Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wielersport » Hoe vervang ik een cassette

Hoe vervang ik een cassette

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
De tandwielenset aan het achterwiel van je racefiets, mountainbike of sportfiets noem je de cassette. En het is handig als je weet hoe je die kunt vervangen. Bijvoorbeeld wanneer de tandwielen versleten zijn. Of wanneer je een tandwielenset met een ander bereik wilt omdat je in de bergen gaat fietsen. Een simpel klusje, je moet alleen even de handigheid onder de knie krijgen. Hoedoe helpt je op weg.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Freewheeldraaier
 • Cassetteafnemer
 • Bahco
 • Oude doek
 • Nieuwe cassette

Stappen

 1. Haal het achterwiel uit de fiets

  Voor het vervangen van de cassette, heb je niet de hele fiets nodig! Draai daarom de quick-release of moeren van het achterwiel los. Heb je blokjesremmen, zet dan de achterrem open. Dit doe je door het palletje boven op het framepje waar de blokjes aan zitten omhoog te draaien. Houd vervolgens met één hand het wiel vast, en trek met je andere hand de derailleur (de twee kleine tandwieltjes onder de cassette) naar achter. Nu kun je makkelijk je wiel eruit halen. Verwijder de quick-release (er zit nu geen as meer door je wiel).

 2. Begrijp het gereedschap

  Het losdraaien van de sluitring is het meest lastige klusje van deze hoedoe. Je hebt er gereedschap voor nodig dat je niet elke dag gebruikt. De eerste is een freewheeldraaier. Dit is plat stuk ijzer met aan de bovenkant een stukje fietsketting. Ook heb je een cassetteafnemer nodig. Dit is een soort dop die je in de cassette kunt zetten. Er zijn cassetteafnemers met een handvat. Heb je er een zonder handvat, dan kun je een bahco gebruiken.

 3. Plaats de cassetteafnemer in het wiel

  Zet het wiel voor je op de grond. De cassette zit aan de andere kant van het wiel dan waar je staat. De cassetteafnemer neem je in je hand waar je het meest kracht mee kunt zetten. In deze hoedoe nemen we de rechterhand.
  Plaats nu de cassetteafnemer in de cassette. Houd de bahco of het handvat van de cassetteafnemer zo dat hij evenwijdig is aan de grond. Je zult merken dat je nu nog niet veel kunt doen; als je de cassetteafnemer draait, dan draait de cassette mee.

 4. En zet de freewheeldraaier op het tandwiel

  De freewheeldraaier voorkomt het doordraaien van de cassette. Leg het losse stukje ketting van de freewheeldraaier over een tandwiel en houd het onderste stuk ketting (het gedeelte wat op het metaal zit) tegen hetzelfde tandwiel. Het handvat houd je evenwijdig aan de grond.

 5. Draai de sluitring los

  Draai vervolgens de cassetteafnemer met de klok mee terwijl je met je andere hand tegendruk geeft. Hiervoor moet je even je spierkracht gebruiken. Als je voelt dat er beweging in de sluitring zit, kun je het gereedschap wegleggen en met de hand de sluitring helemaal losdraaien.

 6. Haal de tandwielen van het wiel

  De volgorde van de tandwielen en tussenringen is erg belangrijk. Het is handig om de oude tandenwielenset als geheugensteuntje te gebruiken. Haal één voor één de ringen en tandwielen van het wiel af en leg deze, op volgorde, op een oude doek.

 7. Plaats de nieuwe cassette

  De nieuwe cassette zit waarschijnlijk in een plastic zakje. En dan niet als één geheel, maar allemaal losse tandwielen en ringetjes. Nu komt het geheugensteuntje uit de vorige stap goed van pas! Leg het wiel op de grond met de zijde waar de cassette moet komen naar boven. Plaats nu één voor één de tandwielen en tussenringen. Zorg er ook voor dat de goede zijde van de tandwiel naar boven zit. Op de bijgeleverde gebruiksaanwijzing kun je ook de volgorde zien. Als laatste plaats je de sluitring. De sluitring draai je met de hand al wat vast.

 8. Draai de cassette vast

  In omgekeerde richting kun je nu ook weer met de cassetteafnemer en de freewheeldraaier de cassette vastdraaien.

  Je kunt nu je wiel weer in de fiets terugplaatsen. Vergeet niet om de rem weer dicht te draaien!

Do's

 • De volgorde van de tandwielen goed in de gaten houden. Het is een behoorlijk puzzelwerkje om er achter te komen waar welke tussenring moet.
 • Het achterwiel schoonmaken. De as bij de cassette kun je normaal gesproken niet goed schoonmaken. Grijp je kans!

Don'ts

 • Op je wiel gaan staan om kracht te zetten. Hiermee kun je het wiel krom buigen.

Bron