Persoonlijke hulpmiddelen
5

Hoe reis ik solo

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe reis ik solo
Nooit meer op treuzelaars wachten, niemand die je opjaagt, sightseeing in je eigen zalige tempo. Pas je bed uit wanneer jij wilt en er is maar een toeristisch verlanglijstje dat je moet afwerken: dat van jezelf. Alleen reizen is het summum der vrijheid. Steeds meer reisfanaten willen van dat vrije gevoel proeven en boeken een solootje naar verre oorden. Wat nou eenzaam? Wat nou gevaarlijk, wat nou zielig! Soloreizen doe je zo. Een hoedoe vol reistips en quotes van ervaren solo's.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Lust for life

Stappen

  1. Wees blij met jezelf

    Niet iedereen is geschikt om alleen te reizen. Het zit ook een beetje in je bloed en om alleen je biezen te pakken moet je goed met jezelf overweg kunnen. De soloreiziger komt zichzelf onderweg geheid tegen. Daar moet je dus tegen kunnen. En trek in hebben. Soloreizen is vooruitzien: om teleurstelling onderweg te voorkomen (ik kan het niet alleen), is enig zelfonderzoek op haar plaats. Confronteer jezelf met een eerlijk antwoord op de volgende vragen en je weet meteen of jij in de wieg bent gelegd voor een soloreis. 

    • Hoe goed kan ik met mezelf overweg?
    • Ben ik onafhankelijk genoeg om mijn eigen boontjes te doppen?
    • Ben ik in staat om mezelf te vermaken als ik niemand tegenkom?  

    Eigenliefde en onafhankelijkheid zijn voorwaarden om alleen te kunnen reizen. Kan jij jezelf thuis al niet alleen vermaken, dan kun je het zwaar krijgen onderweg. Soloreizigers kunnen goed overweg met zichzelf, zij doppen hun eigen boontjes (en vinden dat ook leuk) en ze zijn niet bang om alleen te zijn. Natuurlijk kijkt niemand uit naar dat laatste, maar ervoor terugdeinzen: dat nooit. Als jij jezelf graag uitdaagt en zelfs maar denkt dat het iets voor je is, pak dan je spullen en ga: de kans dat je het leuk gaat vinden is groot.

  2. Hou van anders, intens, meer

    Alleen reizen is iets compleet anders dan met zijn tweetjes reizen of in een groep. De soloreiziger beleeft anders, intens, meer. De toppen zijn extreem, maar de dalen ook. Alles wat je alleen meemaakt, komt harder binnen. De soloreiziger kijkt zonder afleiding, rolt van de ene in de andere ervaring, maar moet alles in zijn eentje verwerken. Je kunt je niet achter een brede rug verstoppen of uitpuffen op een zalige schouder. Soloreizen is een extreem intense ervaring. Jij moet het doen. Jij, jij, jij! Hou dus van anders, intens, meer.

  3. Laat het leven op zijn beloop

    Alleen reizen biedt kansen, opent een andere wereld. Jij bent de enige die je reis kan maken of breken en je hoeft met niemand te overleggen. De keuze is geheel aan jou. Als jij nieuwsgierig bent en de wereld open een eerlijk tegemoet treedt, komen er mooie ervaringen op je weg. Maar je moet kansen die zich voordoen wel grijpen! Durf van je plannen af te wijken, sla invitaties niet in de wind. Word je uitgenodigd om een ceremonie bij te wonen: ga! Klikt het en krijg je een wel heel erg leuk aanbod om je plannen om te gooien: doen! Word je uitgenodigd voor een kopje thee bij een familie: aarzel niet. Tenzij je intuïtie moord en brand schreeuwt, sta je open voor nieuwe plannen. Wees flexibel, laat het leven op zijn beloop en beslis ultra-impulsief. Zo buit je de geneugten van het soloreisschap uit.

  4. Sta open voor nieuwe contacten

    "Alleen op reis, zo ongezellig!" Dit is een veelgehoorde misvatting op het alleen reizen. Naast angst voor de eenzaamheid en het gevaar van de tien sloten, zo is de vrees voor ongezelligheid voor veel mensen een reden om niet alleen te vertrekken. 'Alleen is maar alleen', is een neerslachtige visie, die er goed zit ingebakken. Maar reizen is een sociale bezigheid. En alleen reizen al helemaal. Juist als je veel mensen wil ontmoeten, reis je het beste alleen. Besef wel dat gezelligheid niet komt aanwaaien, daar moet je wel wat voor doen. 

    De hoedoe Hoe leg ik contact met anderen geeft tips tot aansluiting bij anderen. Het aantal nieuwe vrienden heb je zelf in de hand. Je krijgt wat je verdient. Als jij vrolijk en spontaan bent, op mensen durft af te stappen en open en sociaal bent, zal het gros van de reizigers je bestempelen als goed gezelschap. Maar ben je sikkeneurig, een zwaan kleef aan, niet in anderen geinteresseerd, iemand vol scepsis of een eeuwige zeur, dan gaan anderen er als een haas vandoor.

  5. Wees niet monogaam

    Alleen ontmoet je meer mensen. Het grote verschil is dat je dat je die ander wat minder goed kent en dat je hem telkens verruilt voor een ander. Als solo wissel je momenten van alleenzijn af met momenten van samenzijn en daardoor weet je contacten goed op waarde te schatten. Soloreizen is wél gezellig! En dat blijft het ook, want iemand die niet meer gezellig is, ruil je gewoon in voor een ander.

  6. Wees niet bang voor de eenzaamheid

    Natuurlijk voel je je soms alleen. Maar de angst voor eenzaamheid is een zwaar overschat nadeel van alleen reizen. Het komt voor, maar vaak zijn het kortstondige momenten die vanzelf voorbijgaan. En waar ben je eigenlijk bang voor. Voor jezelf?

    Twee quotes van ... en .... demonstreren de lichtheid van eenzaamheid. In de hoedoe Hoe overwin ik de eenzaamheid lees je hoe je de eenzaamheid kunt bestrijden. Of juist ondergaan! Loop er niet voor weg; dompel jezelf er eens lekker in onder. Voel hoe eenzaamheid voelt, des te eerder is het over.

  7. Gebruik je gezonde verstand

    Dat alleen reizen gevaarlijker is dan met z'n twee is nonsens. je bent kwetsbaarder, dat wel, maar een reis is zo netelig als je hem zelf maakt. Risico's kun je mijden. Loop jij ' s nachts alleen door het park? Wandel jij behangen met juwelen door de Bronx? Sjans jij met dronkelappen, schurken en bandieten? Doe geen dingen die je thuis niet zou doen en bepaal je eigen mate van avontuur. Doe je niet stoerder voor dan je bent voor een goede indruk op anderen. De hoedoe Hoe reis ik veilig in mijn eentje staat vol tips voor een veilige reis. Alleen reizen is niet eng: gebruik gewoon je gezonde verstand.

  8. Luister naar je intuïtie

    Intuïtief voelt het fout. Soms voel je dat iets wat je gaat ondernemen niet goed zit. Of je ontmoet iemand en krijgt terstonds een onbestemd gevoel. Vertrouw op dit instinct en maak je uit de voeten. Ieder mens is uitgerust met een ingebouwde rookmelder, een inwendig kompas. Luister naar je innerlijke stem.

  9. Sta stil!

    Reizen is indrukwekkend, in je eentje al helemaal. Fenomenale landschappen, boeiende mensen, onbekende culturen. Nieuw komt in je eentje veel harder binnen. Daarbij beperkt het nieuwe zich niet tot landschap en cultuur, maar ook je contacten vernieuwen zich continu.

    "Ik rolde van het ene in het andere contact", zo beweert soloreiziger Madelon Kempen (32). "Dacht ik in de trein eens heerlijk een paar uur voor mezelf te hebben, komt er een hele leuke gozer naast me zitten."

    Als je geen tijd neemt voor jezelf wordt je opgeslokt door de continue nieuwe indrukken. Alle input verwerken, oftewel bijtanken, kost tijd. De ervaring van Madelon laat zien dat je er nooit vanuit moet gaan dat je dat tijdens die lange trein- of busreis wel even doet: juist on the road ontmoet je veel nieuwe mensen. Jij als soloreiziger bent een vrije vogel; je hebt de tijd aan jezelf en kunt doen en laten wat je wil. Las tijd in om bij te tanken. Boek een droombestemming en sta stil!

  10. Blijf je eigen koers varen

    De soloreiziger hoeft maar een toeristisch verlanglijstje af te werken. Dat is fijn, maar hou dat ook zo. Zodra het goed klikt met iemand, kan de verleiding om te blijven plakken groot zijn. Link! Mits je je eigen wensen blijft bewaken. Blijf je eigen koers varen. Luister naar de tips van anderen, maar hou vast aan de bezienswaardigheden, stranden, jungle, dorpjes en steden die je écht graag wilt zien. Durf afscheid te nemen, want het zou zonde zijn als je je achteraf realiseert dat je veel van je verlanglijstje niet hebt gezien. Voorkom spijt!

  11. Reis licht

    Probeer lekker licht te reizen, neem niet te veel mee. Realiseer je dat je onderweg dingen moet gaan regelen mét je bagage. "Pas jij even op, dan regel ik kaartjes." Of: "Blijf jij staan, dan ga ik naar de wc." Realiseer je dat er tijden zullen zijn dat je dit niet eventjes kunt zeggen. Plassen met een loodzware backpack bij dertig graden in een naar ammoniak riekende hurktoilet is geen pretje. Doe daarom ruig bij het inpakken, neem alleen mee wat echt onmisbaar is. Onderweg kun je alles kopen. 

  12. Wees niet passief: doe!

    Jij als soloreiziger moet alles zelf regelen en organiseren. Je moet tickets boeken, verwarring ontknopen, de beste plaats in de bus bezetten en tegelijkertijd opletten dat er niemand met je spullen vandoor gaat. Je moet problemen oplossen, vooruitzien, vervelende mensen afwimpelen, praatjes aanknopen met vreemden en onderhandelen. Als de soloreiziger iets snel leert is het  verantwoordelijkheidsbesef. Jij bent verantwoordelijk voor je reis: als jij niets doet, dan gebeurt er niets. Dat is eng en confronterend, maar geweldig leerzaam ook. Zodra je snapt dat jij alleen je reis kan maken of breken, kom je snel in actie. Geen woorden, maar daden. Gewoon lekker doen!

  13. Pieker het niet stuk, ga!

    Alleen of met z'n twee? Of toch maar die groepsreis terwijl dat eigenlijk niet bij je past. Voor de eerste keer alleen reizen is best eng. Maar de wereld in je eentje trotseren, lijkt enger dan het is. Alleen reizen blijkt een verslavende reisstijl: zelden had iemand spijt van solistische daden en als er al beren op de weg waren, dan vielen die achteraf reuze mee. Bijna iedereen die het uitprobeerde, vertrekt opnieuw alleen. Pieker je soloreisplannen niet stuk. Alleen reizen maakt geestelijk vrij. Daag jezelf uit, denk er niet te lang over na, probeer het gewoon. Geloof in jezelf, want als je denkt dat je het kunt, dan is dat ook zo.

Do's

  • Tackle de beren op de weg
  • Maximaliseer de voorpret
  • Lees hét enige boek over soloreizen

Bron

Meer uitleg