Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Hoe voorkom ik stramme spieren

Hoe voorkom ik stramme spieren

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Stramme spieren zijn ongelofelijk vervelend: ze doen zeer en kunnen je verhinderen om gewone, dagelijkse dingen te doen. Er is maar één remedie tegen stramme spieren: je spieren in beweging houden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe houd je ze in beweging en voorkom je zowel overbelasting als stramme spieren?

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Goede schoenen
 • Ritme
 • Gezonde levensstijl
 • Begeleiding (optioneel)

Stappen

 1. Luister naar je lijf

  Wie stramme spieren wil voorkomen, moet zich vooral niet laten verleiden tot het volgen van een standaardprogramma. Je moet echt kijken naar wat bij jouw lichaam past. Als je bijvoorbeeld zwakke knieën hebt, kun je best hardlopen. Je moet daar echter niet de nadruk op leggen. Wissel (hard)lopen af met oefeningen voor je rug, om maar een voorbeeld te noemen.

  Als je besluit om jezelf op te geven bij de sportschool, dan kun je daar vragen om advies. De trainer helpt je dan om een goed programma op te stellen, afhankelijk van je doelen. Uiteraard wordt in dat programma rekening gehouden met wat je wel (goed) kunt en waar je spieren al snel protesteren.

 2. Kies je schoeisel met zorg uit

  Goede schoenen zijn essentieel in het voorkomen van stramme spieren. Als je bij elke stap 'verkeerd' neerkomt, ga je dat op een gegeven moment merken. Uiteraard hebben we het hier niet alleen over sportschoenen, maar ook over de schoenen waar je dagelijks op loopt. Als je geen idee hebt waar je op moet letten, ga dan naar een goede schoenenzaak en laat je voorlichten.

 3. Denk aan ontspanning

  Je moet 'je spieren in beweging houden' niet overdrijven: ook ontspanning is belangrijk. Probeer echter wel altijd een goede middenweg te vinden: beweeg liever dagelijks een half uurtje dan één keer per week drie uur. In dat laatste geval is de kans op stramme spieren namelijk groter.

 4. Drink veel water en eet gezond

  Water drinken is sowieso goed voor je, maar helemaal als je (snel) last hebt van je spieren. Drink dagelijks ongeveer anderhalve liter water. Meer kan ook, maar let wel op dat je niet overdrijft. Te veel water drinken kan namelijk ook. Echte aquaholics lopen zelfs het risico om te sterven aan een overdosis water.

  Eet daarnaast gezond. Ook in (gezond) eten zit veel water en als je je zoveel mogelijk houdt aan de schijf van vijf, dan voed je je spieren op de juiste manier.

 5. Bouw beweging op en af

  Als je een wandelingetje naar de brievenbus maakt, dan hoef je niet speciaal een warming-up of cooling-down te doen. Als je echter gaat sporten, dan moet je dat wel doen. Kom eerst langzaam in beweging en bouw het daarna ook weer rustig af. Anders merk je er misschien op de dag zelf niets van, maar is de kans dat je de volgende ochtend met ontzettend stramme spieren wakker wordt, levensgroot.

Do's

 • Begin rustig aan
 • Wees voorzichtig met het ophogen van niveau: loop bijvoorbeeld liever in plaats van twee keer twee minuten drie keer twee minuten, dan in één keer zes minuten

Don'ts

 • Sla nooit een cooling down over
 • Negeer signalen van je lichaam niet. Geen lichaam is gelijk, dus als jij het idee hebt dat iets niet helemaal lekker zit, dan kun je je programma daar beter wat op aanpassen. Anders gebruik je je spieren verkeerd of kun je ze overbelasten

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!