Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe bouw ik mijn eigen huis
4

Hoe bouw ik mijn eigen huis

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe bouw ik mijn eigen huis
Wie droomt er niet van het bouwen van een eigen huis? Sommige dromers laten het niet bij een luchtkasteel, maar gaan echt aan de slag. Het bouwen van een eigen huis wordt, mede door hulp van de overheid, steeds toegankelijker. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: hoeveel geld heb ik in mijn portemonnee. Hoe meer geld je hebt, des temeer er mogelijk is bij het bouwen van een eigen vrijstaande woning. Verwacht geen paleisje als je weinig te besteden hebt, minder geld betekent ook meer concessies.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Bouwkavel
 • Architect
 • Bouwontwerp
 • Diverse vergunningen
 • Aannemer
 • Goed gevoel voor stijl
 • Kritische blik

Stappen

 1. Schrijf je in voor de verkoop van een bouwkavel

  Laten we bij het begin beginnen. Het bouwen van een eigen vrijstaande woning heet in overheidstermen het ‘particulier opdrachtgeverschap’. Een vrij onduidelijke term die niet meer wil zeggen dan dat je alles zelf moet regelen, van de aanschaf van grond tot aan de indeling van de keuken. Een huis bouwen begint bij de aankoop van een bouwkavel. De gemeente heeft een overzicht van alle bouwkavels die er beschikbaar zijn voor vrijstaand of 2-onder-1 kap bouwen.
  Als voorbeeld: de gemeente Breda. Breda is in deze kavelverkoop heel transparant. ‘Voorafgaand aan de verkoop, publiceren we de kavels die voor uitgifte beschikbaar zijn in de lokale media’, aldus een woordvoerder van de gemeente Breda. Vervolgens is het nog steeds niet ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. ‘Nadat de inschrijving gesloten is, worden door loting door een notaris dezelfde hoeveelheid inschrijfformulieren als beschikbare kavels getrokken. De persoon die als eerste ingeloot is, heeft de eerste keuze en zo voorts.’

 2. Word ingeloot voor de gewenste kavel

  Moet je bij aanschaf van een bouwkavel bang zijn dat de buurman een knalroze hypermoderne villa naast jouw pittoreske boerderette neerzet? ‘Nee’, aldus de woordvoerder. ‘In het verkoopcontract van de grond staat niet alleen binnen welke tijd de woning klaar moet zijn. In het bijgevoegde beeldkwaliteitplan zijn voorwaarden gesteld aan het ontwerp, voor de ene locatie zijn die meer dan voor de andere.’
  Voor de loting wordt er al een indeling van de totale grond voor de soorten woningen gemaakt. ‘De moderne villa’s komen bij de moderne villa’s en de kleine boerderijtjes bij de boerderijtjes.'  En als je nummer veertig bent in de loting, maar alle kavels voor moderne bebouwing zijn al vergeven? ‘Dan heb je pech. Dan kan je of besluiten om een ander soort woning te bouwen, of een volgende verkoop van bouwkavels afwachten.’

 3. Kies een architect

  Bij het bouwen van een woning waar een vergunning voor nodig, ben je wettelijk verplicht een architect in te schakelen. Hij zal je ideeën in bouwtekeningen moeten vertalen, maar ook de uitvoering daarvan moeten controleren. Ook kan een architect je ondersteunen bij het inschakelen van andere bedrijven, zoals een aannemer. Aangezien een architect een vrij beroep is, kan hij ook zijn eigen uurloon vaststellen. Ga niet direct voor de goedkoopste, maar kijk ook zeer kritisch naar de reputatie van de architect. Liever een iets duurdere architect dan één die je met een berg stenen achterlaat.
  Erg belangrijk is dat de stijl van de architect aansluit op jouw stijl. Het heeft niet veel zin om een architect die gespecialiseerd is in moderne gebouwen in te schakelen voor een klassieke boerderij. Zoek daarom op internet en bibliotheek naar voorbeelden van bouwstijlen.

 4. Leg je ontwerp voor aan de welstandscommissie

  Tweede stap na de aankoop van een bouwkavel is het kiezen van een architect en vervolgens het bouwontwerp voorleggen aan de welstandscommissie. In Nederland wordt elk bouwplan voorgelegd aan de welstandscommissie, die beoordeelt of het uiterlijk van het gebouw past bij het beleid dat de gemeente heeft vastgesteld. De welstandscommissie gebruikt daarvoor criteria die in de gemeentelijke welstandsnota staan. ‘Als deze is goedgekeurd moet je op zoek naar een aannemer en vervolgens ben je dag in dag uit aan het overleggen’, aldus de woordvoeder. ‘Een eigen huis bouwen betekent namelijk ook dat je alles zelf moet beslissen. Wat is de indeling van de keuken? Welke kleur tegels wil ik en welke kwaliteit en kleur van het sanitair?’

 5. Kies een aannemer

  Aan aannemers heeft Nederland niet te kort. Op internet bieden tientallen grote en kleinere bedrijven hun diensten aan. Wellicht kun je de architect om hulp vragen bij het kiezen van een geschikte aannemer. Het is in ieder geval verstandig om er een te kiezen die is aangesloten bij het Garantiefonds Instituut Woningbouw. Het GIW-certificaat is een garantie dat je niet de dupe wordt als je aannemer failliet gaat.
  Doe eens navraag in de buurt of bij de gemeente. Wellicht weten zij ook het een en ander van de reputatie van aannemers in de regio. Vraag in ieder geval ook offertes op, zodat je meerdere aannemers met elkaar kunt vergelijken.
  Lees in het contract goed na of er een clausule is opgenomen waarin staat dat bij een te late oplevering de aannemer een boete krijgt. Anders zou de voltooïng van de bouw wel heel lang op zich kunnen laten wachten.

 6. Leg alle afspraken goed vast

  Je zal niet de eerste zijn die wordt belazerd door zijn aannemer. Daarom is het erg belangrijk om voor een professionele en gecertificeerde bedrijven te kiezen in plaats van beunhazen die je zwart betaald. ‘Kies zorgvuldig uit met wie je samenwerkt. Als je weinig te besteden hebt, moeten een architect en een aannemer zich daarvan bewust zijn. Als je een goedkoop huis in een particulier opdrachtgeverschap wil laten bouwen, moet iedereen bereid zijn om daar aan mee te werken. Anders blijf je zitten met een stuk grond en een hoop stenen.’

Do's

 • Voer gesprekken met een paar architecten en vergelijk ze met elkaar. Maak daarna pas een weloverwogen beslissing.

Don'ts

 • Zorg ervoor dat je alle benodigde vergunningen hebt, voordat je aan de daadwerkelijke bouw van je huis gaat beginnen. Doe je dat niet, dan bestaat er de kans dat de gemeente eist dat je het (deels) afbreekt.

Bron

Bron: Regiojournaal, bouwspecial 2007

vergunning

door Juridisch Advies Van Wieringen op 28-09-2010 15:01
En vergeet de vergunning niet: zie ook hoe vraag ik een vergunning aan.