Persoonlijke hulpmiddelen
3

Hoe eet ik alleen

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe eet ik alleen
Eten is een sociale bezigheid, dat doe je liever niet alleen. Buiten de deur al helemaal niet. En zeker niet op vakantie wanneer je uren de tijd hebt om gezellig te tafelen. Het idee om alleen te moeten ontbijten, lunchen of dineren roept bij veel mensen weerstand op. Een hoedoe vol tips om het jezelf toch te laten smaken.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Iets te lezen
  • Pen en papier
  • Lef (om op iemand af te stappen)
  • Een open blik (en mind)
  • Het juiste restaurant
  • Straatstalletje
  • Nachtmarkt

Stappen

  1. Kies het juiste restaurant

    Vermijd romantiek, maak het jezelf niet te lastig. Als jij moeite hebt met alleen tafelen, vermijd je romantische restaurants waar stelletjes verliefd in elkaar op gaan. Kies het juiste restaurant. Voor de solo is dat een plek waar ook andere solo's komen, waar een bar is om aan te zitten (voor een babbeltje met het personeel of andere barflies) of een plek waar je met z'n allen aan een grote tafel eet. Vermijd stijfjes. Kies restaurants waar de sfeer losjes en spontaan is. Lekker bruin dus of alto.

  2. Neem iets te doen mee

    Vind je het vervelend om alleen aan een tafeltje te zitten? Neem een boek, een tijdschrift of iets te schrijven mee. Probeer in eerste instantie om lekker niks te doen en gewoon te gaan genieten. Hoe je dat doet? Je leunt achterover en je observeert de andere gasten. Te moeilijk voor je: je voelt je wat opgelaten? Pak je gereedschap erbij, lees wat, pen in je dagboek of schrijf kaarten. 

  3. Laat je niet imponeren

    Vind jij jezelf zielig omdat je alleen aan een tafel zit temidden van allerlei stelletjes? Laat je niet imponeren door een verschil in getal. Meervoud staat niet garant voor gezellig. Vermaak jezelf door te observeren. Hoeveel gasten vermaken zichzelf echt prima? Hoeveel mensen gaan echt in elkaar op? Nou, wees eens eerlijk! Laat je blik rusten op de wat saaiere tafels en prijs jezelf gelukkig.

  4. Zoek een eetdate

    Je bent nooit de enige die voor de zware opgaaf staat alleen te eten. Er zijn er altijd meer en jij gaat ze zoeken. Wandel door een populaire straat vol restaurantjes. Kijk goed om je heen en laat je blik rusten op andere solo's. Zie je iemand en hij of zij bevalt je? Vergewis jezelf ervan dat die persoon echt alleen is. Solo's herken je meestal aan het (dag)boek of tijdschrift op tafel. Alleen, zeker weten? Haal diep adem, stap erop af en nodig jezelf uit. Het ergste dat je kan overkomen is een 'nee, dank je' en daar stort je wereld heus niet van in.  

  5. Bestel een drankje in de bar

    Kies een restaurant met een bar. Bestel een drankje aan de bar en geniet van dat aperitiefje. Zoek onderwijl contact met de andere gasten: misschien ontmoet je zo een tafelgenoot.

  6. Leer de taal

    Leer de taal van het gastland. Knoop praatjes aan met kelners, serveesters, obers en uitbaters. 

  7. Eet op straat of op je kamer

    Ben je echt niet in de stemming? Op veel exotische bestemmingen wordt veel op straat gegeten. Eet bij straatstalletjes, op de nachtmarkt of eet uit het vuistje. Zie je dat ook niet zitten, ga dan in quarantaine? Bezoek de supermarkt en koop eten voor op je hotelkamer.

  8. Eet samen met een local

    Zoek iemand die Engels spreekt en nodig hem of haar uit om met je te eten. Er zijn volop locals met leuke verhalen. Laat zo iemand een restaurant uitkiezen, een smakelijk gerecht en jij betaalt. Zo sla je drie vliegen in één klap: jullie genieten allebei van streekgerechten, de ander oefent de Engelse taal en jij krijgt inside information over het gastland.

Do's

  • Maling hebben aan wat anderen denken

Don'ts

  • Jezelf martelen met kleinerende gedachten, zoals: 'Zie mij hier nou zitten' of 'Wat ben ik toch zielig'

Bron

Boek: Hoe reis ik solo? Irene Herbers, Lannoo, 2008.