Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wielersport » Hoe maak ik een bunny hop met mijn mountainbike
4

Hoe maak ik een bunny hop met mijn mountainbike

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als ultimate mountainbiker kick je alleen op routes met veel stenen, boomwortels, kuilen en andere obstakels. Hindernissen die je op je bike -en dus niet lopend- neemt. Is de bunny hop een cool trucje voor de BMX-er, voor de mountainbiker brengt hij het fietsen naar een hoger niveau. Terwijl andere bikers hun remmen in knijpen, afstappen en hun fiets optillen, ‘hop’ jij zonder enige moeite over die boomstam om al snel in de verte te verdwijnen en als eerste bij de finish te zijn.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Mountainbike
 • Helm
 • Schoenen met profiel
 • Scheenbeschermers
 • Obstakel (bijvoorbeeld een boomwortel)
 • Zachte ondergrond

Stappen

 1. Zadel laag zetten

  Zet, voordat je begint, je zadel lager om pijnlijke botsingen te voorkomen.

 2. Maak snelheid

  Zorg dat je met je fiets voldoende snelheid maakt, ongeveer zo’n 8 km per uur. Ga je te langzaam, dan valt er weinig te ‘hoppen’. Een paar meter voor het obstakel kom je uit je zadel en zet je je pedalen horizontaal.

 3. De afzet

  De afzet is afhankelijk van het soort mountainbike dat je hebt.

  De afzet met voorvering
  Bij een mountainbike met voorvering druk je, voor de afzet, het stuur zo hard mogelijk naar beneden. Trek het stuur vervolgens omhoog en breng je gewicht weer iets naar voren. Je zal merken dat je op deze manier je achterwiel omhoog trekt.
  Als je met je tenen goed de pedalen vasthoudt, kan je ook je benen optrekken om zo het achterwiel omhoog te krijgen.

  De afzet zonder voorvering
  Met een mountainbike zonder voorvering trek je het stuur in eerste instantie omhoog zodat het voorwiel van de grond is. Spring en duw tegelijkertijd je stuur naar voren. Dit moet ervoor zorgen dat ook het achterwiel van de grond komt.

 4. Airtime

  Je bent nu in de lucht, maar houd je focus erbij. De landing van je bunny hop is misschien wel belangrijker dan de sprong zelf en je wilt geen flater slaan bij de mountainbikers die je net hebt uitgelachen omdat ze hun fiets over het obstakel tillen. Bewaar je balans. Let erop dat je je stuur recht houdt, vooral wanneer je de landing weer inzet.

 5. Landen

  Zorg dat het achterwiel het eerst de grond raakt bij de landing. Zo behoud je het beste de controle en is de kans kleiner dat je direct over je stuur heen tuimelt. Zodra je de grond raakt, breng je je gewicht weer geleidelijk naar de normale positie.

Do's

 • Oefen de bunny hop eerst met gewone pedalen. Zo krijg je de techniek beter onder de knie dan wanneer je direct je klikpedalen gebruikt. Bovendien is het ‘fijner’ om te vallen zonder dat je voeten nog aan je fiets vastzitten.

Don'ts

 • Gebruik geen schoenen zonder profiel. Met gladde schoenen glijd je makkelijk van de pedalen af en zo’n ijzeren puntige trapper wil niemand in zijn scheenbeen of kuit krijgen.

Bron

Een artikel van Adrenaline Sports over de bunny hop

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!