Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Fiets » Hoe plak ik mijn fietsband
4

Hoe plak ik mijn fietsband

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 15 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe plak ik mijn fietsband
Je kunt je fiets met lekke band natuurlijk naar de fietsenmaker brengen. Fiets in de auto, past niet, lastig, rijden naar de fietsenmaker, geld in de parkeermeter, of lopen, ook niet prettig, ‘is-goed-mevrouwtje-komt-u-over-een-week-maar-terug’, weer geld in de parkeermeter, tientje afrekenen, fiets weer in de auto... Je had ‘m allang zelf geplakt! Een bandenplaksetje kost nog geen drie euro.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • Fiets
 • Bandenplakset met:
 • Bandenlichters
 • Doekje of zacht schuurpapier
 • Rolletje plakkers (de kant-en-klare werken niet goed)
 • Schaar
 • Solutie (lijm)
 • Stift
 • Lage bak water
 • Fietspomp

Stappen

 1. Zet de fiets klaar

  Draai de fiets ondersteboven door over het zadel te gaan hangen en hem laag aan voorvork en stang van het zadel vast te pakken en om te draaien. Leg eventueel een doekje onder stuur en zadel.

 2. Haal de band eraf

  Laat de band helemaal leeglopen en haal het ventiel er helemaal uit. Bewaar het ventiel in het doosje van de bandenplakset. Haal met bandenlichters voorzichtig de buitenband aan één kant los. Duw het ventiel door het gat en trek de hele binnenband naar buiten.

 3. Zoek het gat

  Plaats het ventiel weer en pomp de binnenband redelijk stevig op. Luister en voel of je het gat kunt vinden. Zo niet, haal de opgepompte band stukje bij beetje door een bak water en kijk of je belletjes ziet. Heb je het gat gevonden, maak dat stuk van de band droog en markeer het met een stift.

 4. Plak het gat

  Knip een plakker op maat, zo'n anderhalve centimeter is voor de meeste gaatjes groot genoeg. Zorg vooral dat je er ronde hoeken aan knipt! Kant-en-klare ronde plakkers werken minder goed dan plakkers van een rolletje. Veeg of schuur het stukje band rondom het gat goed schoon. Niet te hard schuren, want dan beschadig je de band. Pomp de band een beetje op zodat er net vorm in zit. Smeer solutie over het stuk van het gaatje en op de plakker. Niet meer met je vingers aankomen! Wacht tot de lijm dof is geworden zonder te blazen (ongeveer een tot twee minuten). Plak dan de plakker in één keer op de juiste plaats en druk aan met de muis van je hand. Houd zeker twee minuten zo vast zonder te bewegen. Laat voorzichtig los en druk eventuele loszittende randjes aan en houd vast. Leg de binnenband dan voorzichtig over het wiel of over een trapper om verder te drogen.

 5. Controleer de buitenband

  Controleer met je vingers of er scherpe stukken in de band zitten. Niet alleen op de plek waar het gat zat; de buitenband kan verschoven zijn. Controleer ook of het velglint overal nog in tact is. Dat beschermt je binnenband tegen de scherpe schroeven van de spaken. Vervang het als er een gat in zit (gewoon bij warenhuis of fietsenmaker te koop).

 6. Leg de band terug

  Haal het ventiel weer uit de binnenband, stop het door het gat, plaats het ventiel weer (vergeet het ringetje niet) en pomp de band weer zover op dat hij vorm heeft. Zorg dat er geen draaien in zitten. Stop de band weer onder de buitenband en controleer nogmaals op draaien of vouwen. Trek dan de buitenband met je vingers weer binnen de velg tot het niet meer gaat. Gebruik voor het laatste stukje eventueel de bandenlichters, maar wees wel heel voorzichtig! Trek de bandenlichter nooit zomaar helemaal door naar boven, maar wrik hem voorzichtig weer tussen de buitenband en velg vandaan. Je maakt heel makkelijk een nieuw, groot gat. Kneed alles goed op z’n plek en pomp de binnenband geheel op. Controleer of het ventiel goed op zijn plaats zit en recht naar binnen wijst. Zet de fiets weer overeind. Pomp eventueel nog een beetje bij.

Do's

 • Buitenband controleren op ongerechtigheden zoals
 • Ronde hoeken knippen aan je plakker

Don'ts

 • Te snel je band weer oppompen nadat je de plakker hebt geplakt

Meer uitleg

Bandplakken

door Ruud Bruin op 13-01-2009 12:00
De binnen band schoonmaken met schuurpapier is uit den boze!!
Helaas zit het nog in de Simson doosjes.
Maak de binnenband met wasbezine of met wat water schoon. (en daarna droog maken)
Het gaar imers om de talkpoeder van de band af te krijgen (vetvrij te maken)
De solutie goed uit laten drogen op de band,minimaal 5 minuten.
En daarna de plakker goed aandrukken.
Niet proberen of het wel goed vast zit.
Veel fiets plezier, ( EX rijwiehersteller )

Bandplakken

door nicolette smit op 15-10-2013 20:18
Het schuurpapier wat in het bandenplakdoosje is bij geleverd is heel fijn schuurpapier. Door het over het gaatje te schuren maakt het juist klein beetje ruw .De hechting tussen rubber en lijm gaat beter.
De uitleg is SUPER

Bandplakken

door nicolette smit op 15-10-2013 20:22
o......Nooit met bandenlichters! (zonde van je werk) Begin met de buitenband er op te doen bij het ventiel. Bijna bij het eind laat je hem leeg lopen dan druk je hem er zo op. Zo niet masseer je de band over de hele lengte eerst duwen dan trekken .succes