Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Vervoer » Fiets » Hoe bereid ik een fietsvakantie voor

Hoe bereid ik een fietsvakantie voor

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe bereid ik een fietsvakantie voor
Fietsen door eigen land, Europa en verre landen vereist nogal wat voorbereiding. Maar Nederland kent aardig wat wereldfietsers en veel van deze sportievelingen delen hun ervaringen graag met anderen. Dus zijn er legio websites die je bij de voorbereiding kunnen helpen. Deze hoedoe roemt enkele interessante websites. En vakantiefietser Kitty Koelman vertelt over haar liefde voor het langeafstandfietsen en ze geeft tips en trucs voor de voorbereiding. Tot slot verhaalt fietser Wim de Laet over zijn haat-liefde verhouding met het weer.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Een 'knappe' fiets
  • Veel bagage
  • Reislust
  • Sterke benen
  • Een fit gestel
  • Lange voorbereiding
  • Veel tijd
  • Best veel geld

Stappen

  1. Hou van fietsen

    Een fietsvakantie is geweldig mooi, maar ook ploeteren. Slappelingen zijn er in elk geval niet voor in de wieg gelegd. Je moet meer dan gemotiveerd zijn om eraan te beginnen. Wereldfietser Kitty over haar motivatie: "Wat is er nu mooier dan de hele dag in de buitenlucht zijn. Fietsen langs de mooiste dorpjes, wijnvelden, alpencols en rijstvelden is geweldig. Je omgeving verandert continu en je hebt er ook voldoende tijd voor om alles in je op te nemen. De fietser is actief, flexibel en zo vrij als een vogel. Je hebt alle vrijheid om te gaan waarheen je wilt of juist om te blijven waar je bent. Daarbij kun je veel bagage meenemen zonder dat het heel veel zwaarder wordt."

  2. Hou van intens

    De fiets is ook het favoriete vervoermiddel van project ingenieur Wim de Laet uit Wilrijk. “Als ik tijd heb en van een land wil genieten, dan stap ik geheid op de fiets. De eerste dagen van zo’n reis zijn meestal een marteling. Je moet in het ritme geraken. Maar zodra je weer gewend bent aan het fietsen en het trekken van al je bagage (Wim reist met een karretje achter zijn fiets), dan is het alleen nog genieten. Zelfs een bergpas is dan een pretje! Met een fiets leef je elk moment in volle euforie, niets ontsnapt aan het oog. Bovendien is het contact met de bevolking erg intens. Je blijft niet onopgemerkt en dat maakt het als soloreiziger des te prettiger, je bent echt nooit alleen!" 

  3. Zoek een bestemming

    Zonder bestemming geen doel. In het geval van een fietsvakantie ben je er niet puur met je bestemming, het gaat vooral om de route ernaartoe. De volgende punten spelen een rol bij het overwegen van een bestemming: bereikbaarheid vanuit Nederland, de kans op mooi weer, de fietsbaarheid van het landschap, de fit tussen je fiets en het landschap (Is je fiets landschapproof?), kennis van de taal/cultuur (durf je het aan om naar een totaal nieuwe bestemming te gaan of hou je het liever vertrouwd?).

    Zo oriënteert Kitty zich op een nieuwe bestemming: 

    "Zodra ik hebt bedacht waar ik heen wil fietsen, ga ik me op het landschap oriënteren. Is het vlak, heuvelachtig of steil? Zijn er autoluwe wegen en hoe is het gesteld met het klimaat? Ik ga altijd direct na of mijn fiets past bij het terrein en de omstandigheden waarop en waarin ik ga fietsen. Zodra alles klopt (het landschap en het klimaat zijn zowel voor mijn fiets als mezelf geschikt) begint de echte voorbereiding. Ik koop geschikte topografische kaarten, maar speur het internet ook af naar reeds beschreven reisroutes. Voor veel bestemmingen zijn de mooie weggetjes al gevonden; er staan veel mooie routebeschrijvingen op internet."

  4. Vind het wiel der voorbereiding niet opnieuw uit

    Het boekje De Wereldfietser; Handreiking voor het maken van een lange reis van Eric Schuijt (zie ook stap 6) is een publicatie vol wetenswaardigheden van ervaren wereldfietsers die net terug zijn van een lange reis. De totale voorbereiding komt aan bod en het boekje staat vol tips voor onderweg. De volgende onderwerpen komen aan de orde:

    documenten, elektronica, fiets, geld, gevaren, gezondheid, het thuisfront, klimaat, omgang, overnachten, paklijst, paspoort en visa, route, thuiskomen, vaccinaties, verzekeringen, website en weggaan. 

    Dit boekje is een must voor slimme wereldfietsers die wijs op reis willen en het wiel der voorbereiding niet opnieuw willen uitvinden. De schrijver beweert de waarheid niet in pacht te hebben, maar hij raadt iedereen aan open te staan voor de beschreven tips, die elk jaar worden bijgewerkt op basis van de fietservaringen van 'nieuwe' wereldfietsers die net terug zijn. Via de website van speciaalzaak De Vakantiefietser (stap 6) kun je het handige boek bestellen.

  5. Kijk op www.vakantiefietser.nl

    Op deze website van vakantiefietser Eric Schuijt staat wetenswaardige informatie over hoe je je op een fietsvakantie kunt voorbereiden. De eigenaar van de Amsterdamse fietsvakantie-speciaalzaak fietste door meer dan 80 landen en hij schreef daar vier boeken over. Via zijn website brengt Eric je de basiskennis van de fietstechniek bij, hij geeft unieke tips voor het fietsen in de Tropen, het voorbereiden van een wereldreis, inpaktips voor je fiets, het omgaan met een cultuurshock, met eten en drinken enz. Bezoek de website of de winkel van Eric waar alleen fietsers werken die lange fietsreizen maken. Informatie dus uit eerste hand

  6. Bepaal waar je slaapt

    Kamperen, Bed & Breakfast, een hotel..? De plaats van overnachting heeft nogal wat consequenties voor je paklijst en de prijs van je reis. Beslis weloverwogen. Slapen in hotel en pensions is duur, maar als je gaat kamperen dan gaat het gewicht van de kampeerspullen tellen en wellicht knellen. 

    Tip!

    Kijk ook eens op Vrienden op de fiets: zo logeer je voor een vriendenprijs.

  7. Bepaal hoe je met fiets en al op je bestemming komt

    'Hoe kom je met fiets en al op bestemming?' is volgens Kitty een belangrijke vraag bij de voorbereiding van je fietsvakantie. Hieronder geeft ze tips aangaande trein, bus en vliegtuig. 

    Trein
    "Met de trein is in Nederland goed te doen. Met een fietskaartje van € 6,- kun je heel Nederland bereizen. Maar wel alleen na de spits. In Duitsland mag je je fiets ook meenemen in de trein, maar reserveer op tijd, dan maak je kans op vroegboekkorting. De Franse spoorwegen kunnen op dit gebied nog veel leren. Het is lastig om je fiets mee te nemen in de trein. Vooral in de TGV doen ze daar erg moeilijk over."

    Fietsbus in Nederland
    In de zomermaanden rijden er fietsbussen naar allerlei bestemmingen in Europa.

    Vliegen
    "Je mag je fiets per vliegtuig vervoeren, maar elke maatschappij stelt haar eigen voorwaarden. Het demonteren van je fiets is geen probleem: wees gewoon op tijd, dan heb je alle tijd om je fiets vliegklaar te maken en in te checken. Ook wat betreft de verpakkingseisen van je fiets is het verschil tussen maatschappijen groot. De een eist een fietsdoos, de ander niet. Ik kwam tot nog toe altijd weg met een plastic fietshoes. Hou er wel rekening mee dat de bagageafhandelaars op de luchthavens niet altijd zorgvuldig met je fiets omspringen. Tips:

    • Verwijder je trappers met een pedaalsleutel. Maar het beste ga je voor vertrek even langs de fietsenmaker zodat deze je trappers alvast kan losdraaien. Mijn trappers zitten vaak zo vast dat een pedaalsleutel niet volstaat. 
    • Check op tijd in. Het lijkt dan alsof de medewerkers wat soepeler zijn qua bagage en eventueel overgewicht." 
    • Bekijk je fiets bij aankomst direct op schade. Is hij door het transport beschadigd? Stel meteen een schaderapport op."
  8. Maak een paklijst

    De belangrijkste vraag hierbij is: wat heb je allemaal nodig voor een fietsvakantie? Dat is nogal wat, maar je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Op Internet vind je talloze voorbeelden van paklijsten. Google op 'paklijst fietsvakantie' en je komt om in de paklijsten. 

  9. Schaf de spullen op je paklijst aan

    Een fietsvakantie ondernemen is een dure hobby. De paklijst liegt er namelijk niet om. Trek er ook voldoende tijd voor uit. Op zoek naar de juiste spullen zul je heel wat middagen doorbrengen in fiets- en outdoorwinkels. 

  10. Test jezelf en je uitrusting uit

    Ben je niet eerder op fietsvakantie geweest? Check dan eerst of het iets voor je is. Maak meerdaagse fietstochten door eigen land en door meer heuvel- of bergachtig terrein. De Ardennen lenen zich daar perfect voor. Onderneem zo'n tocht met het grootste deel van je paklijst. Zo test je je uitrusting en conditie uit en dat is best nuttig, want nu kun je nog ingrijpen! Daarbij kun je zo ook een inschatting maken van de fietsafstanden die je per dag kunt hebben. Zo kun je een soort van planning met dagafstanden en rustdagen maken. Denk hierbij minimale en maximale dagafstanden en plan ook het aantal rustdagen in.

  11. Kijk je fiets na voor vertrek

    Werkt alles? Zitten alle boutjes goed vast? Kijk voordat je vertrekt alle vaste en draaiende onderdelen van je fiets na. Vooral de wielen, balhoofd, trapas, banden, ketting en cassette en remblokjes zijn belangrijk. Bij twijfel raadpleeg je een specialist. 

  12. Hou van de grillen van moeder natuur

    Al heb je je fietsvakantie nog zo prima voorbereid het weer heb je nooit in de hand. En daar moet je wel tegen kunnen. Als je niet dol bent op de grillen van moeder natuur, dan kun je maar beter omkeren. Wim de Laet heeft er een haat-liefde verhouding mee en zegt daarover: "Het is je bondgenoot maar evenzeer je absolute vijand!"

    Een fietsanekdote van Wim de Laet demonstreert het genot en het afzien door weer en wind. 

    “Ooit fietste ik met enkele Australiërs door de Catlins in Nieuw-Zeeland, een van de mooiste delen van het land.  Die dag leerden we een echte Nieuw-Zeelandse herfst kennen. De dag begon zonnig en lekker warm, maar tegen de middag begon het hard te regenen en nog later ging een extreme tegenwind vergezeld van serieuze hagelbuien. Het was fietsen met je hoofd naar beneden om maar geen hagelkorrels in je gezicht te krijgen. We wisten dat er in het volgende dorp een hostel was met open haard. Daar aangekomen bleek die vol te zitten met dronken Britse backpackers. We moesten noodgedwongen in onze tent slapen en het werd een natte en onaangename avond. Maar! De volgende ochtend stonden we weer op met de heerlijke zonnetje en toen pas zagen we dat we in een onwaarschijnlijk mooie baai van de Catlins stonden. Ik heb daar erg genoten van de stilte en de natuur. Diezelfde dronken backpackers kwamen we veel later op de dag weer tegen. Zij sliepen hun roes uit in een touringcar. De fiets brengt je zoveel dichter bij de natuur en daar gaat het mij om in het reizen.”

Do's

  • Do's van Kitty:
  • Blijf eten (eet zodra je wel wat zou lusten. Als je wacht totdat je echt trek hebt, ben je eigenlijk al te laat)
  • Is het warm? Blijf drinken en bedek je hoofd
  • Doe dat waar je voldoening uit haalt
  • Neem twee fietsbroeken mee: terwijl je de ene draagt, kan de andere (indien nodig) drogen (bind hem aan je fiets)
  • Controleer of je fiets stevig genoeg is om met bagage te fietsen. Bergaf gaan slappe fietsen (slecht frame) zwabberen
  • Zorg voor uitstekende remmen
  • Check of een helm verplicht is in het land dat je tot nieuwe fietsland hebt verkozen
  • Rij je door de bergen? Draag sowieso een helm
  • Neem lampjes mee als ze niet op je fiets zitten (zonder licht door een tunnel fietsen is afschuwelijk)

Don'ts

  • "Leg thuis niet je hele reisplan vast. Juist de vrijheid maakt fietsen zo mooi. Sta dus open voor andere, betere, leukere, mooiere, meer spannende en meer avontuurlijke mogelijkheden", aldus fervent fietser Kitty.

Bron

Wereldfietser Kitty Koelman en solofietser Wim de Laet

Meer uitleg

Populairste Hoedoes
Hoe bereid ik een fietsvakantie voor
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!