Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Bordspellen » Hoe win ik Kolonisten van Catan
3

Hoe win ik Kolonisten van Catan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Het bordspel Kolonisten van Catan is razend populair: wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 11 miljoen exemplaren van verkocht. De bedoeling is om een eiland vol te bouwen met straten, dorpen en steden. Dorpen en steden zijn punten waard. De speler die als eerste 10 punten haalt, wint het spel. Om te kunnen bouwen, heb je grondstoffen nodig (er zijn vijf verschillende) die je binnen krijgt door je dorpen en steden tactisch te plaatsen. Daarnaast zijn er punten te verdienen door het kopen van ontwikkelingskaarten. Klinkt dit ingewikkeld? Na het spelen van een paar potjes blijken de regels eigenlijk niet zo moeilijk zijn. Lees hier vast een paar vuistregels die je helpen om gelijk te kunnen wedijveren met ervaren spelers.

Hoedoe door: Erik Weijers

Bekijk het profiel van Erik Weijers
Aantal Hoedoes: 42


Benodigdheden

 • Het basisspel Kolonisten van Catan
 • 2 of 3 medespelers

Stappen

 1. Ga aan goede tegels staan

  In het begin moet iedere speler twee dorpen neerzetten op een kruising van landtegels. Elke tegel heeft een nummer tussen 2 en 12, uitgezonderd 7. Aan het begin van iedere beurt wordt er met twee dobbelstenen gegooid om te bepalen welk getal grondstoffen oplevert. De nummers 2 en 12 leveren bijna nooit grondstoffen op en tegels met 6 en 8 juist het vaakst. (dit is een kwestie van kansberekening: je kunt op veel meer manieren een som van 8 gooien dan een som van 2 of 12). Kortom , hoe verder weg van de 6 en 8, hoe minder vaak een getal zorgt voor grondstoffen!

 2. Bouw op de groei

  Als je dorpen neerzet, houd dan alvast rekening met andere dorpen die je in de toekomst gaat bouwen. Probeer tijdens het begin van het spel zo snel mogelijk plekken in te nemen die nog vrij zijn en die veel grondstoffen op kunnen leveren. Door ze zelf in te nemen, kaap je ze weg voor andere spelers.

 3. Denk aan alle grondstoffen

  Om het spel te winnen, heb je uiteindelijk alle grondstoffen in voldoende mate nodig. Wanneer je je dorpen- en stedenverzameling aan het uitbreiden bent, probeer dan aan tegels te gaan staan van een grondstof die je niet of weinig binnenkrijgt. Een alternatieve strategie is te zorgen voor veel inkomsten van één bepaalde grondstof en die te ruilen tegen andere grondstoffen met gebruik van een handelshaven. Havens (voor elke grondstof is er één) liggen aan de buitenkant van het bord: houd deze havens ook in gedachten bij het neerzetten van je eerste twee dorpen.

 4. Eerst bouwen, dan ontwikkelingskaarten

  De meeste punten kun je halen door dorpen en steden te bouwen. Omdat de ruimte op het bord beperkt is, is het verstandig om eerst uit te breiden en daarmee te zorgen voor veel inkomsten. Vooral hout en steen om straten mee te bouwen zijn belangrijk om snel ruimte te bezetten. Met voldoende grondstoffen wordt het makkelijk om daarna ontwikkelingskaarten te kopen (de tweede bron van punten).

 5. Kies voor langste handelsroute of grootste riddermacht

  Het is haast onmogelijk om 10 punten te halen door enkel dorpen - elk 1 punt - te bouwen of door ze op te waarderen tot steden - elk 2 punten. Er zijn ook andere manieren om punten te verdienen: in de stapel met ontwikkelingskaarten zitten overwinningspunten en ridders. Met het kopen van deze kaarten kun je ofwel direct een punt bemachtigen, ofwel een zogenaamde riddermacht opbouwen. Wie de meeste ridders heeft, krijgt twee extra punten. Ook zijn er twee punten voor degene die de meeste straatjes aan elkaar heeft liggen: de langste handelsroute. Focus tijdens het spel op de handelsroute of op de riddermacht voor de nodige (extra) punten.

 6. Geef je grondstoffen uit

  Als er 7 wordt gegooid, krijgt niemand grondstoffen. Elke speler die meer dan zeven kaarten in zijn hand heeft, moet de helft daarvan direct wegdoen. Aangezien 7 het getal is dat het meest wordt gegooid, moet je niet steeds met een handvol kaarten spelen. Als je een stad wilt bouwen - kosten: twee graan en drie erts - maar alleen maar hout en steen in je bezit hebt, wacht dan niet een paar beurten op graan en erts. Bouw alvast een straatje om het aantal kaarten in je hand beperkt te houden.

Do's

 • Probeer samen te spannen als een van de spelers dreigt te gaan winnen – en probeer te voorkomen dat anderen tegen jou samenspannen, door je niet te veel als winnaar te profileren.
 • Als je het basisspel onder de knie hebt, probeer dan eens een uitbreiding te spelen (bijvoorbeeld Steden en Ridders)

Don'ts

 • Blijf niet afhankelijk van de tegels waar je aan staat. Als je met andere spelers grondstoffen ruilt, kun je een gebrek op het bord compenseren.
 • Laat niet weten wat je van plan bent: je concurrenten kunnen dan namelijk anticiperen op jouw acties.

Bron

Tips en strategieën voor Kolonisten van Catan, voormalite website van spellenwinkel Het Paard

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!