Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Bordspellen » Hoe geef ik goede Pictionary-aanwijzingen

Hoe geef ik goede Pictionary-aanwijzingen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Is het een armband? Een wiel? Een onderzetter? Tja, die cirkel die je op het bord hebt getekend kan natuurlijk van alles zijn. Maar als je er een meisje bij tekent met wat haakjes bij de heupen die aangeven dat ze beweegt, dan is de kans groot dat je team raadt dat het rondje toch echt een hoelahoep is. Pictionary. Het lijkt zo gemakkelijk maar zelfs de meest concrete voorwerpen leveren nog heel wat denkwerk op. Wil je winnen bij Pictionary, dan zal je jezelf een aantal basisvaardigheden moeten bijbrengen. En omdat wij bij Hoedoe net zo competitief zijn als jij, zijn wij niet te beroerd om enkele van onze ‘geheimen’ te delen.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Pictionary
 • Wit bord
 • Stift
 • Abstractievermogen
 • Luisterend oor

Stappen

 1. Bedenk in een paar seconden wat je gaat tekenen

  Pictionary gaat om snelheid, maar domweg starten met je tekening levert niet altijd het snelste antwoord op. Neem daarom een paar seconden de tijd om te bedenken hoe je zo concreet mogelijk jouw voorwerp op papier kan zetten.

 2. Gebruik basisvormen

  Vraag een kleuter om een trein te tekenen en hij tekent een stoomlocomotief en elk huis krijgt in de ogen van een vierjarige een puntdak en een schoorsteen waar rook uit kringelt. Kies voor herkenning. Gebruik supersimpele, herkenbare vormen en verbruik geen tijd met het tekenen van ongetwijfeld wonderschone 3D-plaatjes.

 3. Begin met het meest aansprekende van het voorwerp

  Begin met het meest opvallende aan het voorwerp. Moet je een fiets tekenen? Begin dan bij de wielen en niet bij de fietsbel.

 4. Teken snel

  Het gaat er bij Pictionary niet om hoe goed je kan tekenen. Het gaat er om hoe slim je kunt tekenen zodat je teamgenoten zo snel mogelijk het voorwerp raden. Dus zet je over je schaamtegevoel heen. Een mens is gewoon twee bolletjes en vier stokjes.

 5. Denk aan referenties

  De tekening van een doperwtje kan op van alles lijken. Het kan net zo goed een muntje zijn, of een druif, of een konijnenkeutel. Onduidelijk dus. Teken je er een potje naast waar bijvoorbeeld ook worteltjes in zitten, of een peul dan is de kans groot dat je team het wel raadt.

 6. Houd de belevingswereld van je team in het achterhoofd

  Er valt nog iets te winnen als je je specifiek richt op de belevingswereld van je team. Er is bijvoorbeeld een verschil of je speelt met kinderen of volwassenen en mannen of vrouwen. Haal daar je voordeel mee.

 7. Duurt het raden te lang? Begin een nieuwe tekening

  Hebben je teamleden het na enkele seconden nog steeds niet door wat je tekent? En hoor je aan hun antwoorden dat ze totaal op het verkeerde pad zijn? Begin dan met een nieuwe tekening.

 8. Houd in je achterhoofd dat het een spel is

  Competitief zijn we allemaal. Winnen zullen we! Maar houd in je achterhoofd dat het een spel is en vervloek je team niet als ze het goede antwoord niet raden. Een team waarin de sfeer goed is zal tenslotte verder komen in de race dan een team waar de haat en nijd voelbaar is.

Do's

 • Naar je teamgenoten luisteren. Zitten ze op het verkeerde pad, begin dan opnieuw.

Don'ts

 • Je best doen om zo mooi mogelijk te tekenen. Twee rondjes op elkaar met een staart, punt-oortjes en snorharen is ook een kat.

Bron

How to Win at Pictionary, hobbyhub360.com (niet meer online)
Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!