Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Skeelers en schaatsen » Hoe doe ik mee aan de Elfstedentocht

Hoe doe ik mee aan de Elfstedentocht

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe doe ik mee aan de Elfstedentocht
Bij elke, enigszins strenge vorstperiode begint het bij veel Nederlanders te kriebelen. Komt ie er wel of komt ie niet. De kans dat er daadwerkelijk een Elfstedentocht komt, wordt steeds kleiner. Kon men in 1950 nog één keer in de vier jaar de ijzers onderbinden, in 2005 was dat nog maar een keer in de tien jaar en nu spreken wetenschappers zelfs over één keer in de achttien jaar. Als je het positief wilt bekijken, neemt de kans op een Elfstedentocht dus eigenlijk gewoon toe. De laatste keer was tenslotte in 1997. En dan zou het zonde zijn als je niet voorbereid bent als het verlossende ‘it sil heve’ uit de mond van de ijsmeester klinkt.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Schaatsvaardigheidsverklaring
 • Lidmaatschap van Elfstedenvereniging
 • Inloting
 • Schaatsen
 • Doorzettingsvermogen

Stappen

 1. Doe schaatservaring op

  Een Elfstedentocht schaatsen is heel iets anders dan een middagje ijspret met wat vrienden op een slootje. Ben je goed in het laatstgenoemde, dan wil dat nog niet zeggen dat je ook uitblinkt in het eerste. Een Elfstedentocht is namelijk tweehonderd kilometer door weer en wind schaatsen en klunen. Snelle rijders doen er zo’n zeven uur over. Om een Elfstedentocht te kunnen rijden, moet je al veel schaatskilometers in de benen hebben. Schaats zoveel mogelijk op natuurijs om te wennen aan de onregelmatigheid van het ijs. Ligt er geen ijs, zoek dan je heil op de ijsbaan.

 2. Word kandidaat-lid

  Genoeg schaatservaring opgedaan? Dan kun je je nu daadwerkelijk gaan inschrijven. Volgens de Koninklijke Vereniging De Friese Elfsteden kan iedereen van achttien jaar of ouder die goed kan schaatsen lid worden van de vereniging. Het aanmeldformulier kun je online downloaden en uitprinten. Deze moet je per post met de schaatsvaardigheidsverklaring (zie volgende stap), een kopie van je legitimatiebewijs en een recente pasfoto opsturen naar de schaatsvereniging.

  ! Let op: stuur het aanmeldformulier voor 31 mei op om ingeschreven te worden als lid voor het komende winterseizoen.

 3. Vind twee huidige leden van de Elfstedenvereniging

  Om je aanmelding compleet te maken heb je twee huidige leden van de Elfstedenvereniging nodig die jouw schaatsvaardigheid onderschrijven. Maar hoe vind je die leden? Vraag eens in je vrienden- of familiekring rond naar connecties in het noorden van ons land. Grote kans dat, als er een Fries tussen zit, hij ook lid is van de Elfstedenvereniging. Geen succes? Trek dan de stoute schoenen aan voor een dagje schaatsen in het beroemde Thialf (Heerenveen). Misschien kan daar iemand je verder helpen.

  De twee huidige leden van de Elfstedenvereniging moeten jouw schaatskwaliteiten onderschrijven in een zogenaamde schaatsvaardigheidsverklaring. De schaatsvaardigheidsverklaring vind je bij het aanmeldingsformulier, beschreven in de vorige stap.

 4. Duim voor een lidmaatschap

  Deelname aan de Elfstedentocht garandeert je een leven lang aan sterke verhalen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de vereniging sinds 1986 een ledenstop heeft. Het aantal leden overtreft vele malen het aantal schaatsers dat op het ijs toegelaten mag worden (16.000). Wel worden er sinds 1990 potentiële leden toegelaten.

 5. Wacht bij de brievenbus op je ledenpas

  Is het je gelukt om een lidmaatschap met startkans te bemachtigen? Dan ben je nog maar een kleine stap verwijderd van je doel. Als lid met startkans word je namelijk om het jaar ingeloot voor de Elfstedentocht. Ingewikkeld? De Elfstedenvereniging heeft een ezelsbruggetje: Leden met startkans worden voor de even of oneven jaren ingeloot. Het oneven of even getal geldt voor het eerste jaartal van een winterseizoen. Het winterseizoen 2010/2011 is bijvoorbeeld een even jaar.

  Na de loting verstuurt de Elfstedenvereniging eind november naar al haar leden een ledenpas. Ben je uitgeloot, dan staat dit met grote zwarte letters op de pas. Ben je ingeloot, dan staat er op de pas bij welke balie je je moet melden en wat je startnummer en startgroepnummer is.

 6. Regel op je werk/studie vrije dagen

  Een Elfstedentocht is er ineens. Het zou dan ook jammer zijn dat je niet op stel en sprong vrij kunt krijgen. Dus praat op je werkgever in en krijg hem net zo enthousiast als jij.

  En nu maar duimen dat het hard gaat vriezen!

Do's

 • Stempelen bij elke stempelpost. Is je stempelkaart niet compleet, dan krijg je niet het befaamde Elfstedenkruisje.
 • Voor middernacht over de eindstreep op de Bonkevaart (Leeuwarden) komen.

Don'ts

 • Je startbewijs verkopen. De Elfstedenvereniging controleert hier streng op! Word je betrapt, dan word je ‘niet-rijdend’ lid en kan je niet meer deelnemen aan de Elfstedentocht.

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!