Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wandelsport » Hoe zet ik een goede Nordic Walking-stap
3

Hoe zet ik een goede Nordic Walking-stap

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe zet ik een goede Nordic Walking-stap
Een wandeling door het bos of op het strand kan op den duur saai worden. Tijd voor een uitdaging? Ga het avontuur aan met Nordic Walking. De oorspronkelijke zomertraining van langlaufers is in een paar jaar tijd enorm in populariteit gegroeid. Zien we vooral mensen van middelbare leeftijd en ouder met de stokken op de fiets- en wandelpaden, er is zeker wat voor te zeggen om het ook op jongere leeftijd eens een kans te geven. Je gebruikt namelijk niet alleen negentig procent van al je spieren, je calorieverbruik is ook zo’n twintig procent hoger dan wanneer je zonder stokken zou lopen. Een total body work-out!

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Wandelschoenen
 • Sokken
 • Nordic Walking-stokken (2) met polslussen
 • Pad van minimaal twintig meter lengte
 • Geduld

Stappen

 1. Materiaalcheck

  Nordic Walking-stokken zijn bijna overal te koop. Zelfs de grotere drogisterijketens hebben ze in de schappen staan. Maar dat wil niet zeggen dat ook elke stok voor jou geschikt is. Twee eigenschappen van de stok zijn cruciaal: de juiste lengte en een polslus. De juiste lengte van de stokken bereken je door je lichaamslengte te vermenigvuldigen met 0,68.

  Polslussen aan het handvat zijn een must. Als je op de correcte manier Nordic Walkt, laat je namelijk telkens je stok los en dan moet hij wel blijven hangen.

 2. De warming-up

  Hoe weinig inspannend het er ook uitziet, ook bij Nordic Walking voorkom je blessures met een goede warming up. Concentreer je vooral op het losmaken van je gewrichten. Draai rondjes met je voet en zwaai je benen heen en weer voor het soepel maken van het heupgewricht. Rug en schouders maak je los door met je armen boven je schouders heen en weer te zwaaien. Vervolgens nog wat strekoefeningen voor je kuiten en bovenbenen en je bent er klaar voor.

 3. De basispas

  De basispas van Nordic Walking is eigenlijk dezelfde beweging als wanneer je zonder stokken aan het wandelen bent. Niet teveel nadenken dus, want het gaat vanzelf. Zet je je rechterbeen naar voren, dan zwaait je linkerarm mee en andersom.

 4. Gebruik je stokken

  De truc van Nordic Walking ligt in het juiste gebruik van de stokken. Het bewegen van de stokken komt vooral vanuit je schoudergewricht en niet vanuit de elleboog. Probeer de eerste keer om de stokken gewoon achter je aan te slepen, terwijl je wel actief je armen naar voren en achter beweegt. Het klinkt gek, maar zo kom je het dichtst in de buurt bij de juiste beweging.

 5. Klaar voor de start

  Onthoud alle stappen die je hebt gelezen. Je gaat nu daadwerkelijk een Nordic Walking-stap maken. Houd je bovenlichaam iets voorover gebogen, alsof je tegen de wind in leunt.

 6. Rechts

  Zet je rechterbeen naar voren. Je rechterarm houd je achter je. Je rechterhand is open, de stok hangt aan de polslus.

 7. Links

  Je linkervoet staat achter (zoals ook bij een gewone pas). De stok in je linkerhand heb je vast en staat schuin in de grond geprikt tussen je voorste en achterste voet.

 8. De wissel

  Zwaai vervolgens je rechterarm, tegelijkertijd met je linkervoet, naar voren. Vlak voor je de stok schuin in de grond prikt tussen je voorste en achterste voet, pak je het handvat goed vast en zet je de stok stevig neer. Met de achterwaartse druk op de stok, duw je jezelf eigenlijk weer verder.

  Je bent nu een echte Nordic Walker!

Do's

 • De Nordic Walking-stap is groot, de frequentie ligt lager dan bij een gewone wandeling. Het is daarom wel belangrijk dat je je voet goed afrolt: landen op je hak en afrollen naar de tenen.
 • Zorg ervoor dat je Nordic Walking-stokken afneembare doppen hebben voor op de ijzeren punten. Deze doppen dempen de trilling als je op verhard terrein (asfalt) loopt, maar zorgen er ook voor dat je niet op tientallen meters afstand al te horen bent.

Don'ts

 • Ga niet in telgang (linkerarm en linkervoet op hetzelfde moment naar voren) lopen. Nordic Walking is een actieve sport. Je hebt geen tijd om uitgebreid de flora en fauna te bestuderen. Mocht je je bloemenpers willen vullen, dan kan je je stokken beter thuis laten.

Bron

Routegids Nordic Walking, ANWB/Nordicwalkingnet.nl, juni 2006
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!