weer voorbij
 • Overschat het niet. Je gaat je wellicht eens wat eenzaam voelen, maar het voorkomen ervan wordt zwaar overschat

Don'ts

 • De eenzaamheid vrezen
 • Je ertegen verzetten

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!