Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Hoe maak ik zelf een vlieger

Hoe maak ik zelf een vlieger

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik zelf een vlieger
Je kind is jarig en je wilt iets origineels doen. Heb je er wel eens aan gedacht om samen met de kids gepersonaliseerde vliegertjes te gaan maken. Hoe leuk is het om jouw eigen vlieger te maken, daarmee samen te gaan vliegeren en de vlieger vervolgens mee naar huis te nemen? Op deze manier maak je een vlieger die niet kan mislukken.

Hoedoe door: Jack Brutschin

Bekijk het profiel van Jack Brutschin
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Vuilniszak (beter is Tyvek, dat is echter niet overal verkrijgbaar).
 • 2 stokjes van 50 cm lang
 • Brede rol plakband (transparant)
 • Schaar
 • Klosje vliegertouw

Stappen

 1. Snijd de vliegervorm uit

  Leg de vuilniszak plat op tafel en snijdt een rechthoek van 70 bij 50 cm uit. Dat is de maat van een gemiddelde vlieger; groter of kleiner kun je later natuurlijk ook altijd een keer proberen.

 2. Zet je vlieger vast

  Als het goed is heb je twee stokjes van 50 cm lengte klaar liggen. Pak deze stokjes en plak deze op 15 cm van de zijkant goed vast met de tape. Als je hiermee klaar bent, zitten aan weerszijden van de rechthoek twee stokjes op 15 cm van de zijkanten vastgeplakt moeten zitten.

 3. Knip de vlieger verder op maat

  Maak een markering op 15 cm van boven (50cm vlak). Doe dit aan beide zijden naast de stokjes. Trek nu twee lijnen vanaf deze markering naar de boven- en onderkant van de stokjes. Knip deze stroken vervolgens af. Doe dit aan beide kanten.

 4. Werk de vlieger af

  Knip nu, zoals op de tekening in de bijlage staat, twee ronde gaten in het 'vliegerdoek'. In principe is de vlieger nu klaar. Maar het is natuurlijk veel leuker om die vlieger naar eigen wens helemaal te gaan versieren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld acrylverf of watervaste stiften. Zorg ervoor dat de verf niet de dik wordt, dat scheelt weer gewicht.

 5. Bevestig het touw aan de vlieger

  Knip een stuk touw van ongeveer een meter af en bevestig deze stevig aan beide hoekpunten. Zelf maak ik vaak een lus, die ik vervolgens met tape vastzet. Zodra deze vast zitten, maak je in het midden een knoop waaraan je de hoofdlijn bevestigt.

Do's

 • Maak altijd een paar vliegers, zodat je met het hele gezin kunt gaan vliegeren. Dan is het ook niet zo erg als er een keer eentje sneuvelt

Don'ts

 • Deze vliegers zijn zeer licht. Dat betekent dat werkelijk iedere gram telt. Gebruik daarom geen zware tape of plak er niet te veel dingen op want dat vergroot het gewicht van de vlieger en zal deze slecht of helemaal niet meer vliegen.

Bron

Eigen ervaring

gaten?

door Myrna E op 07-10-2011 17:41
waarvoor dienen die twee gaten eigenlijk?
Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!