Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Schilderen » Hoe schilder ik mijn deuren
4

Hoe schilder ik mijn deuren

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe schilder ik mijn deuren
Deuren van een nieuw kleurtje voorzien kan je interieur ineens een heel andere uitstraling geven. Maar hoe pak je het schilderen van een deur aan? Welke delen doe je het eerst?

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Verfroller
 • Kwast
 • Fijn schuurpapier
 • Grondverf
 • Lak
 • Schilderstape
 • Emmer sop (bij voorkeur St. Marcs)
 • Doekje

Stappen

 1. Schuur de deur lichtjes op

  Verwijder eerst de handgrepen. Dat maakt het schuren en schilderen makkelijker. Verf hecht beter op een enigszins ruw oppervlak. Schuur de deur daarom eerst lichtjes op. Zit er al een dikke verflaag op? Schuur deze er dan zoveel mogelijk af. Let er vooral op dat de oude verf niet meer bladdert.

  Randjes en profielen kun je het beste met een schuurpapiertje doen. De rest kan ook geschuurd worden met een vlakschuurmachine.

 2. Plak ramen en deuren af

  Gebruik de schilderstape om de muur naast de deur te beschermen. Plak ook de randen van eventuele raampjes af. Neem de tijd om de tape aan te brengen, je kunt hierdoor straks makkelijker en sneller schilderen. De tijd verdien je dus snel terug.

 3. Breng een grondlaag aan

  Als de deur nog niet behandeld is, dan moet je beginnen met een laag grondverf. Is de deur op dit moment in een donkere kleur gelakt en wil je graag een lichte kleur? Ook dan is het handig om een grondlaag aan te brengen. Daarmee bespaar je jezelf namelijk een laklaag, die over het algemeen duurder is dan een grondlaag. Breng de grondverf gelijkmatig aan met de kwast. Grotere vlakke delen kun je bewerken met een roller.

 4. Breng de lak aan in vlakken

  Als de grondverf goed droog is, kun je de deur lichtjes opschuren en vervolgens met het sopje met St. Marcs goed stofvrij maken. Dan is het tijd om de lak aan te brengen. Verdeel de deur hiervoor in acht vakken, vier links en vier rechts. Bij een paneeldeur hoef je dat niet te doen; de vakken zijn daar al aangebracht.

  Op een vlakke deur trek je eerst banen van links naar rechts. rol de verf diagonaal uit en trek daarnaast de banen van boven naar beneden. De verf wordt nu gelijkmatig over de deur verspreid.

  Bij een paneeldeur begin je met de paneelrandjes. Die schilder je met een kwast. Vervolgens gebruik je een roller om de panelen als het ware 'in te kleuren'. Daarna kun je eerst de horizontale delen en daarna de verticale delen schilderen. Controleer nog even of de verf nergens is gaan druipen en laat het goed drogen.

 5. Voeg extra lagen toe

  Als de verf nog niet helemaal dekt, dan kun je de deur weer lichtjes opschuren, schoonmaken en opnieuw schilderen, zoals in de vorige stap beschreven. Eventueel kun je nog een derde laag aanbrengen. Breng niet te veel lagen aan; dikke lagen verf gaan makkelijk bladderen, waardoor je uiteindelijk maar weinig eer van je werk hebt.

 6. Monteer de deurklink

  Is de deur helemaal goed geschilderd en is de lak volledig opgedroogd? Dan kun je de deurklink weer monteren. Wacht hier liever wat langer mee, want als je dit te snel doet, kun je alsnog de laklaag beschadigen.

  Zodra de deurklink er weer op zit, is je deur weer helemaal als nieuw!

Do's

 • Koop schilderstape van goede kwaliteit. Goedkope tape lekt door, waardoor het afplakken uiteindelijk totaal geen zin heeft
 • Houd je even pauze? Wikkel dan huishoudfolie om je kwasten heen. Ze blijven dan vochtig en drogen niet uit

Don'ts

 • Schilder niet (delen van) eventuele raampjes mee. Het is niet makkelijk om de verf hier weer netjes vanaf te krijgen

Bron

O.a. Folder uit de Karwei en eigen ervaring

Uitharden van de verf

door Ivan de Haan op 24-07-2013 23:58
Wanneer de uiteindelijke verflaag bijna droog is, neem een spons, dompel deze in de azijn en dep lichtjes het opervlak hiermee. De zuren in de azijn zorgen ervoor dat de verf beter uithard / harder wordt. Hierdoor beschadigd hij minder snel.
Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!