Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Skeelers en schaatsen » Hoe koop ik goede skeelers

Hoe koop ik goede skeelers

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 8 uren
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe koop ik goede skeelers
Om gelijk maar eventuele verwarring op te helderen: skeelers hebben 4 of 5 wieltjes, skates 3 of 4. Beiden vallen in de groep ‘in-line’ skates waarbij de wieltjes achter elkaar in één lijn staan, in tegenstelling tot rolschaatsen. Even kort door de bocht gezegd zijn skates meer wendbaar en ga je op skeelers harder. In de halfpipe vind je dus meer skaters, op het fietspad de skeelers. Bij elke plaatselijke huishoudwinkel kun je tegenwoordig skeelers kopen. In deze Hoedoe daarom tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van skeelers.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Wensenlijstje
  • Niet al te dikke sokken
  • Geduld

Stappen

  1. Kies een goed frame (= onderstel)

    Het frame van een skeeler is groter dan een skate-frame. Een skeelerframe kun je herkennen aan de achterste as die een paar centimeter achter de hak zit. Waren er vroeger alleen maar skeelers met vijf wieltjes, tegenwoordige kun je ze ook met vier (grotere) wieltjes krijgen.
    Belangrijkste aan een skeelerframe zijn de stijfheid (check door de punt en de hak naar elkaar toe te duwen) en gewicht (niet te zwaar).

  2. Bekijk de schoen

    Schoenen zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er hard boots (plastic schoenen), hard boots die nog te verwarmen en dus te vervormen zijn voor een betere pasvorm en soft boots (vergelijkbaar met de schaatsschoen). Wat betreft de schoen is het lastig om een waardeoordeel te geven. Het allerbelangrijkst is dat de schoen goed aansluit en lekker zit. Dat moet je uitproberen dus.

  3. Pas verschillende skeelers

    Pas skeelers in de middag of avond, je voeten zijn dan wat dikker. Sla, als je de skeeler aan hebt, even met het achterste wieltje op de grond, zodat je hak goed naar achter komt. Doe daarna pas de veters en straps vast. Houd de skeelers ook even aan, zodat je voeten kunnen wennen.

    Maar hoe weet je of de skeeler goed zit? Je hak mag niet omhoog kunnen komen, anders kan je straks niet goed afzetten. Ook mogen de schoenen niet te breed zijn. Bij de tenen hoef je echter maar weinig ruimte over te hebben.

  4. Kies een wielformaat

    Wieltjes voor je skeelers zijn los verkrijgbaar. De kleine wieltjes zijn lekker wendbaar en geschikt voor skates. Met grote wielen maak je meer snelheid. Wielen van goede kwaliteit zijn gemaakt van poly-urethaan; een veerkrachtig en slijtvast plastic.
    Naast het formaat, is er ook een onderscheid in hardheid. Zachte wieltjes geven meer grip. Nadeel is weer dat ze zwaarder rijden en sneller slijten. Met harde wieltjes heb je minder grip, maar voordeel is wel weer dat deze wel sneller rijden.

  5. Vraag om informatie over de lagers

    Het is lastig om in de winkel de kwaliteit van de lagers te bepalen. In de meeste lagers zit vet dat pas soepel wordt na verwarming (dus als je rijdt). Er is een keurmerk, ABEC-code (Annular Bearing Engineering Council), maar deze geldt alleen voor skeelers van Amerikaanse makelij. Vraag daarom aan de verkoper om informatie en de voor- en nadelen van de diverse lagers.

    En nu de weg maar op! Vergeet niet om pols- en kniebeschermers en eventueel een helm te dragen.

Do's

  • Skeelers ’s middags of ’s avonds passen. De keren dat jij gaat skeeleren zullen vaker 's middags of 's avonds zijn dan 's ochtends. ’s Middags zijn je voeten wat dikker. Het is belangrijk dat de skeelers dan ook nog goed zitten.

Don'ts

  • Voor het uiterlijk gaan. Aan skeelers die er prachtig uitzien, maar waardeloos zitten heb je niets.

Bron

Inline-skate.nl
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Noortje van Dorp
Lid sinds: 9 mei 2008
Aantal Hoedoes: 125
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!