Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe voorkom ik vochtige muren

Hoe voorkom ik vochtige muren

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Een huis (laten) bouwen gaat baksteen voor baksteen. Tovermiddel van dienst is cement. Spijtig genoeg kan cement vocht opnemen en dat het langs de binnenkant van je huis kan doorsijpelen en zelfs na langere tijd voor barsten kan zorgen. Dat zijn vrij ernstige beschadigingen aan je huis, die zeker niet genegeerd mogen worden. Wie slim is, kan zijn muren op voorhand al behandelen zodat het risico op vochtige muren afneemt en je dus geen nodeloos geld hoeft uit te geven.

Hoedoe door: Ronald de Vries

Bekijk het profiel van Ronald de Vries
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

 • Staalborstel
 • Water, emmer, spons
 • Stopverf en mes
 • Zoutzuur
 • Waterdichte verf
 • Borstel
 • Stuc
 • Veiligheidsbril, handschoenen

Stappen

 1. Maak de muur schoon

  Poets de muren. Gebruik daarvoor een staalborstel om stof en loshangende deeltjes te verwijderen. Daardoor zal de waterdichte verf beter functioneren en zal je dus op een optimale manier vocht weren. Gebruik een scherp mesje om uitstekende hardnekkige deeltjes van de muur te verwijderen. Als je denkt dat de muur voldoende gepoetst is, spoel dan goed na met water. Laat de muur voldoende drogen.

 2. Behandel de muur met zoutzuur

  Poets de muur vervolgens met zoutzuur. Daardoor zullen andere deeltjes, zoals zout, die niet te verwijderen zijn met de gebruikelijke poetsmiddelen, ook verdwijnen. Meng het zoutzuur met water. Check even de verhoudingen zoutzuur/water die op de verpakking staan. Veelal volstaat 1 deeltje zoutzuur op 10 delen water. Draag een veiligheidsbril, handschoenen en een oud T-shirt als je met een borstel de muren schrobt met dit zoutzuurmengsel.

 3. Pak aanwezige scheurtjes aan

  Als je oneffenheden vindt op de muren, stop die dan even dicht met een beetje stuc. Dat gaat heel makkelijk en snel met een puntig mesje. Maak rond het putje, scheurtje en dergelijk de muur eerst nat met een spons en wat water. Meng in een andere emmer de pleister en het water tot stuc ontstaat. Dat moet een consistentie hebben als een soort tandpasta. Strijk deze stuc over de hele te behandelen oppervlakte. Laat dit vervolgens een aantal dagen drogen voordat je er waterdichte verf overheen strijkt.

 4. Koop waterdichte verf

  Er zijn 2 types of de markt: de luchtdoorlatende en afdichtende. Laat je informeren door de verkoper in de doe-het-zelf-zaak bij uw aankoop. Een groot verschil is overigens dat bij de luchtdoorlatende verf de muur droog moet zijn bij het verven, bij de afdichtende daarentegen vochtig.

 5. Verf de muur

  Strijk de gekozen verf op de muur. Zorg ervoor dat alle oneffenheden, scheurtjes, enzovoort goed bedekt zijn. Je kunt nog een tweede laag aanbrengen als de eerste droog is.

Do's

 • Draag zeker handschoenen en een veiligheidsbril als je aan de slag gaat met zoutzuur. Dit is bijtend en giftig.

Don'ts

 • Het werk loont zich niet als je niet eerst reeds aanwezige scheurtjes behandelt.