Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe kies ik de juiste kozijnen voor mijn woning
5

Hoe kies ik de juiste kozijnen voor mijn woning

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Op het internet is oneindig veel informatie te vinden op kozijnen, zoals aluminium kozijnen, houten kozijnen en kunststof kozijnen. De gegeven informatie komt niet altijd met elkaar overeen, één partij beweert dit en de andere partij beweert dit. In deze Hoedoe worden de voor- en nadelen beschreven de verschillen kozijn soorten. Kijk wat het beste bij jou zou passen!

Hoedoe door: Anoniem

Bekijk het profiel van Anoniem
Aantal Hoedoes: 6


Benodigdheden

 • Kennis van de staat van je huidige kozijnen, anders is deze Hoedoe mogelijk niet interessant.
 • Een goed overzicht van wat je zoekt in kozijnen: bijvoorbeeld een goede isolatiewaarde of lange levensduur.

Stappen

 1. Aluminium kozijnen

  Kozijnen van aluminium zijn elegant, maar ook degelijk en kunnen eigenlijk in elk gebouw of woning geplaatst worden. Aluminium kozijnen kunnen in elke RAL-kleur geleverd worden, deze kleuren worden op het kozijn aangebracht door een oppervlaktebehandeling. Deze behandeling kent drie varianten, vlakke moffeling (gladde oppervlakte), structuurlak moffeling (korrelige oppervlakte die zorgt voor kleurvastigheid en krasbestendigheid) en anodisatie (metaaltint oppervlakte).

  Naast de vele kleur mogelijkheden hebben aluminium kozijnen meer voordelen.

  • Kozijnen van aluminium hebben een zeer lange levensduur, maar zijn ook niet schadelijk voor het milieu. De voorraad aluminium is onuitputtelijk en aluminium kan worden hergebruikt.
  • Het voordeel van aluminium is het geringe poetswerk, vuil en stof worden door dit materiaal niet aangetrokken, dit komt doordat aluminium niet elektrostatisch is.
   

  Aluminium kozijnen kunnen niet worden overgeschilderd in een andere kleur, dit kan als een nadeel beschouwd worden. Een ander nadeel is de isolatiewaarde, welke bij aluminium kozijnen minder hoog is dan bij de andere twee materiaalsoorten. Daarnaast moeten kozijnen van aluminium gesteld worden gedurende de jaren.

 2. Houten kozijnen

  Vroeger werden kozijnen alleen van hout gemaakt, het nadeel van dit materiaal was de geringe levensduur. Tegenwoordig gaan houten kozijnen veel langer mee en is schilderen ook niet meer noodzakelijk na een aantal jaren. De huidige houten kozijnen worden gemaakt van merantihout of afrormosia hout, deze houtsoorten worden met een kwalitatief hoge eindafhandeling behandelt, waardoor het onderhoud van het kozijn afneemt.

  Houten kozijnen hebben eigenlijk geen nadelen meer, afgezien van de prijs, want deze is gemiddeld 10% hoger dan van aluminium of houten kozijnen. Hieronder is een groot scala aan voordelen te lezen van houten kozijnen.

  • Hout is zeer goed passend te maken, kozijnen van dit materiaal zijn daarom uitermate geschikt voor renovatiewerkzaamheden.
  • Net als kunststof kozijnen, zijn ook houten kozijnen te verkrijgen in vele stijlen, zoals een moderne stijl of renaissancestijl.
  • Wanneer je naar een hoge isolatiewaarde streeft, dan zijn houten kozijnen zeer geschikt.
  • In tegenstelling tot aluminium of kunststof kozijnen, kunnen houten kozijnen wel worden overgeschilderd. Daarnaast zijn houten kozijnen in iedere denkbare kleur leverbaar.
 3. Kunststof kozijnen

  Iedere Nederlander wil tegenwoordig kunststof kozijnen, althans het gros. Deze keuze is begrijpelijk, want kunststof kozijnen hebben geen nadelen, dus wat zijn de voordelen van kozijnen van PVC (polyvinylchloride).

  • De overeenkomst tussen een aluminium kozijn en een kunststof kozijn is de minimale elektro-elasticiteit, ofwel geen last van vuil en stof.
  • Ook kunststof kozijnen zijn te verkrijgen in RAL-kleuren. Je kunt zelfs kiezen voor een buitenkleur van het kozijn en een andere binnenkleur van het kozijn.
  • Daarnaast kan een authentieke uitstraling worden gecreëerd, doormiddel van het aanbrengen van een houtnerfstructuur.
  • Kunststof kozijnen zijn iets minder goed isolerend dan houten kozijnen en een stuk beter isolerend dan aluminium kozijnen.
   

  Kunststof kozijnen zijn daarnaast ook nog; brandveilig, bestand tegen chemicaliën, inbraakwerend, milieu vriendelijk en hebben een levensduur van 50 jaar.

Do's

 • Het kozijn moet passen in de stijl van het gebouw of de woning, dus plaatst geen aluminium kozijnen in authentieke bouwwerken of woningen, maar gebruik houten kozijnen of kunststof kozijnen met een authentieke uitstraling.

Don'ts

 • Laat je keuze niet afhangen van de isolatiewaarde van een kozijn, want het meeste waardeverlies wordt veroorzaakt door het glas. U kunt als oplossing dan kiezen voor hoogrendementsglas of drie dubbele beglazing, tenminste als je streeft naar een milieuvriendelijk gebouw of woning.