Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Werk & carrière » Freelance
Freelance

3 Hoe maak ik een visitekaartje
Hoe maak ik een visitekaartje

Door: Noortje van Dorp

Op verschillende stations in Nederland staan grote boxen waar je snel en voor een paar euro’s visitekaartjes kunt maken. Soms kun je het lettertype nog aanpassen, of de print op de voorkant. Maar dat is het dan wel. Is dat erg? Er wordt beweerd dat de eerste indruk de belangrijkste is. En voor een freelancer geldt dat dubbel en dwars. Een zelfstandig ondernemer heeft geen werkgarantie en moet altijd op zoek naar werk. Belangrijk is dus dat een opdrachtgever op een later moment nog aan je denkt. Een visitekaartje kan daar bij helpen. Het kan de opdrachtgever herinneren aan een eerdere ontmoeting. Jij bent niet standaard, dus waarom zou je visitekaartje dat wel zijn? Een visitekaartje is krachtig, helder en zegt iets over jou, je werk en jouw manier van werken.


Home » Werk & carrière » Freelance

3 Hoe maak ik een offerte

Door: Noortje van Dorp

‘Kun je een offerte sturen voor de opdracht?’ Het is een vraag die je vaak zult horen als freelancer. En het is niet zo'n makkelijke vraag. De manier waarop ik (freelance journalist) bijvoorbeeld betaald word voor een klus is heel divers. Ik krijg voor een artikel vaak per woord betaald, maar voor grotere klussen zoals een boek of een brochure word ik door de potentiële opdrachtgever om een uur- of zelfs een projectprijs gevraagd. In een offerte geef je een helder overzicht van welke diensten je gaat leveren, eventueel het aantal uren dat je er aan gaat besteden en hoeveel dat de opdrachtgever gaat kosten. Maar hoe stel je zo’n offerte op?


Home » Werk & carrière » Freelance

Hoe schrijf ik een factuur

Door: Noortje van Dorp

Dagen, weken of zelfs maanden lang heb jij lopen zweten op een opdracht. De opdracht is verstuurd en de opdrachtgever is tevreden. Hij blij en jij blij, want nu komt het leukste aan het werk als freelancer...het versturen van de factuur. En laat een factuur nu niet iets zijn waar een opdrachtgever om zit te springen. Dat betekent namelijk dat hij moet gaan betalen. Zorg er daarom voor dat je factuur niet leidt tot ergernis: hij moet duidelijk, verzorgd en correct zijn.


Home » Werk & carrière » Freelance

4 Hoe maak ik een plan van aanpak

Door: Noortje van Dorp

Soms krijg je te maken met projecten die meer zijn dan alleen het schrijven van een paper of het leveren van een dienst. Het zijn projecten waarin je moet samenwerken met anderen. Door het samenwerken met verschillende organisaties en personen, kun je gemakkelijk de draad kwijt raken. Als een bepaalde afspraak of deadline niet nagekomen wordt, loopt het andere uit en kan de voltooiing van je project op losse schroeven komen te staan. Om je project zo gestructureerd mogelijk te laten verlopen, schrijf je voor aanvang een plan van aanpak. Zo maak je het project niet alleen voor jezelf (de projectleider) helder, het plan van aanpak geeft ook een duidelijk overzicht van de taken voor de andere projectpartners. Zorg er wel voor dat iedereen eerst akkoord gaat met het plan.


Home » Werk & carrière » Freelance

Hoe word ik freelancer

Door: Noortje van Dorp

Geen gezeur meer van je baas, geen saai werk en geen 9-5 mentaliteit meer. Je bent eigen baas en vanaf nu mag je zelf bepalen wat en hoe je dat gaat doen. Nou ja...in ieder geval tot op zekere hoogte. Het voortbestaan en succes van jouw eigen onderneming is natuurlijk wel afhankelijk van je inkomsten. Zorg daarom dat je –al voordat je begint- je zaakjes goed voor elkaar hebt.


Home » Werk & carrière » Freelance

4 Hoe creëer ik mijn eigen personal brand
Hoe creëer ik mijn eigen personal brand

Door: Adine Versluis

Als freelancer/ondernemer kun je niet zonder klanten. Die klanten moeten je echter wel kunnen vinden én je moet ervoor zorgen dat je je potentiële klanten zo aanspreekt, dat ze met jou in zee willen gaan. Hoe je dat doet? Door vast te houden aan je eigen personal brand. Jouw personal brand laat aan je klanten zien wat jou (én jouw dienstverlening) bijzonder maakt en trekt het soort klanten aan voor wie jij ook daadwerkelijk van toegevoegde waarde kunt zijn!


Home » Werk & carrière » Freelance

1 Hoe schrijf ik een ondernemingsplan
Hoe schrijf ik een ondernemingsplan

Door: Adine Versluis

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat als zelfstandig ondernemer aan de slag! Maar hoe pak je het aan? Met welke financiële zaken moet je rekening houden? Hoe ga je om met marketing? Welke strategie ga je volgen? Al deze onderwerpen kun je op papier zetten in je ondernemingsplan. Dit plan kun je vervolgens gebruiken om jezelf scherp te houden, maar ook bijvoorbeeld als hulpmiddel bij het aanvragen van een krediet of lening bij de bank.


Home » Werk & carrière » Freelance

Hoe zet ik een marktonderzoek op
Hoe zet ik een marktonderzoek op

Door: Adine Versluis

Welke diensten of producten spreken mensen aan? Hoe kan ik mijn bedrijf beter in de markt zetten? Hoe kan ik mijn diensten of producten verder verbeteren? Kwesties die bij iedere ondernemer vroeg of laat spelen. Een marktonderzoek kan je helpen om de antwoorden op deze vragen te vinden. Je kunt hiervoor natuurlijk een gespecialiseerd bureau inschakelen. Of je zet zelf een marktonderzoek op!


Home » Werk & carrière » Freelance

Hoe registreer ik een merk
Hoe registreer ik een merk

Door: Janine Bruinooge

Eén van de eerste dingen die je doet als beginnende freelancer, is een bedrijfsnaam (handelsnaam) verzinnen en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het registreren van een merknaam staat meestal niet op de to-do-lijst van startende zelfstandigen. Jammer; merkregistratie kan in sommige gevallen nuttig of zelfs noodzakelijk zijn. Wil je namelijk kunnen optreden tegen misbruik van jouw bedrijfsnaam en/of merknaam, dan zul je die moeten registreren. Je kunt dit doen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Alleen na registratie is een merk jouw eigendom en mag je het ® teken gebruiken.


Home » Werk & carrière » Freelance

4 Hoe begin ik een webwinkel
Hoe begin ik een webwinkel

Door: Janine Bruinooge

Nederland shopt steeds meer op internet: in de eerste zes maanden van 2010 gaven we online € 3,85 miljard uit. Een stijging van tien procent vergeleken met de eerste helft van 2009. Logisch dat het aantal webshops ook groeit. Heb je belangstelling om een webwinkel te beginnen, dan zijn er mogelijkheden genoeg. Bereid de opening van je internetwinkel wel goed voor; de concurrentie in de e-tailsector is pittig.


Home » Werk & carrière » Freelance

Hoe vind je als freelancer nieuwe opdrachten?

Door: Petra van Haasteren

Als je voor een baas werkt krijg je gewoon van 9.00 tot 17.00 uur wat te doen. Als freelancer zul je zelf moeten zorgen dat je nieuwe opdrachten krijgt. Anders heb je tenslotte geen inkomen. Voor veel freelancers kan dat nog best lastig zijn, ze zijn tenslotte ergens in gespecialiseerd, maar hebben nooit geleerd om nieuwe opdrachten en klanten te krijgen. Veel freelancers zijn daarom ook afhankelijk van hun netwerk. Maar wat nu als je netwerk nog niet zo groot is? Hoe kom je dan aan opdrachten als freelancer zijnde?


Home » Werk & carrière » Freelance

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Adine Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 470
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!