
Hoe maak ik een visitekaartje
Document acties
- Tijdshoeveelheid 3 dagen
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Bedrijfsgegevens
- Creatieve geest
- Ontwerper of website waar je online visitekaartjes kunt maken
Stappen
-
Bedenk welke informatie je wilt vermelden
Uiteindelijk is de informatie die je op een visitekaartje zou kunnen zetten enorm. De bedrijfsnaam, je eigen naam en functie, een bezoekadres, postadres, telefoonnummer, mobiel telefoonnummer, algemeen e-mailadres, persoonlijk e-mailadres, een leus, een logo, een url...en zo kunnen we nog even doorgaan. Het is zeker niet de bedoeling om alle mogelijke gegevens op een kaartje te zetten. Maak een selectie welke gegevens (de kerninformatie) voor jou en je potentiële opdrachtgever belangrijk zijn. Voorkom een overdosis aan informatie.
-
Kies voor een afwijkend visitekaartje
Er zijn al genoeg visitekaartjes van 8,5 bij 5,5 centimeter in omloop. Jouw standaard kaartje zal daar tussen verdwijnen. Daarom is het juist leuk om voor iets bijzonders te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een staand ontwerp, een kleiner of juist groter formaat of iets heel anders dan papier. Let er wel op dat het vooral praktisch moet blijven. Het visitekaartje van een zelfstandig metselaar op een baksteen is leuk bedacht, maar niet echt goed op te bergen.
-
Voeg iets extra’s toe
Je kunt ervoor kiezen om op de ene zijde van je kaartje een afbeelding te doen (foto, illustratie of logo) en op de andere je praktische informatie te zetten. Maar je kunt ook logo plus contactgegevens op één kant zetten en de andere gebruiken voor iets extra’s. Doe dit alleen als het ook van toegevoegde waarde is en een link heeft naar je beroep. Ben je bijvoorbeeld grafisch ontwerper, dan kan je de aanleverspecificaties op je kaartje zetten. Een gastouder kan een kalendertje met daarop de schoolvakanties op haar kaartje zetten en ben je binnenhuisarchitect, dan is een liniaaltje misschien een leuk idee.
-
Ontwerp je visitekaartje of schakel een vormgever in
Heb je genoeg geld, dan kan je een vormgever aan het werk zetten om jouw wensen te vertalen in een ontwerp. Resultaat is een bijzonder, uniek ontwerp dat goed aansluit bij jou en je bedrijf.
Ben je een beginnend freelancer en besteed je je geld liever aan andere dingen, dan moet je het doen met wat beschikbaar is. Op internet zijn diverse websites te vinden waar je (soms gratis) visitekaartje kunt maken.
Bestel je je visitekaartje online, dan is het dus aan jou de taak om ze zo bijzonder mogelijk te maken. Bekijk heel kritisch welk lettertype het best bij jou en je werkzaamheden past. Houd ook rekening met het kleurgebruik. Kies een afbeelding die bij je past, of upload een afbeelding die je zelf hebt uitgezocht. Zorg er in ieder geval voor dat je visitekaartje aansluit bij je andere ‘papieren’ uitingen zoals een factuur of een offerte. Gebruik steeds hetzelfde lettertype en kleur.
Dit geldt natuurlijk ook als je een vormgever hebt ingeschakeld. Hij maakt een communicatiemiddel voor jou, niet voor zichzelf. -
Draag je visitekaartjes op zak en deel ze uit
Heb je visitekaartjes, zorg ervoor dat je er dan ook altijd een paar bij je hebt om uit te delen. In de gekste situaties kun jij netwerken. Stop er een paar in je portemonnee voor die potentiële klant die je misschien in de discotheek, supermarkt of op het schoolplein tegenkomt.
Do's
- Een ontwerp kiezen dat bij jou past. Visitekaartjes met een retroprintje zien er misschien op het oog grappig uit, maar passen ze ook daadwerkelijk bij jou?
Don'ts
- Alle mogelijke contactgegevens op je visitekaartje zetten. Houd het kort maar krachtig. De potentiële opdrachtgevers moet niet hoeven kiezen uit vier telefoonnummers waar je op bereikbaar bent.